İyileşme yavaşlarken otomobil satışları düşüyor

05.10.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :
Asya`da yeni otomobil satışlarının gelecek yıl itibarıyla yüzde 3 düşmesi bekleniyor. Bu yıl otomobil satışları rekor düzeye tırmanarak 7.8 milyon satış gerçekleştirmişti. Aynı anda 1997 krizinden çıkış ve iyileşme süreci de yavaşlıyor. Bu analiz autopolis adlı uzman bir danışmanlık şirketi tarafından gerçekleştirildi. "Büyük iyileşme bitti," diyen Graeme Maxton bu araştırmanın yazarı. Japonya dışındaki Asya pazarlarında otomobil satışları, kriz çıkışından bu yana yüzde 60`lık bir patlama yaşamıştı. Ancak gelecek 18 ay zor olacak. Bu durumda neden lan birkaç unsur var. Bunlardan bir tanesi ABD`de ekonominin yavaşlayacağı tahminleri. Bir diğer yüksek petrol fiyatları ve Asya ülkelerinde hüküm süren yerel belirsizlik. En büyük düşüş Güney Kore`de yaşandı. Söz konusu ülkede autopolis otomobil kayıt rakamlarının 1.05 milyona düşeceğini tahmin ediyor. Aynı rakam geçen yıl 1.23`dü. Maxton, "Mevcut borç düzeyleri, borsadaki düşüş ve ihracatta azalma dikkate alındığında, güney Korelilerin bir başka krizi önlemek için büyük değişikler yapması gerekecek," diyor. "Her iki şıkta da, tüketici güveni düşecek ve bununlar birlikte de otomobil satışları." Japonya bu tür bir düşüşten kurtulabilir. Bunun en büyük nedeni Asya`nın en büyük pazarında otomobil kayıtlarının 1996 yılı düzeyinin yüzde 10 aşağısında performans göstermesi. Japonya`da satışlar zaten çok düşük ve tasarruf düzeyleri çok yüksek. Ancak rapor, Asya`nın dünya otomobil endüstrisinin emek ucuz üretim merkez haline geleceğine ilişkin ortak görüşe karşı uyarıda bulundu. Bu "yanlıştı," çünkü en azından Avrupa, ABD veya Japon üreticilerinin kendi piyasalarından çok uzaktaki yerlere otomobil üreterek göndermesi anlamsızdı. Yine rapora göre, Malezya`nın Proton`u, Hindistan ve Hyundai`in Maruti`si ve Güney Kore`nin Daewoo`su yeni sahip veya yönetim takımları ile karşı karşıya kalmak zorunda olabilir. Teoride, Dünya Ticaret Örgütü yasaları ve serbestleştirme çabaları çerçevesinde daha açık piyasalar sınırlar arası ticaret, daha çok konsolidasyonu ve ölçeği büyük tutan birkaç bölgesel üreticinin ortaya çıkması anlamına gelmeli. "Ancak ülkelerin yerel otomobil sektörüne verdiği önem dikkate alındığında, bu pratiğin daha uzun yıllar değişmeyeceğini göreceğiz." (FİNANSAL FORUM -FİNANCİAL TİMES)
Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
999 TL        
BORSA
998 TL        
DOLAR
1.004 TL        
EURO
1.007 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.