İncirde İhraç Fiyatı Düşüyor

09.12.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :

Türkiye`nin geleneksel ihraç ürünleri arasında yer alan incirde ihraç fiyatları düşmeye devam ediyor. 1998 yılı aralık ayında bin 966 dolar olan ton başına ihraç fiyatı, bu yıl bin 652 dolara kadar geriledi.



İncir üretiminin yüzde 90`ını ihraç eden Türkiye, incirde her yıl artan ihracat miktarına rağmen fiyat sıkıntısı çekiyor. 1998 yılı aralık ayında tonu bin 966 dolardan ihraç edilen incirde 1999 yılında bin 760 dolar olan ihraç fiyatı bu yılın aynı döneminde bin 652 dolara geriledi. Tariş İncir Birliği Başkanı Ahmet Fevzi Aruman, 2000 yılı rekoltesini 40 - 45 bin ton olarak beklediklerini belirterek, düşük rekolteye rağmen ihraç fiyatlarındaki azalmayı alıcı grupların dayatması olarak niteledi. Yurtdışı alıcı grupların Türkiye piyasasını yakından takip ettiklerini ve geçtiğimiz yıl düşük fiyatla mal alan ihracatçıya fiyat baskısı yaptıklarını ifade eden Aruman, İhracatçı geçen yıl 350 - 400 bin liradan alım yaptı. Türkiye piyasasını yakından takip eden Avrupa fiyat kırdı. 1997 - 1998 yıllarında 2 bin 100 dolar fiyat tutturulmuş olan incirde bugün fiyatlar bin 652 dolar seviyesinde. Dünya fiyatları birkez bozuldu mu eski yerine gelmesi çok zor diye konuştu. Benzer gelişmenin kuru üzüm ve kayısıda da yaşandığını ve yurtdışında iki yıl önce 2 bin 600 dolardan işlem gören Türk kayısısının şu an bin 500 dolara alıcı bulabildiğini sözlerine ekleyen Aruman, İhracatçının fiyat rekabeti sektöre zarar veriyor dedi. Tariş`in 2000 iş yılı incir sezonunu tamamladığını ve üreticiye borçları kalmadığını aktaran Aruman, toplam 5 bin 600 ton incir aldıkları bilgisini verdi. Ellerindeki incirin tamamını satacak pazarları bulunduğunu belirten Aruman, Tariş`in yurtdışında İmtasko markasıyla belli bir prestiji var. Bunun yanı sıra kooperatif kuruluşu olmamız nedeniyle fiyat tutturabildik. Tariş inciri ortalama 2 bin dolardan ihraç etti diye konuştu.


TARİŞ TÜM İNCİRİ SATACAK;

Bundan 5 - 6 yıl öncesine kadar incirin yüzde 90 - 95`inin yılbaşına kadar ihraç edildiğini, son yıllarda bu durumun değiştiğini ve yıl içine yayıldığını kaydeden Aruman, Tariş`in elindeki tüm inciri satacaklarını ifade etti. Aruman şunları söyledi: Geçtiğimiz yıl tüccarın düşük fiyat vermesi nedeniyle Tariş büyük oranda alım yapmıştı. Ancak bu yıl tüccar, 750 bin liradan alım yapan Tariş`e karşın 850 - 900 - 950 bin liradan alım yaptı. Toplam 5 bin 980 ton alım yaptık. Bunun yarısı ihraç bağlantılı. Bir kısmını Milli savunma Bakanlığı`na sattık. Ayrıca borsadan satışımız devam ediyor. Ancak, bu yıldan itibaren iç piyasaya yöneleceğiz. Çünkü, dış piyasaya endekslenince o piyasanın kuralları ile hareket etmek zorunda kalıyorsunuz. (FİNANSAL FORUM)



Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.000 TL        
BORSA
1.004 TL        
DOLAR
1.002 TL        
EURO
1.006 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.