Japon Ekonomisine IT Dopingi

20.10.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :
Son 50 yılın en uzun durgunluk dönemini yaşayan Japonya`da 102 milyar dolarlık canlandırma paketi enformasyon teknolojinin teşvik edilmesini hedeflerken, Ekonomik Planlama Ajansı 2000/2001 döneminde ekonomik büyüme tahminini bu paket ile yüzde 1`den yüzde 1.5`e revize etti.


Japonya`nın durgunluk içindeki ekonomisini canlandırmak için hükümet, enformasyon teknolojisini (IT) teşvik edip, ülke çapında bilgisayar ve Internet eğitimi ağı oluşturacak. Toplam tutarı 11 trilyon yene (102.1 milyar dolar) ulaşan ekonomiyi canlandırma paketinin 3.9 trilyon yeni (36.2 milyar dolar) doğrudan devlet harcamalarını kapsayan mali uyarıcılardan oluşuyor. Son 50 yılın en uzun süreli durgunluk dönemini geçiren Japon ekonomisinin yeniden canlanması için devletin ek harcamalar yapması gerekiyor. Japon ekonomisi, özel sektörün başını çektiği kendi kendini sürdürebilen canlanmayı henüz yakalayamamakla birlikte, şirketler aşamalı olarak canlanmayı sağlayabiliyor.


Enformasyon teknolojisini ön plana alan Japon hükümeti bu sektöre 900 milyar yen (8.4 milyar dolar) tahsis edecek. Paket çerçevesinde, 10 binden fazla okulu ve topluluk merkezlerini birbirine bağlayan kişisel bilgisayar şebekesi ile 7 milyon kişi için Internet temel eğitimi için kaynak tahsis edilecek. Hükümetin öneri paketine göre, şirket hissedarlarının, toplantılarda oy haklarını Internet üzerinden kullanmaları ve devletin bazı icrai prosedürlerinin elektronik ortamda yürütülmesine imkan verecek yasal düzenlemeler yapılacak. Ekonomik Planlama Ajansı, yeni paketle, Japon ekonomisinin büyüme hızının yüzde 1`den yüzde 1.5`e çıkacağını öngörüyor. Nisan ayı başında başlayacak yeni mali yılda uygulamaya konulacak olan pakette, vergi kredileri ve diğer canlandırıcı teşvik tedbirleri de yer alıyor.


Pakette, sosyal altyapı bağlantılı proje adımları için 4.7 trilyon yen (43.6 milyar dolar), tabii afetlerle başetme tedbirlerine 500 milyar yen (4.6 milyar dolar), küçük ve orta ölçekli şirketlerin fon teminine yardım için 4.5 trilyon yen (41.8 milyar dolar), konut kredileri ve istihdam bağlantılı tedbirler için 1.1 trilyon yen (10.2 milyar dolar) kaynak ayrılacak. (FİNANSAL FORUM)



Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.031 TL        
BORSA
1.002 TL        
DOLAR
1.000 TL        
EURO
1.013 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.