Havada yolcu başı 1 saatlik uçuşun maliyeti 85 YTL

27.03.2006 - 10:14 | Son Güncelleme :

Özel havayolu şirketlerinin maliyetinin yüzde 70’ini oluşturan aylık uçak kirasının 300 bin dolar, uçak yakıtının litresinin 68 cent, pilot maaşının ise 9 bin dolar olduğu. Bir yolcunun bir saatlik uçuşunun maliyetinin 85 YTL olduğu bildirildi. FLY Air Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Hasançelebi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, havayolu taşımacılığının en yoğun olduğu dönemin başlangıcında özel hava yolu şirketlerinin rekabetlerinin mantık sınırlarını zorladığını belirtti.

TİCARİ YANLIŞ: Hasançelebi, uçuş maliyetlerinin kalem kalem hesaplanması halinde ortaya çıkacak rakam ile rekabet nedeniyle düşen fiyatlar mukayese edildiğinde ortaya hiç de doğal karşılanmayacak rakamların çıktığını, bunun ticari bir yanlış olduğunu vurguladı. Flay Air olarak 2003 yılında iç hatlarda uçuş başlatan ilk şirket olduklarını anımsatan Hasançelebi, şunları söyledi: O yıllarda, İstanbul-Trabzon arasında 69 YTL’den uçuş yapıyorduk. O tarihte Türk Hava Yolları aynı hatta bileti 150 YTL’den satıyordu. Bize başta otobüs firmaları olmak üzere bazı kesimler (Nasıl bu fiyattan bilet satarsınız?) diye çıkıştılar. Oysa, o yıllarda maliyetler bu kadar yüksek değildi. Uçak benzinini bugünkü fiyatların 5’de birine alıyorduk. O yıllarda 150 bin dolar olan uçak kiraları bugün 300 bin dolar. Pilotların 3 bin dolar olan maaşları ise bugün 9 bin dolar düzeyinde. Çünkü, havayolu şirketi sayısı arttıkça pilota talep yoğunlaştı. Sadece THY yurtdışından 59 uçak birden getirdi. Türkiye’de yeterli sayıda pilot yetişmediği için maaşlar tavana vurdu. Bir litre uçak benzini ise bugün iç hatlarda 68 sent. Hasançelebi, havayolu taşımacılığında maliyetlerin yüzde 70’ini uçak kirası, yakıt ve pilot giderlerinin oluşturduğunu vurgulayarak, buna uçağın bakımı, hostes ve diğer yardımcı personel giderleri ile vergiler de dahil edildiğinde, bir saatlik uçuşun maliyetinin kişi başına 85 YTL’nin altına düşmediğini anlattı.

KALİTEDEN ÖDÜN: Hasançelebi, Nisan aylarının, havayolu yolcu trafiği açısından en hareketli dönemin başlangıcı olduğuna işaret ederek, Böyle bir dönemde rekabete gitmeye zaten gerek yoktu. Biz havayolu taşımacıları için kış sezonu maliyetlerin bile güç karşılandığı dönemdir. Yaz sezonunda yaşadığımız yolcu trafiği sayesinde kış mevsimini atlatmaya çalışırız. Bu nedenle fiyat düşürmeyi panik içinde alınmış bir karar olarak değerlendiriyoruz dedi. Havayolu şirketlerinin rekabetinin kaliteden ödün vermeyi gündeme getirmesinden endişe duyduklarını vurgulayan Hasançelebi, konuşmasını şöyle sürdürdü: Promosyon yapan şirketler hem kendilerine hem de sektörde faaliyet gösteren diğer şirketlere karşı haksızlık ediyorlar. Binlerce bileti 9 YTL’den satarsanız uçağın kirası, bakım giderleri, pilot maaşı ve diğer maliyetleri nasıl karşılayacaksınız? Benzer uygulamaları Avrupa ülkelerindeki bazı büyük havayolu şirketleri de yapıyorlar ancak, bunların sayısı parmakla sayılacak kadar az. Binlerce yolcu düşük fiyatla taşınmıyor.

Haksız rekabet için Bakanlık devreye girsin

RAKİP firmaların uygulamaları nedeniyle bilet rezervasyonlarında büyük düşüş olduğunu anlatan Hasançelebi, haksız rekabetin engellenmesi için Ulaştırma Bakanlığı’nın devreye girmesini beklediklerini bildirdi. Hasançelebi, havayolu şirketlerinin haksız rekabet yerine uçak benzinleri için uygulanan KDV sorununu gündemde tutup, bu sorunun çözümü için güç birliği yapması gerektiğine dikkati çekerek, yurtdışı uçuşlarında uçak benzini için KDV uygulanmıyor. Bu nedenle yurtiçi uçuşta bir litre benzin 68 sente, yurtdışı uçuşta ise 55 sente mal oluyor. Bu çifte standardın giderilmesi için elbirliği yapmalıyız diye konuştu.

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.018 TL        
BORSA
1.001 TL        
DOLAR
1.001 TL        
EURO
1.005 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.