İstanbul`un Önünü Yasalar Tıkıyor

21.10.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :


İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Mehmet Yıldırım, İstanbul`un finans merkezi olabilmesi için her alanda altyapısının yeniden yapılandırılması gerektiğini söyledi. İTO, önümüzdeki 10 yıl içinde İstanbul`un bölgesel finans ve hizmet merkezi olabilmesi için nasıl bir strateji oluşturması gerektiğini ortaya koyabilmek amacıyla Doç. Dr. Sadi Uzunoğlu, Doç. Dr. Kerem Alkin, Dr. Can Fuat Gürlesel ve ekonomist Uğur Civelek`e bir rapor hazırlattı. Bölgesel Finans ve Hizmet Merkezi: İstanbul başlıklı raporun tanıtım toplantısında konuşan Yıldırım, İstanbul`u finans, kültür ve turizm merkezi olarak görmek istediklerini belirterek, İstanbul`un önünü tıkayan tek birşey var o da yasalar dedi.

`37 bakan burnunu sokuyor`

Yıldırım, İstanbul`un artık Ankara`dan yönetilemediğini vurguladı. Yıldırım, 37 bakanın hepsinin her işe burnunu sokması sonucu ortaya hiçbir şey çıkmıyor. Valinin, anakent belediyesinin, sivil toplum örgütlerinin, hatta Ankara`nın yetkisi sınırlı diye konuştu. 12 milyonluk İstanbul`la 20 bin nüfuslu Batman`ın aynı anlayışla yönetildiğini belirten Yıldırım, yasal olması gereken şeylerin, zorluklar nedeniyle yasadışına kaydığını söyledi. Yıldırım, yetki kargaşası devam ettiği sürece suistimal yapanların bulunmasının imkansızlaştığını ifade etti. Türkiye`nin önünü açmak için yerel yönetimlerin güçlendirilmesi gerektiğini kaydeden Yıldırım, Yerel yönetimler yetki yasasının bir an önce çıkarılması, yerel hizmet birimlerinin güçlendirilmesi gerekir dedi.

İstanbul Milletvekilleri sorunu çözemiyor

İstanbul`un 69 milletvekiline sahip olduğunu hatırlatan Yıldırım, bunların da İstanbul`un sorunlarını çözme konusunda adım atmadıklarını söyledi. Yıldırım, İstanbul Cumhurbaşkanı ve Başbakan`a kaldı. Bunlarda İstanbul`la gerektiği kadar ilgilenmedikleri için kent kapanın elinde kaldı dedi.

Yıldırım, İstanbul`un bölgesel finansman ve hizmet merkezi olması durumunda sadece bu kentin değil Türkiye`nin de kaderinin değişeceğini dile getirdi. Yıldırım, ayrıca kentin turizm potansiyelini artırabilmek için tarihi yarımada bölgesinin turizm merkezi olması gerektiğini de vurguladı.

Raporu hazırlayanlardan Dr. Can Fuat Gürlesel de, İstanbul`un Londra, Hong Kong, Singapur gibi bölgesel finans ve hizmet merkezi olabilmesi için ekonomik ve ticaret yapısından hizmet yapısına geçmesini öngördüklerini bildirdi. Gürlesel, bu amaçla önümüzdeki 10 yıl içinde ulaştırma - taşımacılık, turizm -seyahat, iletişim - haberleşme - müteahhitlik ve finansal hizmet sektörlerinin ön plana çıkması gerektiğini bildirdi. Gürlesel, İşgücünün giderek bu sektörlerde yoğunlaşması gerekiyor. Bir anlamda sanayi ve istihdam altyapısından hizmet yapısına geçiş gerekecek dedi. Kentin finans merkezi haline gelmesi için vergi teşviklerinin olması gerektiğini belirten Gürlesel, Vergileme prensibi değişmelidir. Yeni vergileme prensibinde Bölgesel Finans Merkezi gözetilerek vergi avantajlarına sahip olmalıdır dedi. Gürlesel, İstanbul`un bölgesel bir finans ve hizmet merkezi haline getirilmesi için çok sayıda kurumun işbirliğiyle İstanbul Bölge Üst Kurulu oluşturulması gerektiğini ileri sürdü.

İSTANBUL 20 ŞEHİRDEN BİRİ OLMALI
Ekonomist Uğur Civelek: İstanbul`un finans merkezi olmaktan kaçma şansı yoktur. Kent, coğrafi konumu nedeniyle finans merkezi olma anlamında güçlü bir potansiyele sahiptir. Bu nedenle biz istesek de ismesek de İstanbul finans merkezi olacaktır. Mesele bu sürecin ne zaman tamamlanacağıdır.

Doç. Dr. Kerem Alkin: Dünya Bankası tarafından hazırlanan son raporlarda İstanbul, 21`inci yüzyılda dünya ekonomisini taşıyacak 20 şehirden biri olarak gösteriliyor. İstanbul bahsedilen bu 20 şehirden biri olursa, buradan Türkiye`nin diğer şehirlerine de kaynak aktarmak mümkün olacak.(FİNANSAL FORUM)
Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.018 TL        
BORSA
1.002 TL        
DOLAR
1.001 TL        
EURO
1.007 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.