Halka Arzlar Hiz Kazandi.

25.01.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :

1- Alkin hisseleri subat ortasinda borsada
Alkim sermayesinin yuzde 15`ini halka aciyor, Yazicilar yuzde 18.24`unu ve Buyuk Anadolu Holding yuzde 15-25`ini halka arz etmek icin SPK`ya basvurdu Sodyum sulfat uretiminde Avrupa`nin ikinci buyuk firmasi Alkim sermayesinin yuzde 15`ini halka aciyor. Anadolu Grubu`nun kurucu ortaklarindan Yazici ailesinin holding sirketi olan Yazicilar AS ile Istanbul ve Samsun Buyuk Anadolu Hastanesi`nin de bulundugu Buyuk Anadolu Holding de hisselerini halka arz etmek icin SPK`ya basvurdu. Alkim Yonetim Kurulu Uyesi Reha Kora, sirketin, Is Yatirim Menkul Degerler AS liderliginde, subat ayinin ortalarinda hisselerinin yuzde 15`ini halka arz edecegini acikladi. Kora, halka arzda konsorsiyum uyelerinin Is Yatirim ile birlikte yaklasik 12 uyeden olusacagini belirterek tamami odenmis, sermayesi 7 trilyon 310 milyar TL olan Alkim`in, ortaklarinin ruchan hakkini kisitlayarak sermayesini 8 trilyon 600 milyar TL`ye yukseltecegini soyledi. Kora, sirketin, 1999 yilinin ilk dokuz aylik doneminde 4 trilyon kar ve 28 milyon dolar ciro elde ettigini de dile getirdi.
Yillik kapasitesi yaklasik 300 bin ton
Alkim`in, kurdugu kapasitesi 280-300 bin ton/yila ulasabilen rafine anidr sodyum sulfat tesisleri ile 1992`den bu yana dunyanin sayili ureticileri arasinda yer aldigini belirten Kora, sirketin Avrupa`nin da ikinci buyuk ureticisi konumunda olduguna dikkat cekti. Tesislerde en ileri teknoloji ile uretim yapildigini kaydeden Kora, konuyla ilgili sunlari soyledi: " 2000 yilindan itibaren Alkim`in dunya sodyum sulfat sektorundeki yeri daha da ileriye gidecektir. Sirket, bircok sektorde hammadde olarak kullanilan sodyum sulfatin Turkiye`deki en buyuk ureticisidir. Alkim`in, Afyon-Dazkiri, Konya-Cihanbeyli ve Ankara-Cayirhan`da bulunan dort buyuk sodyum sulfat tesisinden, Avrupa`nin en buyuk dogal rezervi olarak olculen Cayirhan yeralti yataklarinin rezervi de 190 milyon ton civarindadir." Alkim`in sodyum sulfat musteri portfoyunun yurticinde ve yurtdisinda taninmis firmalardan olustugunu da belirten Kora, "Alkim yurticinde ve yurtdisinda ise Turkiye`nin hemen hemen tum komsularina, basta Ortadogu olmak uzere 20 civarinda ulkeye ihracat yapmaktadir" seklinde konustu. Sirketin faaliyetlerini cesitlendirmek amaciyla kagit uretimine gectigini belirten Kora, "Alkim, 2000 yilinin ikinci yarisinda yabanci bir ortagi ile Joint Venture seklinde yapilacak yaklasik 40 milyon dolarlik bir yatirimla 150.000 ton/yil kapasitesi potasyum sulfat uretimini gerceklestirmeyi planlamaktadir. Bu projede yan urun olarak da yilda 80.000 ton yemek-sofra tuzu ve 120.000 ton alci imal edilecektir+ dedi.
2- Buyuk Anadolu Holding yuzde 15-25`ini halka acmak istiyor
Buyuk Anadolu Holding, hisselerini halka arz icin SPK`ya basvurdu. Buyuk Anadolu Holding`den yapilan aciklamada, holding yatirimlarinin belirli bir grubun ortakliginda kalamayacak kadar buyumesi nedeniyle halka acilmak istenildigi bildirildi. Aciklamaya gore, holdingin yuzde 15-25 hissesinin bu yil icinde halka arz edilmesi ongoruluyor. Yakup Yonten`in Yonetim Kurulu Baskanligi`ni yaptigi Buyuk Anadolu Holding AS`nin ortakliklari arasinda, Istanbul ve Samsun Buyuk Anadolu Hastanesi`nin de bulundugu saglik, temizlik, insaat ve sigorta sektorunde faaliyet gosteren 9 sirket yer aliyor.
3-Yazicilar`in hisseleri Luxemburg Borsasi`na da kote edilecek
Yazicilar AS, hisselerinin yuzde 18,24`unu ortak satisi yoluyla halka arz etmek uzere SPK`ya basvurdu. Anadolu Endustri Holding`de yuzde 67,91 paya sahip olan 7 trilyon TL nominal sermayeli Yazicilar AS`nin yurticinde 34 sirkete direkt ve endirekt, yurtdisinda ise 20 sirkete endirekt istiraki bulunuyor. Yazicilar AS`nin halka arz edilecek hisselerinin Sermaye Piyasasi Kurulu izniyle Istanbul Menkul Kiymetler Borsasi`na ve Luxemburg Borsasi`na kote edilmesi icin basvuruldu. Halka arz edilecek hisselerin yuzde 90`inin yurtdisindaki kurumsal yatirimcilara, yuzde 10`unun ise yurticindeki bireysel ve kurumsal yatirimcilara tahsis edilmesi kararlastirildi. Halka arz islemleri Alternatif Menkul Kiymetler AS liderliginde olusturulan konsorsiyum araciligiyla yapiliyor; yurtdisi satis sorumlulugu ise Lazard Capital Markets tarafindan yurutuluyor. Son birbucuk yilda Turkiye`de gerceklesen en buyuk halka arz olmasi beklenen surecin subat ayi ortalarinda tamamlanmasi hedefleniyor. Temelleri Yazici ve Ozilhan ailelerince 1950`li yillarin baslarinda atilan Anadolu Grubu, agirlikli olarak bira ve mesrubat, otomotiv, endustriyel motor, finans, kalem ve kirtasiye sektorlerinde faaliyet gosteriyor.
Efes Pilsen`den Honda`ya
Turkiye`nin en onemli markalarindan biri olan Efes Pilsen`i yaratan ve yurtdisina da tasiyan Anadolu Grubu, globallesme sureci icinde disa acilma, yabanci sirketlerle isbirligi yapma ve ortaklik kurma stratejilerini basariyla uyguladi. Anadolu Grubu bu kapsamda, dunyanin dev kuruluslari Coca Cola, Isuzu, Honda, Faber Castell ve Cetelem`le Turkiye`de ortak yatirimlar gerceklestirdi. Anadolu Grubu`na bagli Efes Icecek Grubu; Turkiye Coca Cola`da yuzde 40 oraninda paya sahip. Efes Icecek Grubu`nun, Turkiye disinda Rusya, Romanya ve Kazakistan`da Efes Pilsen; Guney Rusya, Kazakistan, Azerbaycan, Kirgizistan ve Turkmenistan`da ise Coca Cola uretim, dagitim ve satis faaliyetleri bulunuyor. (DUNYA)


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.020 TL        
BORSA
1.003 TL        
DOLAR
998 TL        
EURO
1.002 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.