ıste Borsanin Major Hisseleri...

02.04.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :
IMKB, POAS`inozellestirilmesinin ardinadn Tupras`in da ozellestirilmesinin basariyla tamamlanacagi ve nisan ayindan sonra enflasyonun dusme trendine girecegi beklentileriyle yukselise hazirlanirken, yeni sureclerin de icine girmis gorunuyor. Ozellikle Cumhurbaskanligi suresinin uzatilarak, suleyman Demirel`in 5 yil daha bu gorevde kalmasi icin hazirlanan Anayasa degisikligi teklifi oylamasindaki surpriz sonuc IMKB`ye tam anlamiyla kan kaybettirdi. persembe gunu buyuk dusus yasayan borsa endeksi cuma gunu kismen de olsa toparlanarak kendi kendine moral vermeye calisti. Demirel`in Cumhurbaskanligi`na secilememe ihtimalinin koalisyonu bozacagi endisesi, ekonomik programdan sapilacagi kaygisiyla birlesince borsa iki gun ust uste agir darbe yedi. Ancak haftanin son gununde piyasalar, ilk soku atlatti. Herkes nefesini tutmus, anayasa degisikliginde ikinci tur gorusmelerin sonucunu bekliyordu. Gorunen o ki, koalisyon simdilik yerinde duruyor, herhangi bir catlak yok. Ekonomik program da aksamadan devam ediyor. Cumhurbaskanligi secimi dolayisiyla ortaya cikan kisa sureli istikrarsizlik ise sektorlerinde oncu olan guclu sirketleri etkilemeyecek. Ekonomik buyumeye paralel olarak 2000 yilinin ikinci ceyreginde atilimlarini hizlandirarak surdurecek bu sirketler borsayi yatirim araci olarak goren yatirimcilarin gozdesi olacak.
SABANCI HOLDING: Sabanci Grubu, GSM ve Turk Telekom ozellestirmesine hazirlaniyor. Holding yoneticileri uzun zamandan beri Petkim`i de almak istediklerini sikca yineliyorlar. Sirket tum bu ihalelerin finansmaninda borsayi kullanmayi dusunuyor. Perakendecilik sektorunde Carrefoursa, Giysa, Sharp Directshop kanaliyla, telekomunikasyon ve bilisim alaninda 3. cep telefonu lisansi, Turk.Net ve diger telekomunikasyon hizmetleriyle buyumek istiyor. Holding gectigimiz donemde farkli alanalrda yaptigi 17 sirket evliligi ile dikkat cekiyor. Bunun yani sira sirket rasyolari incelendiginde yaklasik sektor ortalamasinda oldugu fark ediliyor. Buna ilaveten karini istiraklerinden saglayan Sabanci`nin yatirimlarinin, yuzde 80`inin krizden etkilenmeyen ya da az etkilenen sektorlerde yer almasi, sirket icin avantaj doguruyor.
ASELSAN: 2004 yilina kadar 67 milyar dolarlik savunma butcesinden buyuk pay almasi beklenen sirketin mali analizi de oldukca olumlu gorunuyor. TSK icin uretim yapan sirketin odemeleri Savunma Sanayii GElistirme ve Destekleme Fonu tarafindan karsilaniyor. Genelde siparis oncesi avans alan ve proje teslimatinda tahsilat yapan sirketin finansal yapisinda problem gorunmuyor. Ayrica siret esas faaliyet orani net satislarla kiyaslandiginda sanayiis ektorunde gormeye alisik olmadigimiz yuzde 20`yle calisiyor. Sirket Ar-Ge giderlerinin faaliyet alani nedeniyle yuksek olmasi bile bu orani geriletemiyor. Sonuc olarak sirket belli uretiyice, yeni yuzyilin sektoru olan elektronik ve haberlesme alanlarinda faaliyetlerini surduruyor.
ALCATEL TELETAS: 1999 yilinda Turk Telekom`un yatirimlarini yavaslatmasi, Alcatel ve Netas`i olumsuz etkiledi. Ancak, yilin son ceyreginde acilan 150 milyon dolarlik santral ihalesine en iyi teklifi Alcatel verirken, 200 milyon dolarlik transmisyon ihalesine en iyi teklifi de Netas verdi. Alcatel`in satislarinda dolar bazinda yuzde 14 artis yasanirken, Netas satislarini yuzde 5 yukseldi. 2000 yilinda Turk Telekom`dan alinan ihaleler ve yeni GSM yatirimlari nedeniyle Alcatel`in satislarinda yuzde 25`lik bir artis bekleniyor. Diger yandan Internet alaninda yapilacak yatirimlar konusunda Alcatel daha avantajli bir konuma sahip. Sirketin 2000 yilinda net karini reel yuzde 41 artirarak 9.3 trilyon liraya yukseltmesi bekleniyor. Alcatel 3.3 FD/Satis Orani ile netas`a gore yuzde 20 iskontolu islem goruyor. Ancak GSM ihalelerini alan sirketlerin hangi sirket ile altyapi yatirimi konusunda anlasmaya varacagi Telekom hisselerinin performansi konusunda belirleyici olacak. Ancak mevcut sartlarda Alcatel`in netas`a kiyasla ucuz oldugunu dusunuyoruz.
EGE ENDUSTRI: Ticari araclar icin agir ve hafif dingil uretiminde bulunan sirket, bu alanda Turkiye`de uretim yapan hemen hemen tum sirketlere satis yapiyor ve pazarin buyuk kismini elinde tutuyor. Sirketin uretim kapasitesi hafif ve agirdingil icin yilda toplam 100 bin adede ulasmis. 1999 ic piyasada ortaya cikan olumsuz tablonun yaninda, sirketin en buyuk ihracat pazari olan Iran ekonosinde de belirgin bir durgunluk yasandi. Bu durum sirketin yil genelinde toplam satislarinin, yuzde 55 oraninda gerileyerek 28 milyon duzeyinde kalmasina neden oldu. Ilk dokuz aydaki gerilemeye ragmen, sirketin son uc ay satislari ise 1998 yilinin son ceyregi ile ayni duzeyde ve 11 milyon dolar olarak gerceklesti. 2000 yilinda ticari arac pazarinda beklenen canlanmanin yaninda, Iran pazarindaki durgunlugun asilmasi halinde ve Misir`a yeni ihracat baglantilarinin yapilma asamasina gelinmesine bagli olarak sirketin satislarinin yuzde 14 artisla 32 milyon dolara ulasmasi bekleniyor. Ayrica sirketin 4.6 milyon dolar duzeyinde net kar elde etmesi de tahmin ediliyor. Yeni bir toparlanma donemi olmasina ragmen 7.5 fiyat kazanc orani ile sirket, sektorune gore yuzde 49 iskontolu islem goruyor.
VESTEL: Son bes yil icerisinde yapmis oldugu yuksek duzeyde yatirimlarla TV uretim kapasitesini 780 bin adetten 7 milyon adede yukselten Vestel, 2000 yilindan itibaren yuksek teknoloji yatirimlarina agirlik verecek. bu agirligin, ozellikle yil icinde Vestelnet`in halka acilmasi ile birlikte sirketin hisse senetlerinin degerine yansiyacagi dusunuluyor. Yil icinde yapilmasi planlanan 150 milyon dolarlik uzun vadeli borclanmaya bagli olarak sirketin kisa vadeli borclarinin yil sonunda 145 milyon dolar seviyesine gerilemesi bekleniyor. Ikinci halka arzin GDR yonetimi ile yapilacak olmasina bagli olarak, sirketin oz sermayesinde de ciddi bir kuvvetlenme soz konusu olabilir. 2000 yilinda satislarini yuzde 35`lik artisla 1 milyar dolara yukseltmesi beklenen Vestel`in net karinin, finansman maliyetlerindeki dusus de goz onune alinarak yuzde 46`lik bir artisla 100 milyon dolar olarak gerceklesmesi tahmin ediliyor. Kar beklentilerinin uzerinden sirketin fiyati normal duzeylerde gorulse de, ozellikle teknoloji alanindaki buyume potansiyelinin, sirkete yatirim yapmayi cazip hale getirebilecegi dusunuluyor.
GOLTAS: 1999 yilinda satislari ton bazinda yuzde 21, dolar bazinda ise yuzde 31 oarinnda gerileyen Goltas`in, 2000 yilinda satislarini ve net karini yuzde 14 oraninda artirarak sirasiyla 50 ve 9.8 milyon dolar seviyesine yukseltebilecegi tahmin ediliyor. Bu tahminler dogrultusunda sirket hisselerinin islem gordugu 10.6 fiyat/kazanc orani, sektor ortalamasina gore yuzde 42 oraninda iskontolu gorunuyor. Cimento uretim kapasitesi 1.5 milyon ton olan Goltas Cimento, ton basina 70.6 dolarlik bir firma degeri ile islem goruyor. Bu rakam, sektorune gore yuzde 48 oraninda iskontoyu ifade ediyor. Ancak, sirketin borsa carpanlari ile istiraklerinin degeri yaklasik 72 milyon dolar seviyesinde bulunuyor. Istiraklerin degeri dusulerek yapilan duzeltilmis firma degeri/kapasite oranina gore, sirketin ton basina piyasa degeri 22.7 dolar seviyesine geriliyor. Bu rakam sektore gore yuzde 79 seviyesinde iskontoyu isaret ediyor. Hem sirketin 2000 yili kar hedefi, hem de son derece dusuk piyasa degeri, kapasite orani ile islem goruyor olmasi, hem de son 12 ay icinde endekse gore yuzde 39 oraninda iskontolu olmasi avantaj olarak beliriyor.
IS BANKASI (C): 2000 yilinda faiz oranlarindaki dusus ve ekonomideki canlanmayla beraber Is Bankasi`nin toplam aktiflerinde kredilerin payinin artmasi bekleniyor. Is Bankasi`nin perakende bankaciliktaki guclu pozisyonu ve yuksek miktarda ucret ve komisyon geliri yaratma kabiliyeti ve beklenen dusuk enflasyon ortamindan dolayi onumuzdeki yillarda fayda gorulebilir. Ayrica, enflasyon oranindaki azalmayla beraber IS Bankasi`nin faiz marjlarinda dusus gorulebilir. Ancak, aktiflerde beklenen yuksek buyume ve perakende bankaciliktan elde edilecek ucret ve komisyonlarin artmaya devam etmesiyle beraber, bankanin karliliginda da artisin buyumesi bekleniyor. Ayrica, 2000 yilinda gerceklesmesi beklenen yaklasik 300 milyon dolar degerindeki istirak satislarinin, Is Bankasi`nin likiditesini ve karliligini olumlu yonde etkileyecegi ortaya cikiyor. Petrol Ofisi ihalesini kazanmis olmasi sirketin degerini arttiriyor.
FORD OTOSAN: Firmanin likit calistigi goruluyor. Stoklarini eritmeye baslamasiyla sirketin stok devir hizi yukseliyor. Borcluluk oranlari yuksek seyreden sirket, 1999/12 doneminde uzun vadeli banka kredisine agirlik verdi. Bu nedenle sirketin finansman giderleri de onemli oranda artis yasandi. Sirketin gecen yila gore satis artis orani yuzde 42`de kalirken, maliytelerindeki ve faaliyet giderlerindeki artis, sirketin esas faaliyet karinin azalmasina neden oluyor. Sirketin 1999/12 doneminde menkul kiymet geliri yerine faiz gelirlerini tercih ettigi goruluyor. Gecen yila gore kari azalan firmanin 1999/9 donemine gore kari yuzde 339 oraninda artarak 1.2 trilyona ulasti. Ekonomideki buyumeye parelel olarak, sirketin 2000 yilinda daha olumlu etkilenecegi tahmin ediliyor. (INTERMEDYA EKONOMI)


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.021 TL        
BORSA
1.002 TL        
DOLAR
999 TL        
EURO
1.009 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.