İtinayla LPG sökülür!

29.12.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :

Sayıları 5 yılda 1 milyona yaklaşan LPG tasarrufçuları yüksek vergi kurbanı olmamak için LPG`den kaçmanın yollarını arıyorlar.

5 yıl önce çıkartılan izinle `piknik` konumdan kurtularak Türkiye`de resmen kullanılmaya başlanan LPG`li araç sayısının kısa sürede 1 milyona yaklaşması hükümeti tedirgin etti. Gelirler Genel Müdürlüğü`nün sadece 1999 yılında 500 milyon dolara yakın vergi kaybına yol açtığını açıkladığı LPG`li araçların azaltılmasına yönelik 2000 yılında birkaç girişim oldu. Ancak son olarak Motorlu Taşıtlar Vergi (MTV) oranının LPG`li araçlara yüksek uygulanması LPG kullanıcılarını caydırmaya yetti. Yeni yıla girmeden araçlardaki LPG sistemlerini söktürmek için atölye önlerinde kuyruklar başladı, gazetelerde ise `projeli LPG tankı sökümü` ilanları çıkıyor.

Hollanda, İtalya gibi ülkelerde temiz yakıt olması nedeniyle devlet tarafından vergi teşviki uygulanan LPG, Türkiye`de ise önce kaçak olarak kullanılmaya başlandı. 29 Haziran 1995 tarihinde çıkarılan bir izinle başlayan resmi kullanımda benzin LPG`ye göre 2,6 kat daha pahalı konumdaydı. Bu avantaj ticari araçlar başta olmak üzere birçok otomobilin LPG`li sistemle tanışmasını sağladı. Kısa sürede yeni bir işkolu doğarak binlerce dönüşüm atölyesi kuruldu, yüzlerce otogaz istasyonu faaliyete geçti, bir milyona yakın araç LPG kullanmaya başladı. Diğer petrol ürünlerinden yüzde 300 üzerinde vergi alan devlet için LPG`den alınan düşük vergi büyük bir vergi kaybı olarak değerlendirildi. Sadece pek çoğu ithal olarak getirilen LPG tanklarına 350 milyon doların üzerinde yatırım yapılan otogaz sektöründe atölye ve istasyon yatırımları ile birlikte bu rakam milyar dolarları buluyor. Bu da devletin kaybettiği vergiden daha yüksek bir rakam.

Vatandaş tedirgin

300 milyona yakın ek masrafla araçlara takılan LPG tankları için şimdi söküm sırası başladı. Bir yıl içinde LPG`li araçlara hükümet tarafından önce KDV`nin artırılması, sonra muayene ücreti, daha LPG`ye peş peşe zam ve son olarak MTV`nin yükseltilmesi olarak 4 kere müdahale edilmesi otogaz kullanıcılarını yeterince tedirgin etti. Yeni yılda LPG`den doğan bu vergileri ödememek isteyen otogazcılar, bu sistemi söktürüp ruhsata işletmek için yeniden masraf yapıyor. Bazı LPG atölyelerinin ise bu tankları beşte bir fiyatına geri aldığı haberleri geliyor. Ankaralı LPG mağduru olduğunu düşünen makine mühendisi Erkan Özyürekli, devletin bu vergi kaçağını engellemek için 5 yıl beklemesine anlam veremediğini belirtiyor. Özyürekli, yüz binlerce otogaz tedirgini gibi `vatandaşın tasarruf kapılarının önünün niçin kapatılmak istendiğinin` cevabını arıyor.

Vergi, yıllık yakıt masrafını geçecek

Yılbaşından itibaren uygulanacak MTV oranlarına göre 951-1200 kg aralığındaki LPG`li özel araç sahibi 1-6 yaş için 265 milyon, 7-15 yaş için 135 milyon,16 yaş üzeri için de 25 milyon lira (benzinli araca göre) fazladan MTV ödeyecek. LPG`li 6 yaşında 1800 kilo ağırlığında 1600 cc üzerindeki bir özel otomobil sahibi 2001`de 2,9 milyar lira vergi ödeyecek. Bu tanıma uygun 6 yaşını geçmemiş Mercedes S320 model bir otomobil eğer LPG`li ise 20 ton ağırlığındaki 4-5 yaşındaki bir uçağın ödediği vergi kadar vergi ödeyecek. Bir başka hesaba göre mütevazı bir araç yılda 10 bin km yaparsa 290 milyon LPG ücreti buna karşılık tam 360 milyon TL MTV ödeyecek.(ZAMAN)
Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.018 TL        
BORSA
1.001 TL        
DOLAR
1.001 TL        
EURO
1.005 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.