Halka Arzlara Alternatif Hisseler.

24.02.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :
Gecen yilin sonunadogru hizli bir yukselis trendine giren borsada, halka arzlar birbiri ardina gerceklesmeye basladi. Iyi havalarda kisa zamanda yuksek oranda prim yapmasi nedeniyle halka arzlara olan talep beklentilerin cok ustunde gerceklesiyor. Bu nedenle borsaya kote olmak isteyen sirketler, ellerini cabuk tutup bir an once hisselerini satmak icin siraya girdiler. Bu yil icinde 50`ye yakin sirketin halka acilmasi bekleniyor. Ama halka arz edilen hisselerin kisa zamanda yuksekp rim yapmalari nedeniyle, halka arzlar hisse kapma savasina donusmus durumda. Bircok soylenti ve dedikoduyla halka acilan sirketlerin arzini gerceklestiren araci kurumlara olan tepki gitgide buyuyor. Bir yandan talepte bulunup tek lot bile hisse alamayan yatirimcilar, bir yandan da agir baskilar altinda kaldiklarini soyleyen araci kurumlar. Peki yatirimcilar bu konuda ne yapabilirler? Uzmanlar yatirimcilarin bu konuda cok fazla secenekleri bulunmadigina dikkat cekiyorlar. yatirimcilar da alabildikleri birkac lot hisseyle yetinecekler, ya da hisseden daha fazla alabilmek icin bireysel konsorsiyumlar olusturacaklar. bunun en bilinen yontemi de kimlik toplayarak bircok kisinin ismiyle talepte bulunmak. Ancak bu yolla istenilen miktarda hisse almak oldukca zor ve zahmetli bir is. Iste bu noktada yatirimcilarin bir sansi daha var. Alternatif hisseler... Uzmanlara gore halka acilan sirketlerin arasinda gercekten cok iyi sirketler var. Ama orta ve uzun vadeli dusunen yatirimcilarin bir konuya dikkat etmesi gerekiyor. uzmanlar bircok zahmet icine girerek halka arzlardan birkacl ot hisse alabilen yatirimcilara, su anda borsada islem gormekte olan alternatifleri oldugunu hatirlatiyorlar. Iste yeni halka acilan ve acilacak olan sirketler ve alternatifleri...
Karsan: Hafif ticari arac sektorunde faaliyet gosteren sirketin yuzde 10`u 14-15 Subat tarihlerinde 46 bin liradan halka arz edildi. Uzmanlar Karsan`in gercekten iyi bir sirket oldugunu, ancak yuksek talep nedenile basvuruda bulunan yatirimcilarin en fazla iki lot alabileceklerini belirtiyorlar. Orta ve uzun vadeli dusunen yatirimcilarin bu sirket yerine Ford Otosan`a yatirim yapabileceklerini belirtiliyor.
Ford otosan: Karsan`in halka arz fiyatinin sektordeki diger sirketlere gore pahali oldugu vurgulaniyor. Ford Otosan`in ise gelecege yonelik beklentileri goz onune alindiginda fiyatinin ucuz oldugu belirtiliyor. Ote yandan sirketin yilda 1 milyar dolarlik ihracat hedefi bulunuyor. Ayrica Karsan`a gore urun segmenti daha genis olan Ford Otosan`in buyume potansiyelinin daha yuksek olmasi en buyuk avantaji. Bunlarin yani sira Ford Otosan, jonumuzdeki donemde bazi modellerin Avrupa ve Asya`daki uretiminde tekel konumunda olacak.
Anadolu Hayat: Gecen hafta talep toplamasi tamamlanan diger bir sirket ise Anadolu hayat. Hisseler 26 bin liradan satildi. Sirketin 10 trilyonluk sermayesinin yuzde 77`sine sahip olan IS Bankasi, bankaya ait hisselerin 1.5 trilyonluk bolumunu halka arz etti. Sirket, sektorde hayat sigortasi prim uretiminde yuzde 37`lik payla ilk sirada yer aliyor. Saglik sigortasinda yuzde 7. 6`lik payla ucuncu sirada yer alan sirket, 38.1 trliyon liralik prim uretimi ve 173,1 trilyon liralik kar payli birikimleri acisindan ise ilk sirada bulunuyor. Anadolu Hayat su anda islem goren sigorta sirketlerinden calisma alani olarak ayriliyor. Sadece hayat ve saglik sigortasi yapmasi nedeniyle faaliyet alani digerlerine gore daha dar durumda. Bu yuzden mesken ve isyerlerine getirilen zorunlu deprem sigortasindan ve emeklilik icin kurulacak ozel fonlardan yararlanamayacak. Bu gelismelere bagli olarak sektordeki atilim beklentisi Anadolu Hayat icin gecerli degil. Uzmanlar ayrica halkaa rz fiyatinin iskontolu olmadigini belirtiyorlar. Anadolu Hayat`in halka arzindan hisse alamayanlarin en buyuk alternatifi ise Aksigorta.
Aksigorta: Yabancilarin gozde hisselerinden biri. Sigorta sektorunun lideri konumunda ve Sabanci Holding`in istiraki olmasi en buyuk avantajlari. Son dususle beraber fiyatinin da alim icin uygun seviyelere geldigi belirtiliyor. Ayrica bazi cevrelerde Aksigorta`nin Anadolu Hayat`a gore daha avantajli yonleri oldugu soyleniyor. En buyuk cazibesi de genis bir urun yelpazesine sahip olmasi. Uzmanlarin Anadolu Hayat`a alternatif olarak sundugu diger bir sirket ise Gunes Sigorta.
Gunes Sigorta: Sektorunun ucuz kalan sirketlerinden. Gelecege yonelik beklentileri oldukca olumlu. Sektorun gelismesine paralel olarak cok iyi bir alternatif olusturdugu belirtiliyor.
Alkim Kimya: Cok koklu bir kurulus olan sirket, sodyum sulfat uretiyor. Sirket dunyanin sayili sodyum sulfat ureticilerinden. Ote yandan yeni yatirimlari ile kagit uretimine gecti. Borsada su an icin alternatifi gozukmuyorsa da, kimya sektorunun onde gelen kuruluslarindan Aksa`nin bu sirketin alternatifi olabilecegi belirtiliyor.
Aksa: Arastirma raporlarina gore sirketin degeri 1 milyar dolar civarinda. Ama su anki degeri 650 milyon dolar. Bu farkin yakin zaman icinde kapanacagi ileri suruluyor. Ayrica sirketin yil sonu bilancosunda 30 trilyona (brut) yakin kar aciklamasina da dikkat cekiliyor. alkim gibi kendi alani olan akrilik uretiminde dunyanin ikinci buyuk sirketi konumunda. Ayrica sirketin yuzde 30`la istiraki konumunda olan Ak Enerji`nin yakin zaman icinde borsaya acilmasi bekleniyor.
TEB: Bankacilik sektorunde faaliyet gosteren turkiye Ekonomi Bankasi`nin genis bir istirak portfoyu bulunuyor. Banka sermayesini 22 trilyon liradan 24.5 trilyon liraya yukselterek yuzde 20`lik bolumunu halka arz edecek. Uzmanlar orta olcekli bankalar statusune yakin olan TEB icin en iyi alternatifin 1999 yil sonu bilancosunda yuksek kar aciklayan Demirbank oldugunu ileri suruyorlar.
Demirbank: 1999/12 doneminde yaklasik 108 trilyon kar aciklayan banka, uzmanlarin gorusune gore Turkiye`nin besinci buyuk bankasi olma yolunda hizli adimlarla ilerliyor. Orta ve uzun vadeli beklentilerinin de cok yuksek oldugu ve su anki fiyat seviyesinin alim icin uygun oldugu belirtiliyor.
Finansbank: TEB`e diger bir alternatif hisse ise orta olcekli bankalar arasinda yer alan Finansbank. 1999 yili sonu bilancosunda 65 trilyon kar aciklayan banka, buyume potansiyeline sahip bulunuyor.
Seker Pilic: Sirket bunyesinde damizlik civciv, kulucka, yem ve kesim tesisleri bulunuyor. Sirket sermayesinin yuzde 15`ine denk gelen 175 milyar liralik kismi halka arz edecek. Halka arz edilecek kisminin az olmasi tahtanin orta vadede cok rahat spekulasyona ugrayabilecegi endiselerini artiriyor. Bu nedenden dolayi sirkete alternatif olarak tahtalari derin olan banvit ve Mudurnu oneriliyor.
Mudurnu: Sirket saglikli bir buyume potansiyeline sahip. Pazar payida azimsanmayacak derecede iyi. Ayrica Banvit`e gore hissenin daha uygun fiyatta oldugu belirtiliyor.
Banvit: Daha agresif buyume icinde olan sirketin Seker Pilic`e alternatif olusturdugu, fakat hisse fiyatinin biraz pahali oldugu ileri suruluyor. Ama sektorunde pazarlama ve dagitim aginin iyi oldugu ve onumuzdeki donemde yuksek buyume potansiyeline sahip oldugu ekleniyor.
Sezginler Gida: sirket 850 cesit yerli ve ithal urunun dagitimini gerceklestiriyor. 1985`ten itibaren uluslararasi firmalarla ortaklik kurmaya baslayan sirket, ilk olarak Mars firmasiyla, ardindan ALman firmasi Benckiser ile dagiticilik anlasmasi yapti. Onumuzdeki iki ay icinde sermayesinin yuzde 20`sini halka acmayi planlayan sirketin kendi sektorunde faaliyet gosteren bir alternatifi borsada bulunmuyor. Ama uzmanlar Tat Konserve ve Anadolu Gida`nin bu sirkete alternatif olarak alinabilecegini belirtiyorlar.
Ucar Gida: Merkezi Izmir`de olan sirket, Osmaniye ve susurluk fabrikalarinda donmus gida ve konserve, Manisa`da ise salca ve recel uretiyor. 800 milyarlik sermayesinin yuzde 25`ini halka acmayi planlayan sirket yogun rakebetin yasandigi bir sektordefaaliyet gosteriyor. Emsalleri de borsada bulunuyor. Ozellikle fiyat seviyesi uygunlugu bakimindan Anadolu Gida ve Tat Konserve bunlarin basinda geliyor.
Lio Yag: Lio Yag Sanayi hisseleri 24-25 Subat 2000 tarihlerinde 12-14 bin lira fiyat araligidan halka arz edilecek. Toplam hisselerinin yuzde 45`ini halka arz eden sirket, bunun yarisini yurtdisinda pazarlayacak. Zeytinyagi ihracatcisi olan Lio, 1999 yilinda gerceklestirdigi 45 milyon dolarlik ihracat geliri ile pazardanyuzde 25 pay aldi. GEcen yili 70 milyon dolar ciro ile kapatti. Halka arzda hisselerin yuzde 40`inin buyuk bireysellere verilme olasiligiy ine kucuk yatirimcinin hisse almakta zorlanacagi anlamini tasiyor. Sirketin su anda kendi sektorunde borsada islem goren bir alternatifi bulunmuyor. Ancak uzmanlar gida sektorundeki Anadolu Gida ve Tat Konserve`nin alternatif olarak degerlendirilebilecegini belirtiyorlar.
Anadolu Gida: Sektorde cok iyi bir konumda oldugu ve yil sonunda da 4 trilyon kar aciklayarak bunu ispatladigi belirtiliyor. Bu yila yonelik beklentileri de oldukca olumlu. Gida sektorunde hemenh emen herkesin agzindan cikan tek kagit. Alternatif olmaktan ote, basli basina bir yatirim kagidi.
Tat Konserve: Koc Gribi sirketlerinden olan ve gida sektorunde faaliyet gosteren firmanin fiyatinin alim icin uygun oldugu belirtiliyor. Onumuzdeki donemde faizlerin dusmesine paralel olarak finansman yukunun azalmasi ve esas faaliyet karinin artmasi bekleniyor. Ayrica Maret ve Pastavilla ile birlesme beklentisi de surmekte.
Hosta Hipermarket: Perakende sektorunde faaliyet gosteren sirket, mart ayinda halka acilmayi planliyor. Magazalari Ankara`da bulunan sirket, gecen yil iki yeni magaza daha acti. Sirketin satis hacmi 37.7 milyon dolar. Onumuzdeki iki yil icinde toplam 20 magazaya ulasarak, Ankara ve Orta Anadolu Bolgesi`nde buyumeyi planliyor. Hosta`nin bolgesel bir sirket olmasi dezavantaj olarak goruluyor. Yine bolgesel olarak faaliyete baslayan daha sonra tum Turkiye`ye yayilarak buyuyen Kipa ve Gima, sirketin en buyuk alternatifleri.
Gima: perakende sektorunde faaliyet gosteren sirket, yeni atilimalri cercevesinde ardi ardina magazalar aciyor. yatirimlari sebebiyle uzun zamandir zarar aciklayan sirket, 1999 yilini az da olsa karla kapatmayi basardi. Faizlerin dusmesi de sirketin yatirimlarina hiz vermesine neden olabilir. Cok hizli buyuyen sirketin, atilimlarini bu yil icinde de devam ettirmesini bekliyoruz. Ankara kokenli olmasi da Hosta ile benzerliklerini cagristiriyor.
Kipa: Uygun fiyat seviyesinde bulunan bir diger hisse de Kipa. Carrefour`dan sonra ikinci buyuk alisveris merkezinin de sahibi olan sirket, rakiplerinden daha ucuza satiyor. bu da is hacmini olumlu etkiliyor. Onumuzdeki donemde de ciro ve karinda artis bekleniyor. Hizli gelisme potansiyeline sahip olmasi nedeniyle orta ve uzun vade yatirim yapilabilecek hisseler arasinda bulunuyor.
Bati Soke Cimento Bati Cimento`nun istiraki olan sirket sermayesinin yuzde 20-25`ini halka acacak. Bati soke Cimento`nun en buyuk alternatifi uygun fiyat seviyelerinde bulunan Bati Cimento.
Bati Cimento: Bati Soke`nin sahibi olmasi ve yine onun halka arzindan olumlu etkilenecek olmasi son donemde en buyuk artisi. Ayrica sirket marmara bolgesi`nde de faaliyet gosteriyor. Yil sounnda da 2 trilyon lira kar ackilayan sirketin bu seneyi daha iyi gecirmesi bekleniyor.
Nuh Cimento: Cimento sektorunde faaliyet gosteren sirket klinker, cimento ve beyaz tugla uretiyor. Sermaye artirimi yoluyla halka arzini gerceklestirecek olan sirketin, yuzde 10`u halka acik bulunuyor. Ancak borsaya kote olmayan sirketin yuzde 5`i halka arz edilecek. Sirketin Marmara Bolgesi`nde faaliyet gosteriyor olmasi, deprem bolgesine yakin olusu ve kendine ait limaninin olmasi onemli avantajlari. ama uzmanlar halka arz fiyatinin biraz pahali oldugunu ve ayni ozelliklere sahip Akcansa`nin nuh Cimento`ya cok iyi bir alternatif olusturabilecegini belirtiyorlar. Farkli bolgede faaliyet gosterse de Adana Cimento`ya da dikkat cekiyorlar.
Akcansa: Sirket Nuh Cimento gibi Marmara bolgesi`nde faaliyet gosteriyor. Ayrica yurt capinda buyume planlari olmasi sirketin gelecekle ilgili beklentilerini artiriyor. Nuh Cimento disinda kendi limanina sahip olan diger bir sirket. Ote yandan hazir beton uretimide yapmasi en buyuk avantaji.
Adana Cimento (A): Akdeniz bolgesi`nin en buyuk Turkiye`nin ise yuzde 5,3`luk pazar payiyla ucuncu buyuk cimento ureticisi. OZellikle hazir beton satilsari ve faiz gelirlerindeki artis nedeniyle 1999 oldukca karli kapatti. bu yil icinde ise net kar rakaminda dolar bazinda buyuk artis bekleniyor. Zengin istirak portfoyu ve faaliyet gosterdigi bolgenin iklim avantaji sirketin diger artilarini olusturuyor. Adana cimento hisseleri arasinda da en fazla prim yapma sansi Adana Cimento (A) hisselerine taniniyor.
EGS HOlding: cesitli iskollarinda faaliyet gosteren istiraklere sahip holding`in en buyuk yatirimlari tekstil sektorunde bulunuyor. Sermayesini 100 trilyon liraya cikararak onumuzdeki gunlerde halka arz edilecek. Bu sirketin hisseleri yerine Koc, Alarko ve Enka Holding hisselerine yatirimcilarini yonelebileceklerini kaydediliyor.
Koc Holding: Turkiye`nin en buyuk holdinglerinden olan Koc finans ve tuketim sektorlerine agirlik verecek. Ayrica son donemin gozde sektorlerinden olan enerji ve telekom alanlarinda buyuk atilimlar yapmaya hazirlaniyor. POAS ihalesine teklif veren holding, telekom ve ucuncu GSM ihalelerine katilmaya hazirlaniyor. Bu nedenlerden dolayi holding hisselerinin cazibesini bu donemde de koruyacagi belirtiliyor.
Alarko Holding: Vakiflar bankasi ile konsorsiyum oluturarak POAS ihalesine teklif verdi. Baku-Ceyhan boru hatti projesini alma ihtimalinin yuksek oldugu belirtiliyor. Ote yandan yaptigi atilimlarla onumuzdeki donemde karli islere imza atmasi bekleniyor. Hissenin su anki fiyatinin da bir hayli ucuzladigi ileri suruluyor. Bunyesinde bulundudugu 20`den fazla sirketle bircok alanda faaliyet gosteriyor. Enerji ve telekomunikasyon alanina yapacagi yatirimlarda, holdingi cazip kilan diger faktorleri olusturuyor.
Enka Holding: Ozellikle insaat alaninda basarili projeleriyle taninan holding, bu donem icinde Ramstore ile perakende sektorunde ve aldigi enerji santralleriyle enerji alaninda iddiali konuma geldi. holding GSM ihalesine katilarak bir diger gozde sektor telekumanikasyona da girmeyi hedefliyor. Uzmanlar holding ile ilgili gelismelerin olumlu oldugunu ve Enka`nin her donem icin iyi bir yatirim kagidi oldugunun altini ciziyorlar.
Hurguc Gazetecilik: Periyodik yayinlar, yayin ve dagitim sektorunde faaliyet gosteren sirket, sermayesinin yuzde 15`ini halka arz etmeyi planliyor. Sirketin faaliyet gosterdigi alanin cok fazla gelismeye musait olmadigini belirtiliyor. Bu sirket icin en buyuk alternatifler yine yayin kuruluslari. Ozellikle sabah yayincilik ve Hurriyet Gazetecilik.
Sabah Yayincilik: Sektorune gore ucuz kaldigi belirtilen hissenin, Hurguc Gazetecilik`e iyi bir alternatif olusturdugu iler isuruluyor. Sirketin onumuzdeki donemde satislarini v ereklam gelirlerini artiracagi tahmin ediliyor. Kurulus 1999 yil sonu bilancosunda brut 2.8 trilyon lira kar acikladi.
Is Leasing: 1988 yilinda Societe Generale, T.Is Bankasi ve IFC International Finance Corporation`in ortak yatirimi olarak kuruldu. Ortaklarinin sirket hisselerini Is Bankasi`na satmasi sonucunda sirket, tamamen IS bankasi`nin kurulusu haline geldi. Sermayesini 6 trilyon liradan 8.5 trliyon liraya yukseltecek Is Leasing, sermaye artirimi yoluyla halka acilmayi planliyor. Alternatifleri ise Vakif, Rant ve yapi Kredi Leasing.
Vakif Leasing: Turkiye`nin en buyuk leasing sirketlerinden. Gecen yili cok iyi geciremeyen sirketin bu yil daha iyi olmasi bekleniyor. Fiyatinin da ucuzluguna dikkat cekiliyor. Son bilancosunda 759 milyar kar acikladi. (PARA-BORSAMARKET)

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.001 TL        
BORSA
1.002 TL        
DOLAR
1.001 TL        
EURO
1.003 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.