İsrail Ordusundan Saldırı İşareti

31.10.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :
İsrail ordusu, güvenlik güçlerine saldıran Filistinlilere sadece karşılık vermekle kalmayıp inisiyatifi ele alacağını ve gerilla savaşı eğitimi alan özel birliklerin kullanılacağını ilan etti.


Ortadoğu`da çatışmalar can almaya devam ederken, İsrail Genelkurmay Başkanı General Şaul Mofaz, ordunun bundan böyle Filistinlilere sadece karşılık vermekle yetinmeyerek, inisiyatifi ele alacağını açıkladı. Devlet televizyonundan yayınlanan habere göre Mofaz, Tel Aviv`deki bir toplantıda yaptığı konuşmada, Filistin lideri Yaser Arafat`a bağlı El Fetih örgütünün silahlı kanadı Tanzim`e karşılık vermekle yetinmeyeceklerini ve inisiyatifi ele alacaklarını söyledi. İsrail Genelkurmay Başkanı`nın bu açıklamaları ordunun atağa geçmeye hazırlandığına işaret ederken Gazze Şeridi`nde de dün sabah meydana gelen patlamada, bir İsrail askerinin hafif yaralandığı bildirildi. İsrail Ulusal Sigorta Kurumu`nun Doğu Kudüs şubesine düzenlenen silahlı saldırıda da, İsrailli iki korumadan birinin öldüğü diğerinin ağır yaralandığı belirtilirken, Kudüs yakınındaki Gilo yerleşim bölgesinde de bıçaklanarak öldürülmüş bir Yahudi yerleşimcinin cesedi bulundu.


GERİLLA SAVAŞI UYGULANACAK;

Bu arada, İsrail Savunma Bakan Yardımcısı Efraim Sneh de, İsrail`in Filistinlilere karşı yeni saldırı yöntemleri kullanacağını ve gerilla savaşı eğitimi alan özel birlikler konuşlandıracağını bildirdi. Ordunun, Batı Şeria ve Gazze Şeridi`ndeki Yahudi yerleşim yerlerine ve karakollarına özellikle geceleri ateş açan Filistinlilerle mücadele konusunda taktik değiştereceğini belirten Sneh, İsrail birliklerinin Filistin ateşine artık karşılık vermekle kalmayıp, inisiyatifi de ellerine alacaklarını söyleyerek Genelkurmay Başkanı`nın açıklamalarını doğruladı. Demecinde Suriye ve Lübnan`ı da suçlayan Savunma Bakanı, bu iki ülkenin İsrail`in kuzey sınırındaki durumun olası gerginleşmesinden sorumlu tutacaklarını belirtti. Sneh, Biz, (Suriye Devlet Başkanı) Beşşar Esad`ın Hizbullah`a yeşil ışık yaktığı sonucuna vardık dedi.
Bölgede 7 Ekim`de 3 İsrail askerinin kaçırılması ve sınırda meydana gelen çok sayıdaki olayı hatırlatan Sneh, Şu andaki durumdan Suriye ve Lübnan sorumludu dedi.


ARAFAT MÜBAREK`LE GÖRÜŞTÜ;

Öte yandan, Filistin Devlet Başkanı Yaser Arafat, Mısır Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek ile Filistin topraklarında meydana gelen kargaşa ve askıda duran Ortadoğu barış görüşmeleri konularında danışmalarda bulundu. Mısır`ın Ortadoğu Haber Ajansı (MENA), Arafat ile Mübarek`in Kızıldeniz kıyısındaki Şarm El Şeyh`te biraraya geldiklerini, görüşmenin odak noktasının Filistin topraklarındaki son gelişmeler olduğunu duyurdu. İki liderin de gazetecilere açıklama yapmadığı kaydedildi. Filistinli göstericiler, Mübarek`i, Arap zirvesinde davalarını desteklemek için yeterince çaba sarfetmemekle suçlayarak, kuklalarını ve Mısır bayraklarını yakmışlardı.


SCHRÖDER İSRAİLLİ ASKERLER İÇİN DEVREDE;

Ortadoğu gezisi kapsamında Lübnan`da bulunan Almanya Başbakanı Gerhard Schröder ise, Parlamento Başkanı Nebih Berri ile görüştü. Berri, düzenlediği basın toplantısında, bir soru üzerine, Alman Başbakan ile görüşmesinde, İsral`deki tutuklu Lübnanlılara karşılık, Lübnan`da faaliyet gösteren Hizbullah örgütünün elinde bulunan dört İsraillinin olası değiş tokuşu konusunu ele aldıklarını belirtti.
Nebih Berri, Schröder`in Almanya`nın arabuluculuğu konusuna sıcak baktığını hissettirdiğini, ancak bunu dile getirmek istemediğini belirtti. Görüşmeden sonra açıklama yapmayan Schröder, Lübnan`daki kısa ziyareti boyunca, Almanya`nın olası arabuluculuk rolüne ilişkin soruları yanıtlamaktan kaçındı. Devlet Başkanı Emil Lahud, Başbakan Refik Hariri ile de görüşen Schröder, Lübnan`daki temaslarını tamamlayarak Ürdün`e geçti. (FİNANSAL FORUM)



Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.000 TL        
BORSA
1.004 TL        
DOLAR
1.003 TL        
EURO
1.012 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.