İsrail`den El Fetih Operasyonu

16.11.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :

İsrail ordusu dün Filistin`in bağımsızlık yıldönümü dolayısıyla alarma geçerken, El Fetih örgütüne mensup 15 kişiyi eylemlere karıştıkları iddiasıyla tutukladı. Operasyonun bağımsızlık gününe denk düşmesi dikkat çekti.



Ortadoğu`da dün Filistin`in bağımsızlık ilanının 12. yıldönümü dolayısıyla İsrail ordusu alarma geçerken, Arafat`ın El Fetih örgütüne mensup 15 kişi de Batı Şeria`da İsrail güvenlik güçleri tarafından tutuklandı. Örgüte yönelik operasyonun, Filistin devletinin 15 Kasım 1988`de simgesel ilanının yıldönümü kabul edilen
Bağımsızlık Günü kutlamalarıyla aynı zamana denk gelmesi dikkat çekti. El Fetih grubu önceki gün yaptığı çağrıda, bağımsızlık ilanının yıldönümü dolayısıyla Filistin halkının işgal topraklarındaki egemenliğini tüm dünyaya göstermesini istemişti.
İsrail radyosuna demeç veren İletişim Bakanı Binyamin Ben Eliezer, örgüte yönelik operasyonun, iç istihbarat örgütü Şin Beth ile ordunun özel birimlerinin ortaklaşa düzenlendiğini belirtti. İsrailli Bakan, operasyonun özellikle Ramallah ve Nablus kentlerinde yoğunlaştırıldığını belirterek, ele geçirilen kişilerin, İsrail sivil ve askeri hedeflerine saldırı düzenleyenlerden olduklarını kaydetti.


ARAFAT; DEVLET İLANI ÇOK YAKIN;

Öte yandan Arafat, bağımsızlık ilanının 12. yıldönünü dolayısıyla verdiği demeçte, Filistin devletinin kuruluşunun çok yakın olduğunu söyledi. Filistin Enformasyon Bakanı Yasser Abed Rabbo da, Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ) Merkez Konseyi`nin bir, iki hafta içinde toplanarak devlet ilanını görüşmeye başlayacağını belirtti. FKÖ`nün 129 üyeli Merkez Konseyi daha önce, uluslararası kamuoyundan gelen baskılar sonucu 15 Kasım`da toplanarak bağımsızlık konusunu görüşmeyi ertelemişti.


FİLİSTİNLİLER`E ATEŞ AÇMAYIN ÇAĞRISI;

Bu arada, Filistin lideri bölgede gerilimin daha da tırmanmaması için Filistinliler`in kontrolü altındaki bölgelerden ateş açılmamasını istedi. Clinton`ın da Arafat`ı telefonla arayarak, şiddeti durdurmaya yönelik acil önlemler almasını istediği bildirildi. Arafat`ın önceki gece Filistin güvenlik güçleriyle bir araya gelerek, Batı Şeria ve Gazze Şeridi`nde Filistinliler`in denetimi altındaki bölgelerde ateş açılmaması talimatını verdiği kaydedildi. Batı Şeria ve Gazze Şeridi`nde A bölgeleri olarak adlandırılan yerler tamanen Filistinliler`in idaresi altında bulunuyor.


BÖLGEDE DÜN YİNE KAN AKTI;

Arafat`ın gerilimi azaltma çabalarına rağmen İsrail işgali altındaki Gazze`de dün sabah çıkan çatışmalarda bir Filistinli öldü, 15 kadar Filistinli yaralandı. Hastane kaynaklarına göre, Gazze - İsrail sınırındaki Karni noktasında çıkan çatışmalarda askerlerin ateşiyle vurulan bir gösterici kurtarılamadı. Filistin devletinin 15 Kasım 1988`de simgesel ilanının yıldönümünde, Gazze`nin güneyindeki Refah kasabası civarında da olaylar çıktı. Filistinliler`in taşlı saldırısına İsrail askerleri ateşle karşılık verdi. Yaralanan Filistinliler`den altısının durumunun ağır olduğu kaydedildi. Batı Şeria`nın kuzeyinde de iki Filistinli İsrail askerlerinin açtığı ateş sonucu öldü.


İSRAİL; ILIMLILIK POLİTİKASINDAN VAZGEÇEBİLİRİZ;

İsrail yönetimi ise, tüm çabalara rağmen bölgede çatışmaların sürmesi üzerine Filistinliler`e karış ılımlı politikalarından vazgeçebileceği uyarısında bulundu.
İsrail İletişim Bakanı Binyamin Ben - Eliezer, dört İsrailli`nin Filistinliler tarafından öldürülmesinin ardından, ılımlılık politikasının sürdürülmesinin mümkün olmadığını ileri sürdü ve hiç kimse, Yahudilerin kanı akıtılırken bizim sessizce oturmamızı beklemesin diye konuştu. İletişim Bakanı, bölgede durumun gittikçe kötüleştiğinden hiç kuşkusu olmadığını da kaydetti.


ORTADOĞU CLİNTON`I ÇOK ÜZDÜ;

ABD Başkanı Bill Clinton da, en büyük üzüntüsünün, İsrail ve Filistinlileri uzlaştıramamak olduğunu söyledi. Clinton, Associated Press (AP) ajansına verdiği demeçte, bütün kalbiyle Ortadoğu`ya barış getirmek istediğini belirterek, Eğer olmazsa derinden üzüleceğim. Ama bunun için harcadığım bir dakika için bile pişman değilim, çünkü gelecek için çok önemli olduğunu düşünüyorum dedi.


LEAH RABİN`E BİNLERCE KİŞİDEN SAYGI DURUŞU;

İsrail`de binlerce kişi, suikaste kurban giden eski İsrail Başbakanı İzak Rabin`in pazar günü ölen eşi Leah Rabin için cenaze töreni öncesinde saygı duruşunda bulundu. İzak Rabin`in 5 yıl önce aşırı sağcı Yigal Amir tarafından öldürüldüğü yer olan Tel Aviv`in Rabin Meydanı`ndaki saygı duruşuna katılanlar, Rabin`in İsrail bayrağına sarılmış tabutunun önünden sessizce geçerek, anısına çiçek ve mumlar bıraktılar. Leah Rabin`in Kudüs`teki cenaze törenine Clinton`ın eşi Hillary Clinton ile kızı Chelsea, ABD`nin Ortadoğu temsilcisi Dennis Ross ve Rusya Dışişleri Bakanı İgor İvanov da katıldı. Leah Rabin`in eşi İzak Rabin 1993 yılında Filistin lideri Yaser Arafat ile Oslo barış anlaşmasını imzalamış, bu anlaşma iki lidere Nobel Barış Ödülü`nü kazandırmıştı. (FİNANSAL FORUM)



Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
995 TL        
BORSA
1.003 TL        
DOLAR
1.004 TL        
EURO
992 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.