Hindistan`da Banka Özelleştirmesi Umutsuz

22.11.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :

Hindistan`da hükümetin bankalardaki payını düşürme kararı, yönetim hakkını içermediği için stratejik yatırımcıları çekemeyecek bir göz boyama hareketi olarak nitelendi.


Hindistan hükümetinin, devlet tarafından işletilen bankalardaki payını azaltacağı açıklaması, uzmanlardan övgü almakta yetersiz kaldı. Sektör uzmanları ve analistler, Hindistan`ın millileştirilmiş 19 bankadaki hükümet payını yüzde 51`den 33`e indirmeye izin verme kararının stratejik yatırımcıların ilgisini çekmeyeceğini belirttiler. Hiçbir birey veya grubun yüzde 1`in üzerinde paya sahip olmasına izin verilmeyecek ve bankaların yönetiminin hükümette kalacak olması, ilgi çekiciliği kıracak etkenler olarak nitelendi. Uzmanlar, piyasalarda kısmen özelleştirilecek bankalar konusunda hakim olan beklentinin, bunların yönetimlerine hükümet müdahalesi olmadan işletilmeleri olduğunu vurguladılar. Hindistan`ın sınai grupları da karardan duydukları hayal kırıklığını dile getirdiler. Hükümetin yönetim hakkını devretmemesi, ülkede aile şirketlerinin yaptıklarıyla benzeştiğinin altı çizildi. Bu girişimin Başbakan Atal Behari Vajpayee`nin kesin ekonomik kararlar almakta zorlandığını bir kez daha ortaya koyduğunu belirten uzmanlar, bunun nedeninin koalisyon hükümetinin yarattığı zorluklardan kaynaklandığını söylediler. Hükümetiin sert reformlara gitmekte zorlandığının altı çizilirken, özelliştirmenin çok önemli bir konu olduğu ancak yapılan açıklamanın bu konu hakkında çözüm getirmekten uzak olduğu belirtildi.


BASKILAR REFORMLARI ÖNLÜYOR;

Hükümetin bankaların yönetim hakkını devretmediği veya ileride bu kuruluşların hissedarlarınında yönetimde söz sahibi olacağını belirtmediği sürece yatırımcıların söz konusu bankalarla ilgilenmeyeceği kaydedildi. Ülkede çalışan yabancı uzmanlar ise Hint Hükümetinin bu kararı Dünya Bankası`nı memnun etmek için verdiğini ancak koalisyon içerisindeki reform karşıtları ve İşçi Birliklerinin baskıları dolayısıyla daha ileriye gidemediğini belirttiler. Nitekim geçtiğimiz hafta söz konusu bankalardaki çalışanlar hükümetin kararını eleştirmek amacıyla bir günlük greve gitmişlerdi. İşçi birlikleri hükümetin kararda diretmesi durumda uzun süreli eylemler yapabileceği uyarısında da bulunmuşlardı.


BANKALAR ZOR DURUMDA;

Hindistan`daki kamu bankalarının büyük bölümü iflas eşiğine gelmiş durumdalar. Bu bankaların batık kredilerinin tutarı 13.9 milyar doları buluyor. İşçi sendikaları bankaların özelleştirilmesi konusunda söz konusu bankalara borçu olan kuruluşların etkin rol oynadıklarını kaydederken, bu kurumların banhkaları ele geçirerek bankalara olan borçları ödememe planları yaptıklarını kaydediyorlar. Sendika Başkanları bankaların batık kredileri tahsil edebilmeleri için dava açılması gerektiğini belirtiyorlar. Sendika Başkanı olan Lalit Nagda söz konusu borçlu kuruluşlar hakkında dava açılarak alacakların tahsili durumunda bankaların özelleştirilmesine gerek kalmayacağını söylüyor. (FİNANSAL FORUM)



Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.018 TL        
BORSA
1.001 TL        
DOLAR
1.001 TL        
EURO
1.005 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.