İki Dev Pazarda Karşı Karşıya

27.10.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :
Volkswagen yenilediği Passat`la Ford ise yeni Mondeo ile tüketicinin karşısına çıkıyor.


Eski Volkswagencilerin tasarladığı Mondeo ile 2 bin 320 noktasında yenilenen Passat, orta sınıf otomobiller arasındaki rekabeti artıracak . Otomobil firmaları önümüzdeki sezona son derece iddialı hazırlanıyor. Volkswagen`in yenilediği Passat`ıyla ve Ford yeni Mondeo`su ile kıyasıya bir rekabet için karşı kırşıya gelecek. Dünya çapında ünlü bu iki otomobil firması yeni modellerinin dünya lansmanlarında neden ve ne kadar iddialı olduklarını anlattılar. Volkswagen ve Ford, Avrupa`nın yanı sıra Türkiye`de hem birbirleriyle hem de segmentteki diğer markalara karşı ciddi bir rekabet sürecine girecek. İkisinin bu segmentte rekabet edeceği otomobiller arasında Opel Vectra, Peugeot 406, Renault Laguna ve Hyundai Accent var.


SINIF ATLAYACAĞIZ;

Volkswagen, geçtiğimiz hafta yapılan Passat`ın lansmanı için İtalya`nın Sardunya adasını, Ford ise yeni Mondeo için Fransız Riviera`sında St. Tropez`yi tercih etti. Volkswagen, dünya lansmanını Sardunya`da yaptığı Passat`ın yeni halinden son derece ümitli. Volkswagen yetkilileri Türkiye`de eski Passat`ın yakaladığı başarı grafiğini daha da yukarı çekmeyi hedeflediklerinin belirtirken, bu konuda son derece iddialılar. Volkswagen`in Türkiye yetkilisi Doğuş Otomotiv`in genel müdürü Ömer Aksaç, Passat`ın çok yakın gelecekte sınıf atlayacağını belirterek, aracın yeni haliyle üst sınıf araçların bazı modelleriyle yarışacak duruma getirildiğini savunuyor. Aksaç, yeni Passat`ın orta sınıfta Volvo S60, BMW`nin 3- serisi ve BMW`nin C-serisi ile yarışacağını belirtirtiyor. Aksaç, ayrıca yeni Passat`ın bunu sağlarken geçmişte gösterdiği performansı ve potansiyeli kullandığına da dikkat çekiyor. Yeni halinde, başta farlar, burun yapısı, stop lambaları olmak üzere 2 bin 320 parçası değişen Passat`ın eski fiyatından yüzde 2-3 daha yüksek fiyata satılacağını açıklayan Ömer Aksaç, Türkiye`deki satış hedeflerinin ise 10 bin adet olduğunu kaydediyor. Sedan ve station olarak satılan Passat son tam yıl rakamlarına göre sınıfında Avrupa`nın en başarılı modeli olarak kabul ediliyor.


İLK ÜÇE GİRECEĞİZ;

Yeni Mondeo`nun dünya lansmanı için St. Tropez`yi tercih eden Ford ise hedef olarak segmentinde ilk üçe girmeyi hedefliyor. Ford, şu anda Türkiye`de yüzde 1.2 -1.6 arasında olan pazar payını yüzde 10`ların üzerine çıkarmayı planlıyor. Mondeo`nun 2001 yılı için satış hedefi ise 5 bin adet. Türkiye`ye ilk kez 1993 yılında getirilen ve 1994`te Avrupa`da yılın otomobili seçilen Mondeo`nun 400 bin adet satıldığını anımsatan Ford yetkilileri, geçmişte sağlanan bu başarıya ulaşmak için kolları sıvadıklarını belirtiyorlar.Ford`un tümüyle dijital olarak tasarlanan ilk modeli olan Mondeo, Türkiye`de önce Trend ve Ghia olarak iki donanım seçeneği ve 2 litrelik 145 beygir gücündeki yeni Duratec HE motoruyla sunulacak. Mart 2001`den itibaren ise kademeli olarak dizel, wagon ve ST serisi spor model sunulacak.


Eski Mondeo`nun güçlü noktalarının geliştirilerek yaratılan Yeni Mondeo Ford için Avrupa`da bir dönüm noktasını simgeliyor. Yeni Ford Mondeo`nun kendine olan bu güveni sağlamasındaki diğer bir neden ise, Ford Focus`un dünya çapında yakaladığı başarı. Yeni Mondeo`nun üretimi yalnızca Belçika`nın Genk fabrikasında gerçekleştirilecek. Bütün model türevleri ve önemli piyasa versiyonları üretime girdiğinde ise dünya çapında 400 bin adet üretilmesi planlanıyor. 2001 yılında Avrupa`da 290 bin adet satılması planlananan Mondeo tasarlanırken bu sınıftaki doğrudan rakipleri Opel Vectra, Citroen Xantia, Renault Laguna, Peugeot 406 ve Volkswagen Passat dikkate alınmış. Ford Mondeo`yu Volkswagen grubundan transfer edilen J. Mays ile Chris Bird tasarlamış.


Ford yetkilileri lüks sınıftaki rakipleri arasında ise Audi 4, BMW 3-Serisi ve Mercedes C- Sınıfının bazı modellerinin dikkate alındığını belirtiyor. İlk kez Paris Otomobil Fuarı`nda tanıtılan Mondeo, Türkiye`de ise ilk kez önümüzdeki ay yapılacak Auto Show fuarında tanıtılacak. Mondeo, yetkililerin belirttiğine göre segmentindeki en rekabetçi fiyata sahip olacak. Yani 24 bin dolar ile 30 dolar arasında değişen fiyatlarda satılacak.


GÜVENLİK ÖN PLANDA;

Ford Mondeo`nun en önemli özelliği kullandığı Akıllı Güvenlik Sistemi. Yeni teknolojiyle, çarpma anında genellikle yaralanmalara sebep olan pedal yapısı katlanabilir hale getirilmiş. Çarpma durumunda aracın pedalları ortadan kayboluyor. Yine süspansiyon sistemi çarpışma enerjisini içeriye yansıtırken mümkün olduğunca azaltıyor. Gövde yapısının mukavemeti önceki Mondeo`ya göre yüzde 60 oranında artırılan yeni aracın, ön ucunda yüzde 43 oranında dayanıklı çelikler kullanılmış. Özel olarak bırakılmış zayıf noktalar aracılığıyla çarpma sırasında motor aracın içine doğru değil, altına doğru gittiği için kaza sırasında yaralanma riski minimize edilmeye çalışılmış. Ayrıca ön çarpma şiddetini, sürücü konumunu ve yolcu koltuğunun dolu olup olmadığını saptama özelliğine sahip iki aşamalı açılan ön yolcu ve yan hava yastıklarına sahip. Çarpmanın şiddetine göre, hava yastıklarının önce yüzde 70`i, daha sonra yüzde 30`u devreye giriyor. Mondeo 24-30 bin dolar arasında fiyatla satılacak. (YENİ BİNYIL)

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.002 TL        
BORSA
1.002 TL        
DOLAR
1.000 TL        
EURO
1.002 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.