İlaç Sanayiinde Alarm

09.12.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :



**Yerli ilaç sanayiinin giderek eridiğine dikkat çeken ulusal ilaç sanayicilerinin, sorunlarının çözümü için çalışma grubu oluşturulmasına karar verildi. İstanbul Eczacı Odası Başkanı Önsel, ilaç endüstrisi daha da kötüleşmeden envanter çıkarılması gerektiğini söyledi.

Yerli ilaç sanayiinin kötü gidişine ``dur`` demek için İstanbul Eczacı Odası`nın öncülüğünde ``çalışma grubu`` oluşturuluyor. Oda Başkanı Erkan Önsel , ilaç üreten 36 ülkeden biri olan Türkiye`nin bu özelliğini yitirme tehlikesiyle karşı karşıya olduğuna dikkat çekti. Sanayiciler de ulusal sanayi karşısında sektörün giderek eridiğini söylediler.

İstanbul Eczacı Odası, ulusal ilaç sanayii ile ilgili ön görüşme yapmak ve bundan sonrası için bir çalışma ortamı yaratmak için sektörün yetkilileriyle bir araya geldi. İlaçta yabancı firmaların hâkimiyetinin giderek arttığını vurgulayan Erkan Önsel, ``İlaçta bağımlılık diğer bağımlılıklara benzemez. Irak örneğini düşünün. Ulusal ilaç sanayileri olmadığı için bir aspirin bile bulamadılar. Bebekler en basit hastalıklardan öldüler`` diye konuştu. İlaç endüstrimizin daha da kötüleşmesine izin vermeden şimdiden bir envanter çıkarılmasını isteyen Önsel, gidişin hiç de iyi olmadığını söyledi. ``Beğenmesek de Türkiye`nin ilaç sanayiinin korunması gerekiyor`` diyen Önsel, şöyle devam etti:

``36 ülke ilaç üretiyor ve Türkiye bunlardan biri. Ancak bu özelliğini kaybetmek üzere. Tabip odalarını, üniversiteleri de bu işin içine sokacağız. Hekimin bir yurtsever yanı varsa neden ulusal firmanın ilacını yazmasın?``

Önsel, sektörün iyileştirilmesi için bir çalışma grubunun oluşturulmasını istedi. Yerli İlaç Sanayicileri Derneği Başkanı Cengiz Celayır , toplantıya katılımın az olmasından yakınarak sektörün kendi sorunlarına yeterince sahip çıkmadığını söyledi. Celayır yaşanan bazı sorunları şöyle özetledi: ``Bir kere uluslararası sanayiyle eşit koşullarda değiliz. Yurtdışından gelen dosyalarla çokuluslu firmalar rahatça ruhsat alırken yerliler aynı dosyalarla ruhsat alamıyor. Bu firmalar ilaçta istedikleri fiyatı alıyorlar. Hammadde, finansman giderleri kontrol edilmiyor. Tanıtımda da eşit değiliz. Çözümler ise hükümetin iki dudağı arasında kalıyor.``

`Eksiklerimiz var`

Fako ilaçlarından Nurettin Turan ise yerli ilaç sanayiinin eksikleri olduğuna dikkat çekti. Sektörde araştırma-geliştirme yapılmadığını ifade eden Turan, ``Dış pazarlarla rekabet edemiyoruz. Çünkü kimya sanayimiz yok. Gümrük birliğine girişle korumacılık da kalktı. Üniversiteler ilaç sanayii için eleman yetiştiremiyor`` diye konuştu. Abdi İbrahim firmasından Vedat Eğilmez ise ruhsatlandırmanın ülkemizde hâlâ bir takvime bağlanamadığını belirtti. Toplantının ardından sektörün temsilcilerinin katılacağı bir çalışma grubunun oluşturulmasına ve sorunların ivedilikle belirlenmesine karar verildi. İlaç sektörüyle ilgili bazı rakamlar şöyle:

``1999 yılı içinde 2.5 milyar dolarlık ilaç tüketimi oldu. İthal ilaç satışı Türkiye pazarının yüzde 32`sini oluşturuyor. 1980 yılında 92 milyon 546 bin 836 dolarlık hammadde ve mamul ithalatı yapılırken bu rakam 1998 yılında bir milyar 180 milyon 600 bin dolara çıktı.``(CUMHURİYET)
Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.018 TL        
BORSA
1.001 TL        
DOLAR
1.001 TL        
EURO
1.005 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.