Hazır Giyim Sektöründe 9 Emir

22.11.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :

Çalışma hayatında giyim sanayiinden yeni adım. TGSD tarafından hazırlanan, İSO tarafından desteklenen giyim sanayii sosyal sorumluluk geliştirme projesi hayata geçti.


Hazır giyim sektöründeki firmaların rekabet gücünü artırmak için çalışma koşullarında geçerli standardizasyonu sağlamalarına destek vermek için hazırlanan `TGSD Sosyal Sorumluluk Şartnamesi`nde uygulama aşamasına gelindi. Dokuz ana unsurdan oluşan şartname, işe alma ve ayrım yapmama kuralları; çalışma süreleri; zorla ve mecburi çalışma; özel calışma gruplarını çalıştırma (Çocuk ve kadın işçi çalıştırma); ücretler; izinler; işçilerin örgütlenme hakkı; disiplin ve taciz etmeme politikası; güvenli ve sağlıklı çalışma çevresi yaratılmasından oluşuyor. Dünyadaki serbest ticaret uygulamalarının sonucunda, alıcı ülkelerin teknik engeller çıkarabilecekleri belirtiliyor. İSO Başkanı Hüsamettin Kavi ve TGSD Başkanı Güngör Keşçi ortak bir basın toplantısı düzenleyerek, uygulanmaya başlanan TGSD Sosyal Sorumluluk Şartnamesi`nin tanıtımını yaptılar. TGSD Başkanı Keşçi, toplam ihracattaki yüzde 28 payı ile Türkiye`nin ekonomik ve sosyal yapısında hazır giyim sektörünün önemli bir yeri olduğunu ifade ederek, dünyadaki gelişmeler karşısında rekabet için gerekli unsurları açıkladı.


Keşçi, `Afrika, Karayibler, Çin, Meksika gibi ülkelerin AB ve ABD ile yaptığı anlaşmalar, Türk tekstil ve hazır giyim ihracatına önemli tehditler getiriyor. Bu nedenle mevcut pazarları korumak için uluslararası standartlara göre üretim yapmak, bu standartara göre üretim yerlerini geliştirmek önem kazanıyor` dedi.
Türkiye`nin pazarlarda bugün önemli bir yer sağladığını dile getiren Güngör Keşçi, yaşam ve sosyal standartların önem kazandığı dönemde, AB`nin Çin, Sri Lanka, Filipinler gibi ülkelerle yapmış olduğu anlaşmalarda üretimlerini sosyal standartlara göre yapması ve çalışma koşullarının iyileştirilmesini sağlamak gibi unsurların yer aldığını belirtti. Keşçi, `Proje, TGSD üyeleri olan firmalarda uygulanacak. Ayrıca, İSO diğer sektörlere uygulama kararı aldı` şeklinde konuştu. Proje, geçtiğimiz hafta perşembe günü TGSD üyelerine açıklandı. İki gün içerisinde 6 firmanın katılım için başvurduğu ifade edildi. Verilecek olan hizmet karşısında ise firmaların ödemesi gereken rakam 500 dolar olarak belirlendi. TGSD Yönetim Kurulu Üyesi Lebib Mısırlı, TGSD`nin bünyesi içerisinde iki yıl önce bir grup kurulduğunu vurgulayarak, bu grubun Türkiye`nin yasal mevzuatı ve ILO gibi uluslararası anlaşmalarla bağlı olunan sözleşmeler üzerinde inceleme yaptığını açıkladı.


NİHAİ TEKETİCİNİN KRİTERİ DEĞİŞTİ;

İSO Başkanı Hüsamettin Kavi, artık nihai tüketicinin kararını üretici şirketin toplumsal konulardaki tavrı ve iyi vatandaşlık kriterine uymakta gösterdiği özenin de belirlemeye başladığını söyledi. `Bu gelişme karşısında pek çok şirket, ürünleri üzerine çevreyi koruduklarını, işyerlerinde güvenli ve sağlıklı çalışma koşulları yarattıklarını, hijyenik standartlara uyduklarını, çocuk emeği kullanmadıklarını, işe alırken yaş, cinsiyet, ırk, din, dil ayrımı yapmadıklarını, emek haklarına saygı gösterdiklerini belgeleyen işaret ve amblemler koyarak tüketicilerini ikna etmeye ve böylelikle pazar paylarını ve rekabet güçlerini artırmaya çalışmaktadırlar` şeklinde konuştu. Türk sanayinin motoru olan hazır giyim ve konfeksiyon sektöründe de bu yönde gelişmelerin yaşandığına dikkat çeken Kavi, çokulusulu bir çok şirketin gönüllük esasına dayalı davranış biçimleri, kılavuzlar ve ILO standartlarına uygunluk ilkeleri geliştirerek, bu hususlara uyulması için çaba gösterdiklerini belirtti.


SOSYAL SORUMLULUK ŞARTNAMESİ NASIL İŞLEYECEK?

SEKTÖR üyesinin kendi talebi doğrultusunda, dernekten `TGSD Sosyal Sorumluluk Şartnamesi` başvuru belgesi temin edilecek. BELGENİN içeriğine göre İSO tarafından randevulu ilk denetim yapılacak. İSO eksperlerinin uygun görmesi halinde sektör üyesi firma, talep ettiği standartlar kapsamında denetlenecek.
YIL içerisinde iki defa daha habersiz denetim gerçekleştirilecek. DENETİMLER sonucunda firmaya `TGSD Sosyal Sorumluluk Şertnamesi Uygunluk Belgesi` verilecek. UYGUNLUK belgesi bir yıl için geçerli olacak. Belgenin vize bölümü her yıl İSO eksperleri tarafından onaylanacak. Böylelikle belge sürekli güncel kalacak, eklenmesi talep edilen yeni standartların uygunluğu da aynı belge içerisinde sağlanmış olacak. (FİNANSAL FORUM)



Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
999 TL        
BORSA
999 TL        
DOLAR
1.004 TL        
EURO
1.004 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.