ıdas Buyume Hedefini Kuculttu.

25.01.1999 - 00:00 | Son Güncelleme :
Gectigimiz yilibeklentileri dogrultusunda gecirdiklerini belirten Idas Genel Muduru Mustafa Iseri, `1998 yilinda 12 trilyon lira civarinda brut ciro, 1 trilyon lira da kar hedefliyorduk. Su anda rakamlar revize edilmedi ama bu hedefleri tutturduk` dedi. Tum dunyayi sarsan global krizi idas olarak ekim ayina kadar cok fazla hissetmediklerini fakat kasim-aralik ayindan itibaren satislarinda belli bir dususun gozlendigini ifade eden Iseri, krizin sirketi hedefleri cercevesinde tuttugunu, krizin yasanmamasi halinde hedeflerinin uzerine cikabileceklerini kaydetti. 1999 yili icin su anda bir tahmin yapmanin cok guc oldugunun altini cizen iseri, `Bu yil icin birsey kestirmek mumkun degil. Yilin ilk dort ayi icin cok umutlu degil. Yilin ilk dor ayi icin cok umutlu degiliz, durgunlugun devam etmesini bekliyoruz. Fakat nisan ayi ve secimden sonra piyasanin duzelecegi inancindayiz. Biz bundan onceki uc yil icinde ortalama yuzde 20`nin uzerinde bir reel buyume yakalamistik. 1998 yilinda bu oran yuzde 15 seviyesinde gerceklesti. Icinde bulundugumuz yil icinde ise yuzde 10 reel buyume yapabiliriz. Bu da basaridir` dedi. 1997 yilinda 250 bin dolar tutarinda ihracat yaptiklarini hatirlatan Iseri, 1998`de ise bu rakami 600 bin dolara cikardiklarini ve bunun kendileri icin onemli bir artis oldugunu kaydetti. Rusya`daki krizin etkisiyle ana pazarlari arasinda yer alan Azerbaycan`in olumsuz etkilendigini ve 750 bin dolarlik ihracat hedeflerinin 600 bin dolar olarak gerceklestigini vurgulayan Iseri, `Bu yil ihracata biraz daha fazla agirlik verecegiz. 1999 yilinda 1 milyon dolar tutarinda ihracat yapmayi planliyoruz. Hizla gelisen Israil pazarinin yani sira, Azerbaycan, Romanya ve Kibris ana pazarlarimiz arasinda yer aliyor. Ayrica, Almanya icin de yogun calismalarimiz bulunuyor` dedi. Kriz sirasinda stoklarini azaltacak seviyede uretimlerini belirli oranda kistiklarini belirten Iseri, stok miktari yuksek olan mallarda cesitli kampanyalar ve iskontolarla bunlari eritmeye calistiklarini kaydetti. Bunun sonucunda stok seviyesini minimuma indirdiklerini ifade eden Iseri, 20-25 kisilik bir personel indirimi oldugunu da sozlerine ekledi. Herhangi bir yabanci firmayla ortaklik gorusmelerinin sozkonusu olmadigini ve hisselerinin borsa performansindan son derece memnun olduklarini belirten iseri, `1999 yilinin ilk dort aydan sonrasina karamsar bakmiyorum. Secimlerden sonra piyasada bir canlanma olmasini ve sirketimizin yuzde 10 civarinda reel buyume kaydetmesini bekliyoruz` dedi. 1999 yilinda gecen yil basladiklari bilgisayar yatirimina devam edeceklerini belirten iseri, ERP denilen bir entegre bilgisayar sistemiyle butun fabrika ve satis magazalarini birlestirerek daha verimli ve az stokla calismalarini saglayacak bir sistem olusturduklarini kaydetti. Yaklasik 100 milyar lira tutarindaki bu yatirimin alti ayda tamamlanacagini ifade eden Iseri, su anda tasinmalarinin sozkonusu olmadigini, sikistiklari imalatlari Bursa Bozuyuk fabrikasina kaydirabileceklerini vurguladi.
1997 yilinin ilk dokuz ayinda 4 trilyon 609 milyar lira olan cirosunu, 1998`in ayni doneminde yuzde 108 oraninda artirarak 9 trilyon 602 milyar liraya cikaran idas, cirosunun yuzde 98`ini yurtici satislardan elde etti. Sirketin yurtdisi satislari ise 30 milyar liradan 110 milyar liraya yukseldi. Diger faaliyetlerinden 108 milyar lira gelir elde eden, finansman giderleri 378 milyar lira olan Idas 1998`in dokuz ayinda karini 1997`in ayni donemine gore yuzde 257 oraninda artirarak 846 milyar liraya cikardi. (FINANSAL FORUM)

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.000 TL        
BORSA
1.001 TL        
DOLAR
999 TL        
EURO
1.002 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.