Halka Arzlar Kolaylasacak.

19.04.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :
SPK Baskani Menguturk,halka arzlarin kolaylastirilacagini acikladi. SPK, 11 Nisan`da, IMKB Konferans salonunda, Menguturk`un katilimi ile Borsa Araci Kurumlari Yoneticileri Dernegi organizasyonunda yapilan toplantinin tutanaklarini acikladi. Halka arz basvurularinda kisa surede degerlendirme yapilabilmesi icin, halka arz ve sirket buyuklukleri dikkate alinarak kategorilere ayrilmasi uygulamasina gecilebilecek. Ayrica urderwriting zorunlulugu halka arz buyuklugune gore kademelendirme yapilarak onemli olcude hafifletecek, gereksiz maliyetlerin kalkmasini saglayacak degisiklikler yapilacak. Menguturk, aracilik islemlerindeki komisyon oranlarinin serbest birakilmasi uygulamasina muhtemelen yaz aylarinda gecilecegini belirterek, araci kuruluslari bu duruma hazirlikli olmalari konusunda uyardi. Menguturk, aracilik islemlerinde komisyon oraninin serbest birakilmasi uygulamasindan vazgecilmesinin mumkun olmadigini vurguladi. Araci kurumlari gelirlerindeki azalma konusunda hazirlikli olmalari konusunda uyaran Menguturk, bu amacla araci kurumlarin, insan gucu yerine teknoloji kullanimi, isbirligi ve uzmanlasma ile maliyetlerini dusurmesi gerektigini belirtti ve SPKnin da gerekirse yeni duzenlemeler yapabilecegini kaydetti. Halen aracilik islemlerinde en az binde 2, en fazla yuzde 1 komisyon aliniyor. Yetkililer, IMKB`nin karari ve SPK`nin onayi ile komisyon oranlarinin serbest birakilabilecegini belirttiler.
Menguturk`un gorusleri ozetle soyle:
*Araci kurumlar, rekabet ve entegrasyon saglamak icin yabanci kuruluslarla ortaklik kursun.
* Kredili islemlerde aykirilik devam ederse, para cezasi uygulamasi devam edecek.
* Tum kurumlara kredili islem yapma yetkisi taninacak.
* Tutanaklara gore, yeni duzenleme uyarinca kredili islemler konusunda ayri bir belgeye ihtiyac olmayacak. Kredili islem limitleri iyilestirilecek.
* Sermaye piyasasinda faaliyet gosteren kisilerin belli niteliklere kavusturulmasi amaciyla Sermaye Piyasasi Kurulu Yasasi ile kurulmasi ongorulen lisanslama merkezi sirketinin anasozlesmesi hazirlanarak bakan onayina sunuldu.
* SPK`nin sirketteki payinin buyuk cogunlugu, daha sonra kurulacak Araci Kurumlar Birligi`ne devredilecek.
* Sermaye piyasasi kayit islemleri icin ayri bir Merkezi Kayit Kurulusu`na gerek yok. Bu isler Takasbank tarafindan yapilabilir.

* Ozel emeklilik fonlari ile ilgili konu TBMM gundemine girmek uzere. Haziran sonunda tasarinin yasalasmasini umuyoruz. Portfoy yonetimini kimin yapacagi ve kurucularin kimler olacagi Meclis`teki gorusmeler sirasinda netlesecek.
* Izmir`de anonim sirket halinde vadeli islemler borsasi kurulacak. Bu konudaki calismalar suruyor. Kurulacak sirketin uluslararasi nitelik kazanmasi icin EUREX ve CBOT`un ortakligi icin girisimlerde bulunuyoruz.
* Vadeli islemlere iliskin tum kontratlar sadece Izmir`de islem gormeyecek. IMKB`de de yakinda endekse dayali vadeli islemler baslayacagini acikladi.
* Araci Kurumlar Birligi`nin genel kurulunda tum araci kurumlara esit oy hakki verilmesi sistemine karsiyiz. Bu sistem, sermaye piyasasinin onunu acacak, piyasaya yenilikler getirecek, piyasalari buyutecek bir model degil.
* Tasarida araci kurumlara en az 1, en fazla 100 oy hakki verilmesini ongoren duzenleme 1-50, 1-20 veya daha asagi miktarlarda oy hakki seklinde degistirilebilecek.
* Sektorun talepleri dogrultusunda SPK da birligin yonetim kuruluna gecici veya surekli olarak bir temsilci verebilecek. Oy yapisina esas olan formul, piyasa faaliyetlerindeki degisimlere gore her yil SPK tarafindan yeniden belirlenebilecek.
* Araci kurumlara birlesmeli. Ancak, bu birlesmeler konusunda SPK`nin denetim ve rating yapmasi dogru olmaz. (DUNYA)


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.031 TL        
BORSA
1.003 TL        
DOLAR
1.000 TL        
EURO
1.013 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.