Hikayeli Hisseler.

08.12.1999 - 00:00 | Son Güncelleme :
Turkiye tarihi bir donemden geciyor.Bir taraftan kronik enflasyonu indirmedeki kararlilik ve bunun icin uygulanacak programin ip uclari gun isigina cikiyor. Diger taraftan ozellestirmede "Bu kez mutlaka olacak" adimlari atiliyor. Sermaye piyasasina cag atlatmasi beklenen Turk Telekom`un halka arzi gundemde. Yeni GSM lisansi satislarinin onumuzdeki kisa donemde yapilmasi hedefleniyor. ABD Baskani Clinton`in Turkiye`yi ziyaret ettigi gunlerde AGIT Zirvesi`nde Baku-Ceyhan Boru Hatti Anlasmasi imzalandi. Azeri petrollerini Ceyhan`dan dunya pazarlarina acacak olan hattin, Turkiye`yi ekonomik olarak da stratejik bir ulke konumuna getirmesi bekleniyor. Boru hattinin disinda Turkmen dogal gazi ve Mavi Akim projeleri de hiz kazandi. Tahkim Yasasi`nin cikmasi ve uyum yasalarinin Meclis`e gonderilmesiyle enerji yatirimlari da gundemde. Yabancilarin Turk sirketleriyle ortaklik kurarak, enerji projelerine girmesi bekleniyor. Turkiye`de internet ve teknoloji alanlarinda da son aylarda hizli girisimler sergileniyor. IMF`nin destegini de alacak olan Turkiye`de tum bunlar onumuzdeki donemde hizli degisimlerin olabilecegini gosteriyor. Bu kabuk degisimi borsayi da etkiliyor. Ekim sonundan itibaren yasanan yaklasik yuzde 70`lik artis ve endeksin tarihi kilometre tasi 10.000 puani gecmesi, bu degisimin borsadaki heyecanini yansitiyor. Borsacilarin da gelismelerde one cikan hisse senetlerini sectikleri goruluyor.
Son zamanlarda borsayi surukleyen hisseler
Borusan: Baku-Ceyhan boru hatti imzalandi. 1700 kilometrelik hattin borularini uretecek sirketlerden biri olmaya aday. Bunun icin iki yil once Alman devi Mannesman ile ortaklik kurdu.
DOGAN HOLDING: Dogus ve Sabanci Grubu ile GSM ihalesine girecek. Trakya Bolgesi enerji dagitim hakkini aldi. Dogan Yayin Holding ise Dogan Grubu`nun basin yayin faaliyetlerinin toplandigi semsiye sirketi. Henuz uygulamaya gecmeyen Dogan On-Line ve Digital TV de bu holdingin istiraklerinden.
FINANSBANK: Bireysel bankaciligin on plana cikacagi onumuzdeki doneme yogun yatirim yapiyor. Grup, Gima ve Endy ile oldukca gozde olan parakende ticaret sektorunde buyumeyi hedefliyor. Son olarak Galaxy Card`i cikartti.
GARANTI BANKASI: Dogus Grubu`nun amiral bankasi Garanti, Garanti.com.tr ile internet sektorunde atilim yapti. Superonline`in tum ust kadrosunu transfer etti. Grup icerisinde yeni bir internet sirketi kurma calismalari son hiz suruyor. Lokal hipermarket zirciri olan Izmir`li Tansas`i alarak perakendecilikte Istanbul pazarina giris yapti.
IS BANKASI: Italyan Telefonica ile GSM 1800 ihalesine girecek. Petrol Ofisi ihalesi ile de ilgileniyor. Is Bankasi ayni zamanda internet pazarina da girdi. Banka Is Net ile 9 dolarla pazarin en dusuk fiyatla servis saglayicilarindan biri. Cok sayida sanayi istirakine sahip Is Bankasi, onumuzdeki donemlerde bir holding gorunumune burunmeye dogru adim atiyor.
KOC HOLDING: Holding, bundan boyle enerji ve telekomunikasyon alanlarinda yogunlasacagini acikladi. Grup 5 yil icinde enerjinin yuzde 15`ini uretmeye talip. Koc, ABD`li SBC ile hem GSM, hem de Turk Telekom ihalesine girecek. Bu arada grubun lokomotifi Arcelik tum dagitim ve pazarlama sirketlerini bunyesine topladi. Hedefi Avrupa`nin ilk 5 buyuk beyaz esya ureticilerinden biri haline gelmek. Bunun icin de stratejik ortak ariyor.
MEDYA HOLDING: Turkport ile internet sektorune hizli giris yapti. Internet sektorunde soz sahibi olmasi beklenen sirketlerden biri olarak goruluyor. Medya Holding`in yuzde 50 ortak oldugu A+tel sirketinin buyuk perfornansi da medyaya olan ilgiyi artiriyor.
NETAS: GSM 1800 lisansi ihalesini kazanan sirketlerin altyapi yatirimlarindan pay alacak. Koc Grubu ile iletisim ve bilisim sektorlerinde stratejik isbirligi anlasmasi imzaladi.
SABANCI HOLDING: Turk Telekom tarafindan satilacak 2 yeni GSM 1800 ihalesine Dogus ve Dogan Gruplari ile katilacagini acikladi. 30 bin aboneli internet servis saglayicisi Turk.net`i satin aldi, halka arz etmesi bekleniyor. Holding, bunyesindeki tum sirketlere yabanci stratejik ortaklar bulup, globallesen dunyada rekabete hazirlaniyor. Son olarak Sasa, dunya devi Dupond`la yuzde 50-50 ortak sirket kurdu. Poliyester uretiminde Avrupa`nin en buyuk sirketi oldu.
TELETAS: Son zamanlarda basina verdigi ilanlarla, sirketlerin internet yatirimlarini gerceklestirmeye talip oldu. Ayrica sirket Turk Telekom`un altyapi ihalelerinden onemli pay kapiyor.
VESTEL: Veezy go ile internet pazarindaki en buyuk servis saglayicilarindan biri konumunda. ABD`de Silikon Vadisi`nde kurdugu Vestel USA ile dunya pazarinda yarisacak teknolojik urunler gelistiriyor. Dunya devi Microsoft`la anlasma yapti. Fiyati 200 dolarina altinda tutulmasi beklenen ve her yere tasinabilir web companion`a parca uretecek. Web companion`un 2000 yili ortalarinda piyasa cikmasi bekleniyor.
YAPI ve KREDI: Cukurova Grubu`nun GSM operatoru Turkcell`in halka arzi gelecek yilin ilk ceyreginde bekleniyor. Turkcell`de Yapi Kredi Bankasi`nin istirak payi yuzde 12.8 oraninda. Eylul sonu itibariyle 43 trilyonluk sermayeye sahip Turkcell`in Yapi Kredi`deki payinin defter degeri 5.5 trilyon lira olarak gozukuyor. (SABAH)

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
999 TL        
BORSA
1.003 TL        
DOLAR
1.002 TL        
EURO
1.005 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.