İlaç Tartışması Büyüyor

16.11.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :

ABD`nin Yale Üniversitesi öncülüğünde çok sayıda bilim adamınca yapılan bir araştırma fenilpropanolamin (PPA) içeren soğuk algınlığı ve diyet ilaçları ile kadınlarda beyin kanaması riski arasında doğrudan ilişki olduğunu ortaya koyuyor. Araştırmaya sonucunda, kadınlarda PPA`nın iştah kesici olarak kullanıması beyin kanaması riskini artıran bir faktör olduğu görüşüne varıldı.
Ayrıca, `kadınlarda soğuk algınlığında bile PPA içeren ilaçların ilk kullanımında bile beyin kanaması riski vardır` denildi. Çalışmanın, PPA ile beyin kanaması riski arasındaki ilişkinin güçlü olduğununa dair epidemiyolojik bir kanıt olduğu belirtildi. Araştırma, 21 Aralık 2000`de The new England Journal Medicine adlı dergide yayınlanacak.


1983`TE YASAKLAMIŞTI;

ABD`nin gıda ve ilaç denetiminden sorumlu federal kuruluşu Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) tarafından tehlikeli ilan edilen fenilpropanolamin (PPA) maddesi içeren ilaçların, 1979`dan beri gözetim altındaydı. 1983 yılında, PPA ve kafein kombinasyonu olarak kullanılan bir diyet ilacının, tehlikeli olduğu için piyasadan kaldırıldı. PPA maddesinin ilaçlarda kullanılmaması yolunda ilaç firmalarına tavsiyede bulunan FDA, PPA`nın kullanılmasını yasaklamak için bir yasa tasarısı hazırlıyor. Yasa tasarısının önümüzdeki aylarda gündeme geleceğini belirtiliyor. Eczacılar da, FDA`nın tavsiyesinin olumlu bularak PPA içeren ilaçları piyasadan çekmeye başladı. Uzmanlar, ABD`de ilaç imal eden firmaların, PPA maddesini artık ilaçlarda kullanmadığını ve ilaç firmalarının, içinde PPA bulunmayan formüller üzerinde çalıştıklarını belirtiyor. (FİNANSAL FORUM)



Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
999 TL        
BORSA
1.003 TL        
DOLAR
1.002 TL        
EURO
1.003 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.