Halka Arzlar Cig Gibi.

26.03.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :
Ozellestirmenin hizlanmasininardindan, ozel kuruluslar da buyuk bir hizla halka acilmaya basladi. Tupras hisseleri icin on talep basvurulari baslarken, Altinyag Kombinalari, Dogan burda Rizzoli, EGS Holding, Ersu Meyve ve Gida, Hosta Hipermarket, Is Leasing, Ucar Donmus Gida da hisselerini halka arz edecek. Bingol Holding, Acibadem Saglik Hizetleri, Loga Yazilim, Borcelik ve Bati Soke Cimento ise, SPK`ya basvurarak borsaya girme hazirliklarini baslatti. Yilin en buyuk halka arz uygulamasini ise Turkcell yapacak. 25 milyar dolar deger bicilen Turkcell`in halka arzinin Mayis ayinda yapilmasi planlandi. Ozellestirme Idaresi de THY, Erdemir gibi dev kuruluslari borsaya surecek.
Ozellestirme Idaresi Baskanligi (OIB), Tupras hisselerinin halka arzinda ilk kez, `yesil ayakkabi opsiyonu` adi verilen bir yontem deneyecek. Bu yontemle, halka arzi ustlenen konsorsiyumun lideri Garanti Yatirim, hisse senedinin fiyati duserse mudahale edecek ve Tupras hisselerinin halka arz fiyatinin altina inmesini engelleyecek. Ozellestirme Idaresi Baskani Ugur Bayar, Tupras hisselerinin yurtdisindaki yatirimcilara tanitimi amaciyla duzenlenecek roadshow`a 27 Mart pazartesi gunu Atina`da baslanacagini bildirdi. Ugur Bayar yaptigi aciklamada, Tupras hisselerinin yurticindeki on talep basvurularinin basladgini hatirlatti. Yurtdisinda da 160`a yakin yabanci fona tanitim gerceklestirilecegini belirten Bayar, `Ilk roadshow`a Atina`da baslayacagiz. Daha sonra Milano, Rotterdam, Frankfurt, paris, Londra, New York, Chicago, Boston, San Francisco olmak uzere boyle cilgin bir programla bu roadshow`lara cikilacak` dedi. Tupras hisselerinin halka arz fiyati ile yerli yabanci yatirimcilara satis oraninin olusacak talebe gore belirlenecegini ifade eden Bayar, `yerli yatirmicilardan hickimse hisse almadan donmeyecek` diye konustu. Ilk kez bu halka arzda `yesil ayakkabi opsiyonu` adli bir mekanizmanin kullanilacagini belirten bayar, soyle devam etti: `Yesil ayakkabi opsiyonu halka arzdan sonra yuzde 15 hisseyi, halka arz eden liderin, yani Garanti yatirim`in, opsiyonu satin alma hakkidir. Eger beklenmeyen bir sebeple hissenin fiyati duserse, yuzde 15`lik opsiyonu kullanarak Garanti Yatirim hisseyi halka arz fiyatina cikaracaktir. Fiyat istikrarini temin etmek icin kullanacagimiz bir mekanizmadir. Ugur Bayar, Tupras hisselerini, yatirimcinin mutlaka para kazanmasini saglayacak bir fiyattan halka arz edilecegini bildirdi. Ozellestirme Idaresi Baskani Bayar, tupras`in ozellestirilmesine isci sendikalarinin tepki gostermesinin hatirlatilmasi uzerine kapisinin sendikalara acik oldugu mesajini verdi. Gosterilen hassasiyetin, hisse alip almamanin kepdi taktirleri oldugunu ifade eden bayar, ancak bunu en azindan akilci bulmadigini soyledi.
Turkiye Petrol Rafinerileri (Tupras) hisseleri icin on talep basladi. Hisselerinin yuzde 15`i halka arz edilecek Tupras`da on talepler 29 Mart Carsamba gunune kadar devam edecek. On talep isleminde herhangi bir yukumluluk altina girmeden, sadece alinmak istenen hisse senedi miktari belirlenecek. On talep doneminde hic bir bedel odenmeyecegi gibi, kesin talepte de bu talebi yerine getirme yukumlulugu bulunmuyor. Eger on talepte bulunanlar, kesin talebe de katilirlarsa, indirimli pesin odeme, kredi kartiyla indirimli odeme veya vade farksiz taksitle odeme seceneklerinden yararlanabilecekler. On talep toplama doneminde yatirimcilar, almak istedikleri hisse miktarini, konsorsiyum araci kurumlarina subeleri satisa yetkili acenta ve bankalara hicbir bedel odemeksizin bildirecekler. Halka arza aracilik edecek konsorsiyum uyesi araci kurumlar ve subeleri, satisa yetkili olan bankalardan internet veya telefon banakciligi ile de talepte bulunabilecek.
Ote yandan, halka arza aracilik edecek konsorsiyumun lideri Garanti Yatirim olarak belirlendi. Demir Yatirim, Is yatirim ve Yapi Kredi Yatirim da konsorsiyum es liderleri olarak aciklandi. Konsorsiyum uyeleri de Ak Yatirim, Alfa Yatirim, Dis Yatirim, Eczacibasi Menkul, Evgin Yatirim, Finans Yatirim, Kent Yatirim, Koc Menkul, TEB Yatirim, TSKB Menkul, UB Ulusal Yatirim, Vakif Yatirim ve Yatirim Finansman olarak belirlendi. Osmanli, Korfezbank, Demirbank, ISbankasi, Yapi Kredi, akbank, Alternatifbank, Disbank, Finansbank, Iktisat, Kentbank, Kocbank; TEB, TSKB; Ulusalbank ve Vakifbank olarak aciklandi. Bu arada, Tupras hisselerinin yurtdisindaki yatirimcilara tanatimi ve pazarlanmasi (roadshow) amaciyla duzenlenecek toplantilar icin Salomon Smith Barney danisman firma olarak secildi. Solomon Smith Barney, Tupras hisselerinin tanitimina 27 Mart Pazartesi gunu atina`da baslayacak. yurtdisinda 160`a yakin yabanci fona tanitimin gerceklestirilecegi merkezler arasinda Milano, Rotterdam, Frankfurt, Paris, Londra, Now York, Chicago, Boston ve San Francisco yer aliyor.
EGS Holding, sermayesini 75 trilyondan 100 trilyona cikararak, artirilan 25 trilyonuk kismini sabit fiyat ve arz toplama yontemiyle halka arz edecek. EGS Holding7ni halka arzi ile birlikte EGS Grubu`nun borsada islem goren sirket sayisi 4`e cikacak. Temeli 1993 yilinda tekstil ve konfeksiyon sektorunde faaliyet gosteren uretici-ihracatci firmalarin bir araya gelmesiyle atilan EGS Holding`in, bugun bini askin ortagi bulunuyor. EGS Holding A.S., hisseleri 2 bin 300 liradan arz edilecek. Nisan ayinin ikinci yarisinda hisselerinin yuzde 20. 6`sini Koc Menkul Degerler araciligiyla halka arz edecek olan Altinyag Kombinalari A.S., toplam 35 ulkeye ihracat yapiyor. Ege bolgesi bitkisel yag ihracatinin yuzde 60`ini, Turkiye`nin ise yuzde 20`sini gerceklestiren Altinyag, 2001 yilinda zeytinyagi uretimine baslayacak. Gunluk rafine yag uretim kapasitesi 350 ton olan Altinyag, bu yil 25 milyon dolari ihracat olmak uzere toplam 50 milyon dolarlik dis ticaret hacmine ulasmayi planliyor. Ucar holding Sirketlerinden Ucar Donmus Gida ve Konserve Sanayi A.S., halka arz icin SPK`dan izin aldi. Iktisat Bankasi`nin baskanligindaki konsorsiyumun yonetecegi Ucar Gida`nin halka arzinda hisselerin yuzde 25`i satilacak. Osmaniye, Susurluk ve Manisa`da 3 tesisi olan Ucar Gida, donmus meyve-sebze, konserve, recel ve salca urunleri ile Avrupa Birligi, ABD ve bircok ulkede dunya devleriyle rekabet ediyor. Yillik 12 milyon dolarin uzerinde ihracat gerceklestiren Ucar Gida, gectigimiz gunlerde Amerika`ya recel ihracatina da basladi. Is leasing de sermayesinin yuzde 29.4`unu halka aciyor. Halka arzdan 8 trilyon liralik gelir bekleyen sirketin hisselerinin fiyati 3 bin-3 bin 500 lira arasinda olacak. Halka arzin yuzde 40`ini yurtici yatirimcilara tahsis eden Is Leasing, Is Yatirim liderligindeki bir konsorsiyum araciligi ile arz islemini gerceklestirecek. Sirket, 6 trilyon liralik sermayesini de 8.5 trilyon liraya cikariyor. Hosta Hipermarket Turizm Yatirimlari A.S., mart ayi sounda sermayesinin yuzde 24.97`sini halka arz etmeye hazirlaniyor. Konsorsiyum liderligini Global Menkul Degerler`in yapacagi halka arzda, hisselerin yuzde 30`u yurtdisindaki yatirimcilara tahsis edilecek. 1998`de 24.5 milyon dolar, 1999`da 38 milyon dolar ciro elde eden Hosta, bu yil 65 milyon dolar ciro hedefliyor. Odenmis sermayesini de 751 milyara yukseltmeyi planlayan Hosta, bu yil ucu Ankara, biri Polatli biri de Kayseri`de olmak uzere bes yeni magaza acmayi hedefliyor. Ersu Meyve ve Gida Sanayi A.S., Iktisat Yatirim Menkul Degerler A.S. `nin konsorsiyum liderliginde 23-24 Mart tarihlerinde halka arz edilecek. Sermayesini 1 trilyondan 1 trilyon 200 milyar liraya cikaracak olan Ersu, satisa sunulacak hisse senetlerinin yuzde 25`ine karsilik gelen 50 milayr TL`sini yurtdisindaki yerlesik yatirimcilara, yuzde 40`ini alim gucu yuksek bireysel yatirimcilara, yuzde 5`ini ise sirket bayileri ve calisanlara tahsis etti.
Bu arada Dogan bursa Rizzolu (DBR) Dergi Yayincilik ve Pazarlama`nin hisse senetleri, bugun ve yarin talep toplama yontemi ile 100 bin liradan halka arz ediliyor. Dogan Yayin Holding bunyesinde yer alan ve 25 derginin sahibi Dogan burda Rizzolu Dergi Yayincilik ve Pazarlama A.S. (DBR) halka aciliyor. DBR`nin hisseleri, TEB Yatirim Menkul Degerler liderliginde kurulan konsorsiyum araciligiyla sabit fiyatla halka arz ediliyor. 750 milyar lira odenmis sermayesi bulunan Dogan Burda Rizzolu Dergi Yayincilik ve Pazarlama`nin yuzde 15`i satisa sunuluyor. Satisa konu olan v esirket sermayesinin yuzde 15`ini temsil eden hisselerin nominal degeri 112.5 milyar lira. ORtak satisi seklinde gerceklestirilen halka arzda, Dogan Yayin Holding A.S. ve Adilbey Holding A.S. portfoylerinde yer alan nominal tutarlari sirasiyle 75 milyar 436 milyon lira ve 37 milyar 64 milyon lira olan hisse senetlerinin birim fiyati 100 bin lira olarak belirlendi. Dogan burda Rizzolu Dergi hisseleri`nin halka arzini ustlenen TEb yatirim Menkul Degerler liderligindeki konsorsiyumun uyeleri soyle: Dis Yatirim Menkul Degerler, Ak Yatirim Menkul Degerler, Ata Yatirim Menkul Degerler, Alfa Menkul Degerler, Eczacibasi Menkul Degerler, Park Raymond James Yatirim Menkul Kiymetler, nurol Menkul Kiymetler, Tekfen Menkul Kiymetler, Vakif Yatirim Menkul Degerler.
Yimpas Holding Yonetim kurulu Baskani Dursun Uyar, onumuzdeki 5 yil icinde, halen 42 olan alisveris merkezi sayisini 200`e ulastiracaklarin ibildirdi. Yozgat Ihtiyac Maddeleri Pazarlama A. S.`nin (yimpas) halka arzi dolayisiyla bir basin toplantisi duzenleyen Uyar, Yimpas A.S.`nin hisselerinin dogrudan halka arziyla saglanacak kaynaklarin yatirima yonlendirilecegini soyledi. Yimpas grubu`nun ilk sirketi olan yimpas A.S.`nin 100 milyar lira olan sermayesini 1 trilyon liraya cikararak hisselerini halka arz etmis bulundugunu aciklayan Uyar, beheri 50 bin lira nominal degerde olan hisselerin 25 milyon liradan halka arz edildigini belirtti. Uyar, nama yazili olarak dogrudan halka arz edilen hisselerin satisina 14 Mart itibariyla baslandigini ve 13 Nisan`da tamamlanacagini kaydetti. Yimpas A.S.`nin 30 sehirde, tamamina yakini kendi mulku olan 42 alisveris merkezine sahip oldugunu hatirlatan Uyar, sunlari soyledi: `Yaklasik 95 bin oratkli Yimpas Grubu bunyesindeki Yimpas A.S. 1982 yilinda ilk kurulan sirket olup halen 18 bin ortaga sahip. Su anda SPK izniyle sermaye artirimina giden yimpas A.S. mevcut 42 alisveris merkezinin yani sira, 2000 yili icerisinde ulkemizin muhtelif yerlerinde 10 buyuk alisveris merkezini daha hizmete acacaktir. Ayrica bu amacla 25 ilimizde arsalar alinmis olup bir kisminin insaati devam etmektedir. Yimpas A.S.`nin hisselerinin dogrudan halka arziyla saglanacak kaynaklar, yatirima yonlendirilecek ve onumuzdeki 5 yil icerisinde alisveris merkezi sayisi 200`a ulasacaktir.` Bu islemin borsaya acilma degil, hisselerin dogrudan halka arzi olduguna dikkat ceken Uyar, `Bunun yaninda yimpas Grubu`na ait iki buyuk sirketimizin Borsa`ya acilmasi icin karar alinmis olup hazirlik calismalarimiz devam etmektedir` dedi. Yimpas A.S.`nin, SPK`nin, ortaklarinin ve bagimsiz denetim kuruluslarinin denetim ve incelemesine acik oldugunu ifade eden Dursun uyar, yimpas A.S.`nin yasal tanima uygun, gercekten halka acik anonim bir ortaklik oldugunu ifade etti. Uyar, Yimpas`in halka arz icin aldigi bu SPK izninin bir aklanma olmadigini ifade ederek, `Yimpas zaten ak idi, simdi aklarini buyutuyor` dedi. Uyar, Yimpas Grubu`nun Yimpas Holding, Yimpas Gida A.S. ve Yimpas Ihtiyac Maddeleri Pazarlama A.S. olmak uzere halka acik uc sirketi bulundugunu soyledi. (TREND)



Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.008 TL        
BORSA
1.001 TL        
DOLAR
1.005 TL        
EURO
1.000 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.