Hayvansal Ürünlere Dikkat

30.11.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :

Araştırma Görevlisi Mustafa Bayram: -Dengeli Beslenme İçin Hayvansal Ürünler Mümkün Olduğunca Az Tüketilmeli -Süt Ve Süt Ürünlerinin Günlük Tüketimi, Sağlıklı Beslenme İçin Kaçınılmazdır


GAZİANTEP (A.A) - 30.11.2000 - Dengeli ve sağlıklı beslenme için, hayvansal ürünlerin mümkün olduğunca az tüketilmesi gerektiği belirtildi. Gaziantep Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Gıda Bölümü Araştırma Görevlisi Mustafa Bayram, A.A muhabirine, geleneksel gıdaların dünya coğrafyalarına göre sınıflandırılması ile Asya, Akdeniz, Latin Amerika ve Vejeteryan olmak üzere 4 tür gıda piramidi geliştirildiğini söyledi. Piramitler arasında bölgelere göre çok mantıklı paralellikler bulunduğunu ifade eden Bayram, Türkiye, etkisi altında bulunduğu Akdeniz piramidinin yanı sıra Asya piramidinden de bir nezbe olsun etkileniyor dedi.


HAYVANSAL ÜRÜNLERE DİKKAT;

Vejeteryan grubunun özelliği itibarıyla ayrılması halinde, diğer piramitlerin aylık, haftalık, günlük ve her öğün olarak değerlendirilen gıda gruplarında, dengeli beslenme için 3 piramitte de hayvansal ürünlerin mümkün olduğunca az tüketilmesi gerektiğini kaydeden Bayram, Kırmızı et, kolestrol ve kompleks protein yapısı ile aylık tüketilmesi gereken ürünlerin başında gelmektedir diye konuştu. Dengeli ve sağlıklı beslenme için tatlılardan ve direkt hayvan ürünü olan yumurtadan belli bir seviyede tüketilmesi gerektiğini vurgulayan Bayram, Haftalık olarak da tavuk, kümes hayvanı ve balık gibi beyaz et tüketimi yapılarak, vücut için gerekli essential amino asit ve proteinleri karşılanmalı uyarısında bulundu.


SÜT VE SÜT ÜRÜNLERİ;

Bayram, gıda piramitlerine bakıldığında süt ürünlerinin günlük olaraktüketilmesinin önerildiğine dikkati çekerek, şöyle devam etti: Yoğurt ve peynir gibi fermente süt ürünleri, işlenmesi sırasında insan sağlığı için çok büyük önem arzeden yapıları sağlar. Aynı zamanda günlük diyette yer alması gereken gıda gruplarından sebze ve meyve bir anlamda vazgeçilmezdir. Bakliyat ve çerez olarak sınıflandırılan ürünler sahip oldukları bitkisel bazlı proteinlerle vücut için gerekli proteinleri sağlıyorlar. Çerez olarak adlandırılan grupta fındık ve fıstık türü ürünler yer alıyor. Vücudun sinir sisteminin ve hücrelerin zarar görmemesi için, belli bir seviyede yağa ihtiyacı bulunmaktadır. Bu kaynağın sağlanacağı yer ise zeytinyağı ve diğer bitkisel yağlardır. Akdeniz piramidi için bu bölgeye özgü zeytinyağı kullanılması gerekir. Asya ve Akdeniz piramitleri için en temeli oluşturan gıda grubu, hububat ürünleridir. Bu ürünler arasında ekmek, bulgur, makarna ve bölgelere göre kuskus, polenta, nodıl türü gıdalar yer almaktadır. Bu grubun en önemli özelliği, protein, karbonhidrat ve lipid dengelerinin düzenli ve bitkisel bazlı olmasıdır. Sahip oldukları fiber ile besinlerin emilimini kolaylaştırmakta, vitamin ve mineral olarak da iyi bir kaynak oluşturmaktadır.


NE İÇİLMELİ;

Bütün piramitlerde önerilen içecek-sıvı miktarının bir litrenin üzerinde olduğunu ifade eden Bayram, bu ihtiyacın suyun yanı sıra çay veya meyva suyu gibi içeceklerle karşılanabileceğini hatırlattı. Alkollü içeceklerden şarap, sake ve bira gibi ürünlerin kişiye ve bölgelere bağlı olarak önerildiğini vurgulayan Bayram, sözlerini şöyle sürdürdü: Alkollü içkilerden fermantasyon yolu ile üretilen şarap, sake ve bira bu nedenle seçilmiş ve geleneksel özelliğe sahip içeceklerdir. Günlük belli bir seviyede tüketilecek şarabın, kalp, damar ve sinir sistemi için sağlığa yararları ispatlanmıştır. Ağır hayvansal yemekler yenildiği zaman yanında şarap türü fermente içkilerin içilmesi ılımlı olarak önerilebilir. Piramitlerin zemininde yer alan ve en önemli noktayı oluşturan günlük fiziksel hareket ise metabolizma için gereklidir ve geleneksel yaşamda insanoğlunun en fazla yaptığı şey, doğal olarak yaptığı hareketlerdir. Çünkü, karbonhidrat ve yağ gibi fazla alındığında vücutta birikim yapan gıda bileşenlerinin fazlasını yakmak için fiziksel hareket gereklidir.
Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.018 TL        
BORSA
1.004 TL        
DOLAR
1.002 TL        
EURO
1.010 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.