Hukumet Gevsedı.

14.10.1999 - 00:00 | Son Güncelleme :
YPK`da 2000 butcesi gorusuldu. Butcebuyuklugu 48 katrilyona yukseltildi. Acik 18 katrilyona cikarildi 2000 yili butcesi memur maas zamlari ve tarimsal destekleme odeneklerine kilitlendi. Koalisyonun MHP kanadi, 2000 yili sonu icin ongorulen yuzde 25 enflasyon hedefine gore butce yapilmasinin, yil icinde sorunlar yaratabilecegini savundu. Devlet Bakani Tunca Toskay ise "IMF`de, Stand By konusunda Turkiye olarak sicilimiz iyi degil. Ne yapabileceksek onu taahhut edelim" tezini ortaya atarken, Bayindirlik Bakani Koray Aydin YPK`da, ucretlerin kisilmasi, tarimsal destekleme odeneklerinin sinirlanmasi onerilerine karsi cikti ve "Zenginlerden alalim" dedi. Bu cikislar karsisinda caresiz kalan Hazineden Sorumlu Devlet Bakani Recep Onal ise IMF ile anlasma saglanamamasi durumunda borc yonetiminde ortaya cikabilecek zorluklara isaret etti. ACIK 18 KATRILYON Daha once 41-42 katrilyon lirada tutulmasi dusunulen butce buyuklugu 48-48.5 katrilyon lira sinirina kadar genisledi. Butcede, 22 katrilyon lira faiz odenegi tahsis edilirken, tarimsal destekleme, sosyal guvenlik de dahil diger transferler icin 10 katrilyon lira ayrildi. Toplam transfer odenegi 32 katrilyon lirayi buldu. Yatirim odenekleri 2-2.5 katrilyon lira, diger cari giderler ise 4 katrilyon lirada tutuldu. Butce acigi 17-18 katrilyon lirayi bulacak. 125 katrilyon lira olarak ongorulen GSMH`nin yuzde 3. 2`si kadar (4 katrilyon lira) faiz disi fazla verilmesi mumkun olabilecek. Maliye, ilk calismasinda 2000 yilinda enflasyonun yuzde 25`e indirilecegi varsayimi ile personel odeneklerini, hedef enflasyona gore arttirdi. Ancak, MHP`li bakanlar kamu calisanlarina yapilacak ilk yari zamminda yuzde 10-15 duzeyini yetersiz buldular. Bunun uzerine memur maaslarindaki formul gelistirildi. Birinci formul yuzde 15+10, ikinci formul ise yuzde 15+yuzde 20 esasina gore sekillendirildi. Dun biraraya gelen Devlet Bakanlari Recep Onal, Tunca Toskay ile Maliye Bakani Sumer Oral ve Sanayi Bakani Ahmet Kenan Tanrikulu, destekleme ve personel odeneklerini yeniden ele aldi. Odenek dengesinin yeniden ele alinmasi ve gelir arttirici onlemlere gore 2. yari yil zamminin yuksek tutulmasi uygun bulundu.Maliye KDV artisi istedi Maliye Bakanligi`nin sunusunda Gelirler Genel Muduru Akif Hamzacebi, GSMH icinde vergilerin payinin yuzde 18 oldugunu, vergi toplamada bugunku ekonomik yapi icinde sinira gelindigini soyledi. Faizlerin GSMH icindeki payi da yuzde 18 olarak aciklandi ve faiz giderlerinin, vergi gelirleri ile ancak karsilanabildigi goruldu. Maliye, su anda yuzde 8-15 ve 23 olan KDV oranlarini yuzde 9-16 ve 25`e cikarmayi onerdi. Servet Vergileri`nde de yukun yuzde 1 arttirilmasindan soz edildi. YPK`ya katilan bir bakan, toplantidan tatmin olmadigini belirtti ve "Gelirlerin arttirilmasina donuk onerilere ihtiyac var. Sadece dar ve sabit gelirliler uzerinden program surdurulemez" dedi. (SABAH)

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.003 TL        
BORSA
1.002 TL        
DOLAR
1.001 TL        
EURO
1.002 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.