İş Kazaların`da Pazartesi`yeDikkat!

18.12.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :

Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası`nın yaptırdığı araştırmaya göre, iş kazaları bakımından en tehlikeli gün pazartesi günü. En tehlikeli saat ise işin ilk bir saati


Pazartesi günü işyerine giden çalışanlar, yeni bir haftaya başlamanın sıkıntısı ile hafta sonu tatilinin mahmurluğu tarafından belirlenen ruh halinin kurbanı oluyor. Bu nedenle, çalışanlar, pazartesi günlerinin ilk saatlerinde kaza geçiriyor. Yapılan araştırmalar da iş kazalarının pazartesi günlerinin ilk saatlerinde yoğunlaştığını ortaya koyuyor.Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası (MESS)`in `İş Kazaları ve Meslek Hastalıkları 1999` başlığı ile 148 işyerinde 71 bin 141 çalışan üzerinde yaptığı anket, pazartesi ve perşembe günleri iş kazalarında artış olduğunu ortaya koyuyor. En fazla kaza çalışmanın ilk bir saati içinde meydana geliyor.
MESS anketi, iş kazalarında pazartesi ve perşembe günlerinin en riskli günler olduğunu ortaya koydu. MESS`in anketine göre, iş kazalarının yüzde 21`i pazartesi günü, yüzde 17`si perşembe günü, yüzde 16.4`ü çarşamba günü, yüzde 16`sı salı günü, yüzde 15.7`si cuma günü, yüzde 9.7`si cumartesi günü, yüzde 4.2`si ise pazar günü meydana geliyor.


Ankette kazaların saatlere göre dağılımına bakıldığında ise, en fazla iş kazası birinci saatte meydana geliyor. Kazaların yüzde 14`ü birinci saatte, yüzde 12.8`i ikinci saatte, yüzde 11.7`si yedinci saatte, yüzde 10.7`si ise dördüncü satte meydana geliyor. İş kazası geçirenlerin çoğu 26-35 yaş grubu arasında bulunuyor. İş kazası geçirenlerin yüzde 53`ü 26-35 yaş grubu, yüzde 25`i 18-25 yaş grubu, yüzde 20`si ise 36-45 yaş grubu arasında bulunuyor.


Ankette kaza sayısının öğrenim durumuna göre dağılımına bakıldığında en çok kazayı yüzde 36.5 ile lise ve dengi mesleki lise mezunları yapıyor. Bunu yüzde 32.6 ile ilkokul, yüzde 14.6 ile ortaokul ve dengi okul mezunları takip ediyor. Ankete göre, iş kazalarının yüzde 78.4`ü üretim alanlarında, yüzde 16`sı ise atölyede, yüzde 2`si ise depo/ambarda oluyor. Kazaların yüzde 67.8`i dikkatsiz çalışma, yüzde 19.5`i kişisel koruyucu kullanmama, yüzde 9.7`si donanımı güvensiz kullanmadan kaynaklanıyor. (RADİKAL)
Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
995 TL        
BORSA
1.003 TL        
DOLAR
1.003 TL        
EURO
995 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.