Halka Arz Da Patliyor.

13.01.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :
Borsadaki patlama sadece kucukyatirimcilar degil, sirketleri de cezbetti. 1998 Agustos`undaki Rusya krizinin ardindan bicakla kesilmiscesine duran halka arzlar yeni yilla birlikte birbiri ardina siralanacak. 2000`de kamu sirketleri disinda 50`ye yakin firmanin borsaya gelebilecegi tahmin ediliyor. Bunlar arasinda Turkcell, Dogus Otomotiv ve Ak Enerji gibi devler de var. Ayrica piyasaya geleceklerin bircogu, faaliyet alani nedeniyle borsadaki firmalardan ayriliyor. Yani IMKB yatirimcisi 2000`de yeni sektorlerle de tanisacak. Borsanin son uc ayda gosterdigi performans en cok halka acilmayi dusunen sanayi sirketlerinin isine yarayacak. Cunku, ekonomideki beklentiler ve borsanin dalgali seyri nedeniyle yaklasik 1.5 yildir borsaya sanayi sirketi gelemiyordu. IMKB`ye gelen son sanayi sirketi Agustos 1998`de halka acilan metemteks oldu. 99`da ise yapilan 10 arz icinde sadece 1 sanayi sirketi yer aldi. Ancak bu yil sanayi sirketlerinin halka acilan firmalar arasinda agirligini koymasi bekleniyor. Ic piyasadan borsaya yatirimci akini surse de, yapilacak arzlarin basarisinda yabancinin tavri onemli. 1996-1998 yillari arasinda yapilan halka arzlarda onemli miktarda hisse senedi alan yabanci yatirimcilar, 99 yapilan satislara pek ilgi gostermedi. Yabancinin bu isteksizligi, gecen yilki basarisizligi bir olcude acikliyor. Rakamlara bakildiginda durum oldukca carpici. 1996 yilinda borsaya 27 sirket gelmis ve 167.9 milyon dolarlik halka arz yapmis. Bu satisin icinde yabancinin payi yuzde 28.97`de pay hizla artti. 29 sirket, borsada 420.3 milyon dolarlik hisses atisi yapti. Yurtdisinda yerlesik yatirimcinin payi yuzde 64.98`de 20 sirket borsaya `merhaba` derken, toplam 383.3 milyon dolarlik halka arz geliri elde edildi. Hasilatin yuzde 67`sini yabanci alimlari olusturdu. Tabii bu rakamklara agirlikli olarak yabancilarin hisse aldigi ikincil halka arzlar dahil degil. 1999`da ise yabancinin IMKB halka arzlarina gosterdigi talepte fren yaptigi goruluyor. Gecen yil 10 sirket borsada halka acilirken, 90.7 milyon dolar gelir saglandi. Bunun icinde yabanci payi ise sadece yuzde 5. Bu da sadece Is Gayrimenkul Yatirim Ortakligi`ndaki satistan kaynaklandi. (YENI BINYIL)

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.018 TL        
BORSA
1.001 TL        
DOLAR
1.001 TL        
EURO
1.005 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.