IMF`nin Türkiye`ye Verdiği Destek İngiliz Basınında

07.12.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :


-The Guardıan, Türkiye`de Ekonomik Reformlar Başarısız Olsaydı, Bu Imf`in Prestijini De Sarsacaktı -Independent: Imf Türkiye`deki Krizi Sona Erdirmek İçin Acil Krediyle Müdahale Etti -Fınancıal Tımes: Imf`İn Türkiye`Ye 10.4 Milyar Dolarlık Desteği Sürpriz Bir Rakam

LONDRA (A.A) - 07.12.2000 - Uluslararası Para Fonu (IMF)`nun Türkiye`ye 10.4 milyar dolarlık bir paketle destek olacağını açıklaması İngiliz basınında büyük yankı buldu. Habere yarım sayfa ayıran The Guardian gazetesi IMF`nin açtığı krediyle Türkiye`yi yeni bir deneme sürecinin içine soktuğunu belirtirken, geçtiğimiz haftalarda bankacılık sektöründe yaşanan krizin pekçok analisti ürküttüğünü, piyasadaki bu sıkıntının Rusya ve Doğu Avrupa`ya da sıçrayacağı kaygısının yaşandığını kaydetti. Türk ekonomisinin yaşayacağı başarısızlığın aynı zamanda IMF için de bir prestij kaybı olacağını hatırlatan gazete, geçtiğimiz haftalarda yaşanan krizin ardında yer alan nedenleri de uzun uzun anlattı. Guardian, Türkiye`de hükümetin pekçok ekonomik reformu gerçekleştirmek için kollarını sıvadığını da hatırlatırken, piyasaların Türk hükümetinin verdiği bu sözleri yerine getirip getirmediğini yakından takip edeceğine de dikkat çekti. Gazete IMF`nin 10.4 milyar dolarlık desteğinin birkaç kademede ödenmesiyle ilgili planı da, Para Fonu`nun Türkiye`deki hükümetin programa uyacağını garantilemek isteğine bağladı. The Independent gazetesi de konuyla ilgili haberinde IMF`nin Türkiye`deki krizi sona erdirmek için acil krediyle müdahalede bulunduğuna dikkat çekti. IMF`nin söz konusu desteğinin Türk hükümetinin özelleştirmeye hız verme ve bankacılık söktürendeki reformları gerçekleştirme konusunda verdiği sözün ardından geldiğini belirten gazete, desteğin açıklanmasıyla piyasada toparlanmanın ilk işaretlerinin görülmeye başlandığını anlattı. Financial Times gazetesi ise konuyla ilgili haberinin başlığında IMF`in verdiği desteğin 10.4 milyar dolar çıkmasının sürpriz bir büyüklük olduğunu ve Türkiye`de piyasayı son derece olumlu etkilediğini bildirdi. Gazete, hükümetin bu olumlu gelişmenin ardından bankacılık sisteminde yapacağı reformların hızlanacağı sinyalini verdiğini de belirtirken, Başbakan Bülent Ecevit`in özelleştirmenin de hızlanacağına dair sözlerine dikkat çekti. Gazete, söz konusu önlem alınmasaydı son günlerde bankacılık sektöründe yaşanan kriz Türkiye`de yeni bir devalüasyon ve üç yıllık IMF programının çökmesiyle sonlanabilirdi yorumunda da bulundu.
Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.018 TL        
BORSA
1.004 TL        
DOLAR
1.003 TL        
EURO
1.013 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.