İngiltere`de Akaryakıt Vergilerinin Dondurulması Gündeme Geldi

06.11.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :



-Hükümet, Akaryakıt Vergilerinin Dondurulması Seçeneği Üzerinde Duruyor

LONDRA (A.A) - 06.11.2000 - İngiltere`de hükümetle nakliyecilerin ve çiftçilerin arasının bozulmasına neden olan akaryakıta uygulanan yüksek vergilerin, iki yıl süreyle dondurulması gündeme geldi. İngiltere`de yüzde 80`lere kadar tırmanan yüksek akaryakıt vergileri yüzünden yaşanan gerginliklere son vermek isteyen hükümetin, çözüm olarak vergi oranlarını dondurma seçeneği üzerinde durduğu belirtiliyor. Maliye Bakanı Gordon Brown`ın gelecek çarşamba günü kamuoyuna açıklayacağı bütçe taslağında, akaryakıt vergi gelirlerini sabitleme seçeneğini açıklayacağına dikkat çeken İngiliz basını, hükümetin böylelikle hem protestocular karşısında geri adım atmamış olacağını, hem de son derece öfkeli görünen bu kesimi yatıştıracağını düşündüğüne dikkat çekiyor. Maliye Bakanı`nın açıklamasının akaryakıt vergilerinde iki yıllık süreyle hiçbir artırıma gidilmeyeceği şeklinde çıkabileceğine işaret eden İngiliz basını, hükümet bu süre içinde sadece dünya petrol fiyatlarında çok keskin bir düşüş yaşanması halinde vergilerde artırım yapmayı düşünecek tahmininde bulunuyor.

-PROTESTOLAR-

Bilindiği gibi İngiltere`de geçen eylül ayında protestolarına başlayan ve halkın yaklaşık yüzde 80`inin de desteğini alan taşımacılar ile çiftçiler, rafinerilerin kapılarını bloke ederek ülkeye akaryakıt dağıtımını engellemişlerdi. Yaklaşık bir hafta süren protestolar acil bazı ihtiyaçların da görülmesi imkansız hale gelinceye kadar devam ettirilmiş, hükümet büyük bir çaresizlik yaşamıştı. Polisin protestocuların yasal sınırlar içinde kaldıklarını belirterek müdahaleden kaçınması sonucunda askeri birlikleri kullanma seçeneğini düşünmeye başlayan hükümet, protestocuların gösterilerini kendi kararlarıyla bırakmaları sonucunda rahat bir nefes alabilmişti. Protestocular gösterilerine son verirken hüktümete 60 gün süre tanımış ve bu süre sonunda akaryakıtın litresine neredeyse yüzde 80`lere varan vergi koyan hükümetten bu vergileri indirmesini istemişti.

-SÜRE DOLUYOR-

Protestocular tarafından tanınan 60 günlük süre 13 Kasım Pazartesi günü doluyor. Akaryakıtın litresinde 26 penilik indirim isteyen protestocuların bu isteğini yerine getirmeyeceğini açıklayan hükümet bu kesimin yatıştırılması için bu kez de vergi oranlarını dondurma seçeneğini ortaya atmaya hazırlanıyor. Kamuoyu desteği yüzde 80`lerden yüzde 56`ya düşmüş görünen protestocuların hükümetin uzattığı zeytin dalını kabul edip etmeyeceğini önümüzdeki günler belirleyecek.
Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.028 TL        
BORSA
1.002 TL        
DOLAR
1.000 TL        
EURO
1.007 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.