Hindistan`da Yeni Önlemler

20.11.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :

YENİ DELHİ (A.A) - 20.11.2000 - Hindistan hükümeti, okur-yazarlığın yaygınlaştırılması amacıyla, herkese eğitim imkanı sağlayan, demode boşanma yasasında değişiklik ile gazeteciler ve diğer basın çalışanlarının ücretlerinin artırılmasına ilişkin kararları kabul etti. Parlamento İşleri Bakanı Pramod Mahajan, Bakanlar Kurulu toplantısından sonra basına açıklamasında, bütüncül bir programla, 6-14 yaş grubundaki çocukların tümüne 2003 yılına kadar eğitim imkanı sağlanması şartıyla, 2010 yılına kadar herkese temel eğitim verileceğini bildirdi. Mahajan, bilhassa kız çocuklarının okullaşma oranının düşük olduğu bölgelere ağırlık verileceğini, merkezi devletin, bu program için 10 milyar rupi (217 milyon dolar) tahsis etmeyi planladığını duyurdu. Programın finansmanının yüzde 85`i merkezi devlet, geri kalanı eyalet yönetimlerince karşılanacak.


BOŞANMA KANUNU`NDA DEĞİŞİKLİK;

Hindistan hükümeti, 1869 yılında çıkarılan, artık günün ihtiyaçlarına cevap vermekten uzak Hindistan Boşanma Yasası`nda değişiklik yapılarak Hıristiyan kadınlara yönelik köhne ve ayrımcı hükümler ortadan kaldırılacak. Mevcut yasanın 10.maddesi uyarınca, evliliğinin sona ermesini isteyen bir Hıristiyan kadının, kocasının zina ya da evlilikte suç saylan diğer cürümleri işlediğini kanıtlaması gerekirken, kocanın sadece zinayı kanıtlaması yeterli görülüyor. Boşanma Yasası`ndaki bu değişiklik, Hindistan`daki diğer cemaatlere de uygulanacak.


BASIN ÇALIŞANLARINA ÜCRET ARTIŞI FERAHLIĞI;

Hükümet, gazeteciler ve diğer basın çalışanları için ücret kurulu oluşturulmasını tavsiye edip, 5 bin rupiye (yaklaşık) 107 dolar varan en düşük ücret için yüzde 100 oranında, 5001 rupi ile 7 bin rupi (150 dolar) arasında ücret alanlar için de yüzde 80 oranında geçim zorluğu tazminatı ödenmesini kararlaştırdı. Altı ila dokuzuncu sınıfa giren gazeteler için konut kirası tahsisatları sabitlenecek. Hindistan hükümeti, meteoroloji bölümünü, hortum, kasırga ve fırtına uyarısı ve hava tahminlerinde desteklemek amacıyla, ayrı bir meteoroloji istasyonu yapımını onayladı. Yapımı 750 milyon rupiye (16 milyon dolar civarında) malolacak bu uydu gelecek yılın Ekim ayında uzaya fırlatılacak. Hükümet, ayrıca, Tıp Eğitimi Doktora Enstitüsü ve Araştırma Yasası`nda, Bakan olan Parlamento üyelerinin, söz konusu Enstitü`nün idari kurulu üyesi olmasını yasaklayıcı değişiklik yaptı.
Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
999 TL        
BORSA
1.001 TL        
DOLAR
1.002 TL        
EURO
1.000 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.