İstanbul Havayolları Martta Yeniden Uçacak

16.11.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :


İstanbul Hava Yolları (İHY), 2001 yılı mart ayında yeniden uçmayı hedefliyor. Özel havayollarında yaşanan sıkıntılara bağlı olarak krize giren ve 24 Ağustos tarihinde 12 uçağını elinden çıkararak uçuşlarını durduran İHY, grubun sahip olduğu Antalya Jasminconti Otel, Belek Belconti Otel, Kıbrıs Salamisbay Conti Otel ve İstanbul Conti Otel`i satışa çıkardı. Borçlarını ödedikten sonra mart ayından itibaren yeniden İHY adıyla uçmayı planladıklarını belirten İHY Genel Müdürü Safi Ergin, Üç otelimizi satsak bize yeter. Otellerin satışıyla ilgili görüşmelerimiz devam ediyor. İki ay içinde konu neticeye kavuşur. İlk etapta 7 tane yeni uçak alacağız. Uçaklara başlangıç olarak 7 milyon dolar yatırım düşünüyoruz dedi.

Yeniden yapılanıyor

2000 yılı başında İHY`de bin kişinin görev yaptığını kaydeden Ergin, krizle birlikte 900 kişinin iş haddinin fesh edildiğini, bugün 80 kişilik yönetim kadrosuyla yeniden yapılanmaya yönelik çalışmalara hız verdiklerini söyledi.
İstanbul Havayolları`nın 15 yılda 20 milyon Avrupa yolcusunu taşıdığına dikkat çeken Ergin, İHY`nin dünyada tanınan bir marka olduğunu ve markanın devamına yönelik hazırlıkları hızlandırdıklarını belirtti.

Aynı isimle yeni hedefler

Yeniden uçuş için başka bir şirket kurmayı düşünmediklerini ifade eden Ergin 2001 yılından itibaren İHY olarak uçacağız. Çünkü yeni kurulan bir havayolunun çok Avrupa`da çok yoğun olan havaalanlarına uçma sansı yok. 15 yıldır faaliyet gösteren İHY`nin Londra Heatrow gibi birçok havaalanına uçma hakkı mevcut. Şu an hukuki haklarımızın yanında geçerli olan lisans ve ruhsatlara sahibiz. Bir de bizimle defalarca yolculuk eden ve memnun kalan yoğun müşteri potansiyelimiz mevcut diye konuştu. Ergin, 2001 yılında 1 milyon 750 bin, 2002 yılında ise 2.5 milyon yolcu taşımayı hedeflediklerini açıkladı.

Dosyalar Başbakanlık`ta

Özel havayolu sektörünün krizden çıkmasına yönelik hazırladıkları dosyanın Başbakanlık`ta olduğunu ifade eden Ergin, Önümüzdeki 2 hafta içinde konunun neticeye kavuşacağını düşünüyoruz. Yaşanan kriz nedeniyle sektördeki mevcut uçak kapasitesi 70`den 40`a indi. Özel havayolu şirketlerinin krizden kurtulması için 40 milyon doları parasal kredi olmak üzere 100 milyon dolarlık destek paketi istedik. Bu yıl yaşadığımı olumsuzluklar yüzünden 1.5 milyon turisti taşıyamadık. Bu da yaklaşık ülkemizin 1 milyar dolar gelir kaybına uğraması anlamına gelir. Aslında bu yıl ülkemize gelen 9.5 milyon turist sayısı 11 milyona ulaşabilirdi şeklinde konuştu.

Birleşmeler gündemde

Özel havayolu şirketleri arasında birleşmelerin gündemde olduğuna değinen Ergin, birleşmelerin fayda sağlayacağını söyledi. Birleşmelere yönelik devletin destek vermesi gerektiğinin altını çizen Ergin, Bugün bankaların birleşmesi için devlet destek veriyorsa, özel havayolları içinde destek vermeli dedi.

THY`nin özelleştirilmesine değinen Ergin, özelleştirme esnasında özel imtiyazlar verilmemesi gerektiğini belirterek şunları söyledi:

Türk Havayolları`nın özelleştirilmesi sadece belirli bir gelir elde etmek anlamı taşımamalı. Yapılan özelleştirmede özel imtiyazlar verilmemeli. Eğer imtiyazlar verilirse, mevcut havayolu şirketlerini hepsini öldürürsünüz. Yani 9 milyon turisti taşıdığınız bir sektörde yabancı tekeli oluşur. (DÜNYA)
Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
999 TL        
BORSA
1.003 TL        
DOLAR
1.001 TL        
EURO
1.002 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.