ıdas ıstanbul Doseme Sanayi, Sene Sonunda 10.5 Trilyonciro Hedefliyor.

03.12.1998 - 00:00 | Son Güncelleme :
Idas Istanbul Doseme Sanayi Genel Muduru Mustafa Iseri, 1998 yili sonunda 10-10.5 trilyon ciro hedeflediklerini soyledi. Sirketin toplam cironun yuzde 70`ini yayli yataktan elde ettigini hatirlatan Genel Mudur Mustafa Iseri, bunun yaninda ikinci uretim konusunun Bozuyuk fabrikada uretilen yayli yataklarin dolgu malzemesi olarak kullanilan poliureten sunger oldugunu kaydetti. Ucuncu uretim dalinin da Bursa fabrikada uretilen madeni metal mobilya oldugunu ifade eden Iseri, `Bursa fabrikasinda kucuk uretim olmasina ragmen Oyak-Renault 9 ve 12 modelli otomobillerin koltuk karkasi uretiliyor` dedi. Mustafa Iseri, 98 yili sonunda yayli yatakta 450 bin adet/yil, madeni mobilyada 60 bin adet/yil, oto koltuk karkasinda 200 bin adet/yil kapasite hedeflerinin oldugunu dile getirdi. Kapasite kullanim oraninin yuzde 90`nin uzerinde oldugunu belirten Iseri, kapasite arttirmaya yonelik bir yatirimlari olmadigini soyleyerek, `Hedefimiz 2000 yilinda yayli yatakta 450 bin adet/yili 750 bin adet/yila cekmekti. Ama 1998 yilinin ikinci yarisindan itibaren yasanan durgunluk hedeflerimizi saptirmamiza neden oldu. Fakat biz bu durgunlugu kasim ayindan itibaren hissettik. Yasanan kriz nedeni ile onumuzdeki sene en azindan ilk alti ayi hem Turkiye icin hem de sirket icin pek parlak gozukmuyor. Onumuzdeki sene bu seneki uretim seviyemizin pek uzerine cikabilecegimizi tahmin etmiyorum. 450 bin adet/yillik yayli yatak kapasitemizi gerceklestiremeyebiliriz. Bu sene takriben 360 bin adet/yil yayli yatak uretecegiz. Kapasitemiz en azindan 99 yili tahminlerimiz icin yeterli. Ama piyasa sartlari, gelismelerimiz cercevesinde 99 yilindan sonra yeni bir yatirim projesi soz konusu olabilir.`
Bu sene reel olarak yuzde 15 buyuduk: Bu seneye (1998) iliskin olarak sirketin performansi hakkinda bilgi veren Mustafa Iseri, sirketin yilin ilk on ayi hedefleri dogrultusunda geliserek reel olarak yuzde 15 buyume sagladigini soyledi. Iseri, kasim ayi itibariyla genel piyasa durgunlugunu ihracatta ve ic piyasada hissettiklerini de dile getirerek `Kosullara ragmen, sene basinda ve halka acilirken soyledigimiz brut 12 trilyon ciro hedefimize hemen hemen ulasabilecegiz. Fakat reel buyume oranimiz 12`lere dusebilir. Ama yine de mevcut piyasa kosullarina gore 1998 yili basarili bir yil oldu diyebilirim.` Turkiye genelinde yuzde 25 civarinda pazar payina sahip olduklarini da belirten Iseri, sozlerine soyle son verdi. `Yurtcapinda 17 bolge temsilcigine bagli toplam 2 bin 500 civarinda satis noktamiz mevcut.`
Sene sonunda 650 bin dolar ihracat bekliyoruz: Baslica ithalatlarinin Bozuyuk fabrikada uretlien poliureten sungerinin kimyevi hammaddesi oldugunu belirten Iseri, ihracat ayaginin yayli yataktan olustugunu ifade etti. Ihracat agirlikli bir firma olmadiklarini dile getiren Iseri, konu ile ilgili olarak su bilgileri verdi:`1998 yilinda ihracata agirlik vermeye basladik. Bu seneye kadar 200-250 bin dolar seviyelerinde olan ihracat rakamimizin 1998 senesinde 600-650 bin dolara ulasmasini tahmin ediyoruz. Onumuzdeki sene ise 1 milyon dolar ihracat hedefliyoruz. Her sene ihracatimizi reel olarak yuzde 20 civarinda buyutmeyi amacliyoruz. Bu cercevede Azerbaycan Baku`de satis teskilati olusturduk. Azerbeycan`da `IRAS` unvanli bir azeri firmasi kuruldu. Bu firma Idas`in Azerbeycan ve Turki Cumhuriyetleri`nin distributorlugu statusunde. Rusya`daki krizden etkilenen Azerbeycan satislarimizin onumuzdeki yil artmasini bekliyoruz. Bu seneki 600 bin dolarlik ihracatimizin yarisi Azerbaycan, 100 bin dolari israil, geri kalan 200 bin dolarinin takriben 150 bin dolari Kibris, 50 bin dolari Almanya`ya yapildi. Ihracatin satislar icinde payi yuzde 1`ler civarinda. hedefimiz bu orani onumuzdeki 5-6 sene icerisinde yuzde 10`lar seviyesine cikarmak.` (DUNYA)

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.000 TL        
BORSA
1.001 TL        
DOLAR
1.004 TL        
EURO
1.004 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.