İngiliz Futbolunun Hisseleri De Geriliyor

23.10.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :
Londra Borsası`nda işlem gören İngiliz futbol kulüplerinin hisseleri transfer ücretlerine yönelik endişeler nedeniyle değer kaybediyor. Bu durum halka arza hazırlanan diğer kulüpleri endişelendiriyor.

Oynadıkları futbolla, yorumcu ve yazarlarının eleştiri oklarına hedef olan İngiliz futbol kulüplerinin hisse senetleri de eski cazibesini yitiriyor. Londra Borsası`nda işlem gören 10 İngiliz Premier Ligi takımının 7`sinin hissesi yıl başından bu yana yaşadıkları değer kaybı ile yatırımcısını üzüyor. Söz konusu takımların hisselerinin yaşadığı yüzde 20`lik düşüş, değerlerinden de 100 milyon Pound (144 milyon dolar) kaybetmelerine neden oldu.


Bu takımlardan bir çoğunun hisse senedi, rekor düşük seviyelere inerken, üç tanesi şimdiden 2000 mali yılını zararla kapatacağını açıkladı. 1990`lı yılların başında moda olan futbol klübü hisseleri, artan transfer fiyatları ve futbolculara ödemek zorunda kaldıkları yüksek ücretler nedeniyle son yıllarda eski popüleritesini kaybetti. Analistlere göre de televizyon şirketleriyle imzalanan yayın anlaşmaları kulüplerin gelirlerinde artış yaratsa da artan transfer fiyatları ve diğer maliyetlerini karşılamaya yetmiyor. Uzmanlar küçük klüplerin artan futbolcu ücretleri nedeniyle daha zor durumda olduklarına dikkat çekerek, uzun dönemde bu klüplerin zarar etmeye başlayacaklarını, düşen hisse değerlerinin de bunu ifade ettiğini kaydediyorlar.


Avrupa Birliği`nin futbolcu transferi sistemine yönelik reformları içeren yeni bir kanun konusunda çalışmalara başlamış olması da kafaları karıştırıyor. Futbol Kulübü hissesi yatırımcıları da Avrupa Birliği`nin uygulamaya koyacağı yeni kanunun klüplere ait olan futbolcuların değerini düşüreceği ve bununda hisse senetlerini olumsuz yönde etkileyeceği yönünde endişe duyuyorlar. Diğer yandan bazı olumlu haberlerde anlık yükselişlere neden oluyor. Premier Lig ve British Sky Broadcasting Group ile imzalanan yeni yayın anlaşması her bir kulübün maçlarının yayınından elde ettiği yıllık geliri ikiye katlayacak. Bu anlaşma, takımların internet ve diğer medyalar aracılığıyla yayınlanacak maçları konusunda da hak talep etmelerine imkan veriyor.


SAHASINDA KAYBETMEK;

Frasız futbolcu David Ginola`yı orta sahasına getirerek takımı güçlendirmeye çalışan Aston Villa`nın hisse senetleri, aynen oyunda olduğu gibi skora gitmekte güçlük çekiyor. Birmingham`ın takımı olan Aston Villa sahasında çıkaramadığı puanlarla geçtiğimiz sene Premier Ligi 6`ıncı sırada tamamlarken, hisse senetleride en kötü performansı sergileyerek, hem taraftarları hem de yatırımcılarını üzdü. UEFA Kupası maçlarına katılma şansını yitirerek buradan elde edeceği gelirlerden de olan Villa`nın yıllık zararı 4 milyon pound oldu. Halen 315 pence seviyelerinde işlem gören Villa`nın hisseleri, 1997`deki arz fiyatının üçte biri değerinde işlem görüyor. Chelsea Village ve Newcastle United da Villa ile aynı kaderi paylaşıyor.


TEK GOLE 5.4 MİLYON POUND;

Şampiyonlar Ligi`nde Çeyrek Finale kadar çıkmayı başarmasına rağmen Chelsea takımının geçtiğimiz seneki zararı 3.5 milyon pounda kadar ulaştı. Londra takımı olan Chelsea`nin yapmış olduğu yüksek maliyetli transferler takımın hisselerinin olumsuz yönde etkilenmesine neden oldu. Jimmy Floyd Hasselbaink ve Mario Stanic gibi transferler için takım piyasa değerinin yarısı olan 42 milyon pound harcamak zorunda kalmıştı. Chelsea 1998 yılında İtalyan golcü Pierluigi Casiraghi için 5.4 milyon pound ödemiş, ancak Casiraghi sakatlanmadan önce oynadığı 15 maçta takım için ancak 1 gol atabilmişti. Chelsea hisseleri bu yıl yüzde 20 oranında değer kaybetti. Başbakan Blair`in de tutuğu Londra takımının hisseleri 1996 yılındaki arz fiyatının yüzde 12 altında işlem görüyor.


NEWCASTLE DA ZARAR EDİYOR;

Önceki seneyi karla kapatan Newcastle`ın geçtiğimiz yıl boyunca zararı ise, 15.5 million pound oldu. Kulüp yaptığı açıklamada, oyuncu satışı ve sponsorlarından elde ettiği gelirlerin tümünde düşüş yaşandığını kaydetti. Bu yıl yüzde 22 oranında değer kaybeden Newcastle hisseleri ise halka arz fiyatının yarısına kadar gerilemiş durumda. 1997`de Futbol Kulüplerinin hisselerinden oluşturulmuş olan The Singer & Friedlander Fonu da bu yıl değerinin yüzde 3`ünü kaybetti. Fon`un büyük oranda değer kaybetmemesinin nedeni ise sadece futbol kulüpleri hisselerine yatırım yapmamasından kaynaklanıyor. Fon maç yayınlarını gerçekleştiren BSkyB`nin hisselerini de elinde tutuyor.


ARZ İÇİN BEKLEYEN KULÜPLER KAYGILI;

İngiltere de futbol kulüpleri hisselerinin sergilediği kötü performans arz için hazırlık yapan diğer Avrupa takımlarını da düşündürüyor. Hisselerde yaşanan gerileme bu ay içerisinde halka arz planlayan Alman Futbol Kulübü Borussia Dortmund için kötü bir ortam yaratıyor. Dortmund tüm yaşananlara rağmen borsaya giren ilk Alman Kulübü olmak istiyor. Diğer yandan İngiltere`de yaşanan düşüş hisseleri halihazırda işlem gören diğer Avrupa takımları AFC Ajax ve FC Koebenhavn A/S`ı da kaygılandırıyor. Böylece bir zamanların moda yatırım aracı olan futbol kulübü hisseleri eski çekiciliğini kaybetmiş bulunuyor. Uzmanlar özellikle transfer ve futbolculara ödenen ücretlerde düşüş yaşanmadığı sürece futbol kulübü hissesi almayı tavsiye etmiyorlar. (FİNANSAL FORUM)



Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
995 TL        
BORSA
1.002 TL        
DOLAR
1.004 TL        
EURO
994 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.