İMKB’de 2013 yılı hedefi 100.000 puan

10.12.2012 - 07:57 | Son Güncelleme :

Kredi notu ‘yatırım yapılabilir’ seviyeye çıkan ülkelerde not artışından önce ve sonra nasıl bir seyir izlendiğini inceleyen

<ımg hspace="10" vspace="5" align="right" src="http://i.bigpara.com/i/55big/349borsaimkb.jpg"> Kredi notu ‘yatırım yapılabilir’ seviyeye çıkan ülkelerde not artışından önce ve sonra nasıl bir seyir izlendiğini inceleyen İntegral Menkul Değerler’den Analist Yeliz Karabulut, beklentilerinin İMKB’de endeksin 2013 yılında 100.000 puanı görebileceği yönünde olduğunu söyledi.

Kredi notu ‘yatırım yapılabilir’ seviyeye çıkan ülkelerde not artışından önce ve sonra nasıl bir seyir izlendiğini inceleyen İntegral Menkul Değerler’den Analist Yeliz Karabulut, incelemelerinde 6 ülkeyi mercek altına aldıklarını ifade ederek, “Bu ülkeler, Polonya, Güney Afrika, Meksika, Rusya, Hindistan ve Brezilya. Sıralanan ülkelerin, gelişmiş piyasalardan özellikle en çok takip edilen ülke borsaları olan DAX ve Dow Jones Industrial’ın aritmetik ortalamasına göre -ADD olarak anılacak- ne kadar arttığı/düştüğü test edildi, sonuçlar Türkiye ile karşılaştırıldı” diye konuştu.
 
Sözü geçen ülkelerde ilk not artırım öncesi, yani bir yıllık periyodda ortalama yüzde 63 değer kazancı olduğunu gördüklerini belirten Karabulut, “ADD’ye göre ise değer artışı yüzde 40 oranında. Polonya 1 yıl içinde yüzde 101, Güney Afrika yüzde 30, Meksika yüzde 85, Rusya yüzde 51, Hindistan yüzde 70, Brezilya ise yüzde 39 artış kaydetti. Türkiye ise yüzde 32 artış kaydederken, ADD’lerin üzerinde yüzde 15 yükseldi. Türkiye ülke ortalamalarına göre yüzde 26 daha az artış kaydederken, ADD ortalamasına göre ise yüzde 20 daha az artış kaydetti” dedi.
 
“İkinci not artışının gelişi gecikince satış gelebiliyor”
 

“Birinci not artırımından sonra üçüncü ay sonunda, eğer diğer derecelendirme kuruluşu tarafından ‘yatırım yapılabilir’ seviyeye not artışı almadıysa, ülke endekslerinde ortalama yüzde 5 değer artışı görülüyor. ADD’nin üzerinde ise yüzde 4,87 artış kaydediliyor” diye konuşan Karabulut, “Türkiye ise ülkelere ve ADD ortalamalarına göre, endeks 76.000’de iken, yüzde 1 daha az değer kazanmıştı. Birinci not artırımından sonra 1 ile 2,5 yıl arasında bir not artırımı geldiğinde ise ülke endekslerinde ilk not artırımına göre yüzde 6,89 değer kaybı, ADD’in üzerinde değer kaybı ise yüzde 10’u buluyor. Yani endekslerde ikinci not artışının süresi artınca satış gelebiliyor” ifadelerini kullandı.
 
İkinci not artırımından 3 ay sonra endekslerde değer artışı ortalamasının yüzde 1,95 olarak göründüğüne dikkat çeken Karabulut, “Ortalamayı düşüren, Brezilyada ABD mortgage krizinin etkisi ve kâr satışlarının çok yoğun olması. Brezilya ikinci not artışı sonrasında yüzde 23 gerilerken, ADD’lerde bu 3 aylık periyodda değer kaybı yüzde 9. ADD’nin üzerinde ise yüzde 14 kâr satışı etkisi ile değer kaybetmiştir. Ülke ikinci not artırımına kadar 2 yıl içinde yüzde 80 değer kazanmış, ADD’ler ise yüzde 15 değer kazanmıştır. Not artırımının kriz ortamında gelmesi, ilk ve ikinci not artırımı arasının bir ay olması, endeksteki sert düşüşü de açıklıyor. Bu aşamada ortalamadan Brezilya’yı çıkarmamız halinde ikinci not artımından 3 ay sonra değer artışı yüzde 8, ADD’lerdeki değer artışının üzerinde yüzde 5 değer artışı görülüyor” dedi.
 
İkinci not artırımından sonra not artırımı almayan ülkelerde bir yıl içinde yüzde 17 değer artışı görüldüğünün altını çizen Karabulut, “ADD’lerde değer artışının üzerinde yüzde 2 değer artışı görülüyor. ADD’lerde değer artışının üzerindeki değer artışının gerilemesinde en temel etken, Polonya’da yüzde 13 değer artışı görülmesine rağmen, ADD’lerde değer artışının yüzde 34 olması diyebiliriz. Polonya’da bu değer ADD’lerden yüzde 21 daha az yükselmiştir. Bunun temel nedeni, Polonya borsasının daha önce yüzde 120 değer artışı olması nedeniyle kâr satışlarının görülmesidir” diye konuştu.
 
Yeni yılda İMKB’de hedef 100.000
 
“İkinci not artımından kısa bir süre sonra üçüncü not artırımı görülen Meksika’da ise üçüncü not artırımı 1 ay sonra gelmiş ve endeks yüzde 3 değer kaybetmiştir” diye konuşan Karabulut sözlerini şöyle sürdürdü:
 
“Üçüncü not artırımından 3 ay sonra Meksika dahil, Rusya Hindistan ve Brezilya’da ortalama yüzde 7 değer artışı görülmüş, ADD’lerin üzerinde ise yüzde 5 değer artışı olmuştur. Üçüncü not artırımından 1 yıl sonra ise değer artışı yüzde 35, ADD’lerin üzerinde de yüzde 35 değer artışı görülmüştür. Sonuç olarak Türkiye’nin performansı gözlemlendiğinde, diğer ülkelerden daha az bir yükseliş potansiyeli görülüyor. Ülkeler not artımından bir veya iki yıl önce değerlenmeye başlıyor. Not artırımı ilk kez yatırım yapılabilir seviyeye çıkarılan ülkelerde, not artışına kadar ortalama yüzde 58, ADD’lerin üzerinde ise yüzde 35 değer artışı görülüyor.
 
Bu veriler ışığında İMKB’nin değer artışının yüzde 32, ADD’lerin üzerinde değer artışının ise yüzde 16 olduğunu vurgulayan Karabulut, “Endeks diğer ülkelerin değer artış ortalamaları ile karşılaştırılınca yüzde 26 daha az değerlenmiş, ADD artışı çıkartıldığında ise yüzde 20 daha az değerlenmiştir. Bu aşamada endeksin ortalama yüzde 23 daha fazla bir değer artışının olması gerekiyor. Brezilya az bir performans sergilese de not artımından 2 yıl sonra yüzde 80 değer kazanırken, ADD’lerin üzerinde yüzde 65 değer kazanmıştır. Türkiye ise yatırım yapılabilir seviyeye çıkana kadar 2 yıl süre zarfında yüzde 3,5 değer kazanmış, ADD’lerin üzerinde yüzde 8 daha az değerlenmiştir” dedi.
 
Bu aşamada Türkiye’nin kredi notunun yatırım yapılabilir seviyeye çıkan ülkelerden yüzde 23 daha az değerlendiğini söyleyen Karabulut, “İkinci not artırımını alması halinde, bu iskonto oranı ortalama yüzde 33 olmaktadır. Bu hesaplamalara göre İMKB 100’ün ortalama yüzde 100.000 seviyesinde olması gerekmekteydi. Bizim beklentimiz endeksin 2013 yılında 100.000’i görebileceği yönünde. Şunu da hatırlatmak isteriz ki eğer ikinci not artışı ilk not artırımından 1 yıl ile 2,5 yıl sonrasında gerçekleşirse, endekste satış baskısı görülebilir” diye konuştu.


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.018 TL        
BORSA
1.004 TL        
DOLAR
1.002 TL        
EURO
1.010 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.