İMKB’de halka arz seferberliği

20.10.2009 - 09:28 | Son Güncelleme :

İMKB Başkanı Hüseyin Erkan, şu anda dünyada ve Türkiye’de  <ımg hspace="10" vspace="5" align="right" src="http://i.bigpara.com/i/55big/349imkbborsa.jpg">likidite bolluğu olduğunu belirterek, “Konjonktür arzlara çok uygun. Şirketlere vergisel boyut da dahil bir sürü teşvik getirilecek. Hedefimiz 2023 yılında İMKB’de 1.000 şirkete ulaşmak” dedi.

İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) Başkanı Hüseyin Erkan, şu anda dünyada ve Türkiye’de likidite bolluğu bulunduğunu belirterek, “Konjonktür halka arzlara çok uygun” dedi. İMKB’de düzenlenen “Halka Arz Seferberliği” konulu toplantıda konuşan Erkan, Türkiye’de bugüne kadar yeterli halka arz olmadığını ifade ederek, geçen yıl imzaladıkları protokolün devamı olarak, kriz döneminde de hazırlıklarını yaptıkları “Halka Arz Seferberliği” projesini bugün (dün) hayata geçirdiklerini söyledi. Hüseyin Erkan, hedeflerinin 2023 yılında İMKB’de şirket sayısını 1.000 olarak gerçekleştirmek olduğunu belirtti. TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’nun “10 bin” demesi üzerine Erkan, “10 bin de olabilir” diye konuştu.

Sermaye piyasasının nabzının attığı yer olan İMKB’nin sadece İstanbul’un değil tüm Türkiye’nin borsası olduğunu belirten Erkan, İMKB’nin gelişmekte olan ülkeler arasında 10-12. sıralara gerilediğini, işlem gören şirket adedi açısından da 16. sırada bulunduğunu, bunların Türkiye’nin hak etmediği yerler olduğunu kaydetti.

Yeni teşvikler getirilecek

1990-2000 yıllarında İMKB’de 24 şirket halka arz olurken, 2001-2008 yılları arasında bunun 7 şirkete düştüğüne işaret eden Erkan şöyle devam etti:

“Bunun çeşitli sebepleri var. 2001 yılından sonra özellikle ekonomik politikalarda yaşanan istikrar, Türkiye’nin büyüme ivmesine girmesi, Türk Lirası’nın değer kazanması ve dünyada aşırı likiditenin çok ucuz şekilde şirketlere kaynak aktarabilmesi, özellikle Türkiye’de yerleşik şirketlerin bu ucuz kaynağa rahat erişebilme imkanını getirdi. Türk şirketleri yurtdışında çok ucuza ve iyi imkanlarla borçlandı. Bunun getirdiği rahatlıkla belki şirketler halka arzı çok fazla düşünmediler. 1990’lı yıllarda bazı vergi indirimleri vardı, bunlar 2000’li yıllardan sonra ortadan kalktı. Şu anda halka arz gerçekleştiren şirketlerde maalesef herhangi bir vergisel teşvik bulunmuyor. Vergisel boyut da dahil olmak üzere bir sürü teşvikin getirilmesi söz konusu. Bu konuları gündemde tutuyoruz.”

Devler borsada yok

Önceliklerinin Türkiye’nin ilk 1.000 şirketi içinde yer alan şirketleri sermaye piyasasına kazandırmak olduğunu söyleyen Erkan, “Türkiye’nin ilk 500 büyük sanayi kuruluşundan 403 şirket, ikinci 500 büyük sanayi kuruluşundan 469 şirket, toplamda 872 şirket borsamızda şu anda işlem görmüyor. Ülkemizde önde gelen finans, ticaret, hizmet ve kamu şirketleri de borsamızda yok. Türkiye sermaye piyasasının büyüme potansiyelinin burada yattığı gözüküyor” dedi.

Halka açılmak için 3 neden

İMKB olarak işletim sistemini tamamen değiştirme çalışması yürüttüklerini, piyasa yapıcılarla piyasayı çalıştırmak istediklerini ve bunun altyapısını hazırladıklarını dile getiren Hüseyin Erkan, bütün odalarla halka arz seminerleri düzenlemek istediklerini anlattı. Şirketlerin halka açılması için 3 nedenin likidite ve ucuz finansman, kredibilite, şeffaflık, güvenilirlik, kurumsallaşma, yurtiçi ve yurtdışında tanınma olarak sıralayan Erkan, şirketleri borsada görmek istediklerini söyledi. Hüseyin Erkan, 9 ilde şehir endeksi oluşturduklarını, potansiyel şehir endekslerinin Balıkesir, Denizli, Mersin, Aydın, Konya ve Manisa olduğunu belirtti.

SPK Başkanı: Biraz işi sıkıyoruz, azaltacağız

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Başkanı Vedat Akgiray, SPK mevzuatının açtığı maliyetlere ilişkin olarak, “Biz de biraz işi sıkıyoruz, azaltacağız. Çoğu da gereksiz, eskiden gerekliymiş, artık değil ve bunu samimi söylüyorum” dedi. “Halka Arz Seferberliği” konulu toplantıda konuşan Akgiray, halka açık bir şirket olmanın avantajlarına değinirken, halka arz yoluyla finansman sağlamanın diğer yollardan çok daha ucuz olduğunu sözlerine ekledi.

Ran Lojistik’in halka arzı 26-27-28 Ekim’de

Sermaye artırımına giden Ran Lojistik Hizmetleri A.Ş. sermayesinin yüzde 25.2’sini İMKB Birincil Piyasada, borsadan satış yöntemi ile halka arz ediyor. Ran Lojistik Yönetim Kurulu Başkanı Ramiz Benli, halka arzdan elde edecekleri geliri antrepo ve depo yatırımlarında kullanmayı planladıklarını açıkladı. Entegre lojistik hizmeti veren ve sektörünün büyüyen firmalarından olan Ran Lojistik Hizmetleri A.Ş. 7 milyon 100 bin TL olan sermayesini 12 milyon 700 bin TL’ye yükselterek sermayesinin 3 milyon 200 bin TL’lik nominal değerdeki bölümünü 26-27-28 Ekim tarihleri arasında halka arz edecek. Galata Menkul Değerler A.Ş’nin aracılık ettiği Ran Lojistik Hizmetleri A.Ş., halka arzında, 1 hissenin satış fiyatı 2.86 TL olarak belirlendi. Bu fiyata göre, şirket halka arzdan 9 milyon 152 bin TL gelir elde edecek.

RAN LOJİSTİK KÜNYESİ

Kuruluş tarihi : 1990

Halka arz sonrası sermayesi : 12 milyon 700 bin TL

Halka arz oranı : Yüzde 25.2

2008 cirosu : 39 milyon TL

Çalışan sayısı : 135


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.018 TL        
BORSA
1.001 TL        
DOLAR
1.001 TL        
EURO
1.005 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.