İsdemir`den İhale Eleştirisine Yanıt

14.12.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :


-İsdemir Genel Müdürü Necip Ebegil: -Brezilya`dan 100 Bin Ton Cevher Taşınması İşinde, Bize Taşıma Öneren Kalender Taşımacılık Adlı Firma, Bir Masa, Bir Sandalye, Bir De Kasadan İbaret -Türk Armatörlerine, Bir Anlamda Teşvik Veren YPK Kararı, Bazı Armatörler Tarafından Suiistimal Ediliyor

ANKARA (A.A)- 14.12.2000 - İskenderun Demir Çelik Fabrikaları (İSDEMİR) A.Ş`nin, Brezilya`dan ithal edilecek 100 bin ton cevher taşınması işinde, uygun teklif vermelerine rağmen, ihalenin yabancı bayraklı gemi ile taşınmak suretiyle C.V.R.D adlı firmaya verilmesini şikayet konusu yapan Kalender Taşımacılık ve Ticaret A.Ş`ye yanıt, İsdemir Genel Müdürü Necip Ebegil`den geldi. A.A muhabirinin konuya ilişkin sorularını yanıtlayan Genel Müdür Ebegil, İsdemir ihalesine katılan Kalender Taşımacılık ve Ticaret A.Ş`nin, Zihni Holding`de çalışan kişilerce kurulmuş paravan nitelikte bir şirket olduğunun anlaşıldığını ifade etti. Ebegil, bu firma, şimdiye kadar sandalla bile yük taşımamış bir firma diye konuştu. Ebegil, ihaleye ilişkin şu bilgileri verdi: İhalemiz açık şekilde yapıldı. Ama, Kalender Taşımıcılık adlı firmanın, bir masa, bir kasa, bir de sandalyeden ibaret olduğu anlaşıldı. Bu firma ile 1998 ve 1999 yılında, biz taşımanın parasını ödediğimiz halde, taşımayı yaptıracakları İtalyan gemisinin kirasını ödemedikleri anlaşıldı. Bu nedenle, bizim kömürümüz üzerinde rehin var. Yine aynı firma, iki taşımamızı daha yapmadı. Yani taahhütlerini yerine getirmedi. Bu firmayla, bizim 5-6 ayrı konuda davamız var. Durum böyle iken, biz bugüne kadar doğru-dürüst taşıma yapmamış olan şirkete, hiç ders almadan, devleti bu kadar kazıklamasından ders almadan, (Gelin devleti bir daha kazıklayın mı) diyelim.

-YPK KARARI İSTİSMAR EDİLİYOR-

Genel Müdür Ebegil, Türk Armatörlerine bu fırsatı veren bir mekanizma bulunduğunu belirtirken, bu durumu şöyle açıkladı: Kamu kuruluşları, cevher, kömür ve petrol gibi taşımaları en düşük fiyatı veren yabancı armatörlerden, yüzde 10 fazla verseler dahi, Türk bayraklı gemilere ihale yoluyla yaptırır. Ben zaten ayakta zor duruyorum. Armatörleri nasıl destekleyeyim? Ama hükümetin kararı.. Bu verilenler, yeni gemi alınmaya gitse tamam. Filomuzda bir artış olsa tamam. Ama hayır gitmiyor. Gemiler yine kiralanarak taşımacılık yapılıyor. Bu bir Yüksek Planlama Kurulu (YPK) Kararı...YPK bu kararı, özünde iyi niyetle (Türk Denizcilik Sektörü, filosu güçlensin) diye almış, bir anlamda teşvik ediyor. Ama bu teşvik bazı armatörler tarafından istismar ediliyor. Ebegil, dürüst işini yapan Türk Armatörlerine hiçbir diyecekleri olmadığını, kendilerini, amiyane tabirle tokatlamaya çalışanlara da göz yummayacaklarını kaydetti.

-KALENDER TAŞIMACILIK ŞİRKETİNİN AÇIKLAMASI-

Kalender Taşımacılık ve ticaret A.Ş`den yapılan yazılı açıklamada, İsdemir A.Ş genel müdür ve yöneticileri, ihalelerde haksız uygulamalar yaptıkları ve yabancı firmalara çağrı yoluyla, belli firmalara iş verdikleri yönünde eleştirilmişti. Şirket açıklamasında, Brezilya`dan ithal edilecek 100 bin ton cevherin taşınması işinde, Türk bayraklı gemi ile en uygun teklifin verilmesine rağmen, 4 Aralık tarihinde ihalenin iptal edildiğinin yazılı olarak bildirildiği, ancak iki gün sonra 6 Aralık tarihinde, daha önceki ihaleye katılmamış ve teklif dahi vermeyen C.V.R.D. firmasına, yabancı bayraklı gemi ile taşımanın yaptırılması için, sözleşme yapıldığının öğrenildiği ifade edilmişti.
Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.003 TL        
BORSA
1.002 TL        
DOLAR
1.000 TL        
EURO
1.002 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.