Hissenizin Sirrini Cozduk!

13.02.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :

HOLDING: Yukselisin basindan bu yana holding hisseleri ciddi oranda prim yapti. Enerji ihalelerinin iptali ile ilgili onerinin etkisiyle oldukca ciddi bir geri cekilme yasandi. Bu geri cekilmeyi holding hisseleri acisindan alim yonunde degerlendiriliyor. Yatirim uzmanlari, su an icin secici davranrak, alim yapilabilecek bir durumun olustugunu soyluyorlar. Onumuzdeki surecte, olaylarin su anki halinden siyrilarak olumluya donmesi bekleniyor. Cunku ekonomik programin uygulanabilmesi icin paraya ihtiyaci var. Hukumetin gelir kaynaklarindan birisi de soz konusu enerji ihaleleri. Bu yuzden enerji ihalelerinin iptali icin paraya ihtiyaci var. hukumetin gelir kaynaklarindan birisi de soz konusu eneji ihaleleri. Bu yuzden enerji ihalelerinin iptal edilip, sil bastan yapilabilecegine yonelik olumusz beklentiler borsacilar acisindan dikkate alinmiyor. Dogan Holding ve Sabanci Holding, diger holding sektoru hisseleri icinde daha on planda yer aliyor.
TURIZM: Sektor gectigimiz sezon son zamanlarin en kotu donemini gecirdi. Tabii bunun cesitli nedenleri bulunuyordu. 98 senesinde 5 milyar dolar gelir elde eden sektorun 99 senesindeki geliri 5 milyar dolarla sinirli kaldi ki yaklasik yuzde 40`a varan kar gerilemeye tekabul ediyor. Ancak bu senenin turizm sektoru acisindan son derece iyi gececegi gorusu piyasalarda yaygin. bu sene turizm gelirlerinin tekrar 8 milyar dolara cikmasi bekleniyor. Tabi bu da borsada islem goren halka acik sirketlerin gelirlerine olumlu sekilde yansiyacaktir.
MALI: Hukumetin aldigi son kararlar, rant gelirlerinin vergiye baglanmasi ve bunun yaninda mali yapisi saglam olmayan bankalara el konulmasi sektor acisindan oldukca zor gunler yasatiyor. Diger yandan, sektor genelinde olumlu gelismeler de birbirini izliyor. Ilk olarak merrill Lynch`in Akbank`i alim icin en uygun hisse ilan etmesi, Garanti bankasi`nin adinin GSM ihalelerinde gecmesi ve onumuzdeki gunlerde Yapi Kredi Bankasi`nin Turkcell`i halka arz edecek olmasi, sektordeki hareketliligin ana basliklarini olusturuyor. Diger yandan, demirbank`tak iyuksek kar beklentisi ve Finanbsank`in kurumsallasma yonunde attigi ciddi somut adimlar, soz konusu hisseler de ciddi beklentiler doguruyor.
SANAYI: Faizlerin asagi cekilmesi belki de en cok sanayi sektorune yaradi. Faiz gelirlerinin dusmesi, sirketlerin uretime yonelmelerine neden oldu. Bu da kuruluslarin uretimlerini artirmalarinin yan isira faaliyet gelirlerinin fazlalasmasini saglayacak. Sanayi sektoru icerisinde faaliyet gosteren sirketlerin kar marjlarininda onumuzdeki surecte artmasi bekleniyor. Ozellikle, Avrupa ulkeleri ile yasanan yakinlasma da sektor acisindan pozitif beklentiler doguruyor.
KAMULAR: Kamular acisindan en belirleyici gelisme ozellestirme olacak. Ozellestirmesi yilan hikayesine donen Tupras ve Petrol Ofisi sirketlerinin ozellestirme calismalari digerlerine gore biraz daha fazla onem arzediyor. Ozellikle tupras`in halka arz fiyatinin nasil olacagi son derece onemli. Ancak Petrol Ofisi`nin satisinin blok satis olmasi sirket icin ayri bir avantaj saglayacak gibi. Yaklasik 550 bayisi bulunan petrol Ofisi`ne ozellestirmeyle birlikte yeni bayilerin eklenmesi sirket acisindan son derece buyuk onem tasiyor. Ancak ozellestirmenin kamulara getirecegi en buyuk artinin taze para girisinin olacagi da asikar. Bunun yaninda Anayasa`ya da ozellestirme kelimesinin girmesi bu konudaki bircok zorlugu ortadan kaldiracak gibi. Ayrica yabancilarin da kamulara eskiye nazaran daha fazla ilgi gostermesi bekleniyor. Tahkim yasasiyla birlikte yabancilara saglanan kolayliklar yabancilarin biraz daha kamulara kaymasina sebep olabilir.
ENERJI: Turkiye`de en fazla yatirima ihtiyaci olan sektorlerden biri. Bu yil icerisinde halka arzlarla birlikte borsadaki enerji sektorune ait sirket sayisinda belirli bir artis beklenebilir. Bunun en guzel ornek olarak yakin zamanda halka acilmasi beklenen Ak Enerji gosteriliyor. Buyuk gruplar, enerji ihtiyaclarini karsilamak icin kendi enerji sirketlerini kurmaya basladilar. Bu sebeple 2000 yili acisindan da bakildiginda, sektorun gelecek vaat eden sektorler arasinda bulundugu da uzmanlar tarafindan dikkat ceken noktalar arasinda bulunuyor.
CIMENTO: Yasanan deprem felaketi nedeniyle cimento sektorunde bulunan sirketler yeniden baslayan yapilanmayla 2000`e girdi. Bu durumdan olumlu etkilenen sirketlerin sayisinin cok olmasinin yaninda, olumsuz etkilenen sektor sirketlerinin de oldugu goz ardi edilmemeli. Ancak gectigimiz yillarda cimento sektoru bir cok sektorden daha iyi gelisti. Sektor sirketlerinin en buyuk ozelliklerinden biri de kar marjlarinin olaganustu bir durum olmadigi surece cok fazla olumsuzluk bildirmemesi. Bilanco rakamlarinin yaninda sektorun gelisimi de son derece olumlu. Firmalarin bir cogu yatirimlarini yapti. Diger sektorler arasinda da gelecege yonelik beklentileri en iyi olan sektorler arasinda cimento sektoru bulunuyor. Sektor icinde faaliyet gosteren fiyatlarinin ucuz olmasi ile dikkat ceken Mardin Cimento ve Konya Cimento, her donem yabancilarin ilgisini cezbeden Akcansa ve Cimsa`nin onumuzdeki donemin dikkat cekici hisseleri arasina girecegi tahmin ediliyor. (BORSAMATIK)


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.031 TL        
BORSA
1.001 TL        
DOLAR
998 TL        
EURO
1.000 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.