Japonya`da Bürokrasi 10 Yılda Yüzde 25 Küçültülecek

11.12.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :


-İlk Aşamada 23 Bakanlığın Sayısı Yarıya İndirilecek

TOKYO (A.A) - 11.12.2000 - Japonya`da Ocak ayında başlayacak geniş kapsamlı yeniden yapılandırma programı çerçevesinde, bürokraside, kamu kesiminde çalışanların sayısı 10 yılda yüzde 25 oranında azaltılacak. Japonya Başbakanı`nın özel danışmanı Masakatsu Okamoto`nun açıklamasına göre, bürokrasiyi azaltma planıyla, bu kurum, seçilmiş yetkililerin daha yakın kontrolüne sokulurken, merkezi bürokrasinin güçlerinin daha çok özel sektöre ve yerel yönetimlere devredilmesi hedefleniyor. Plan uyarınca, ilk aşamada, 6 Ocak`da bakanlıkların bir kısmı birleştirilerek, bir kısmı da hepten ortadan kaldırılarak, bakanlık sayısı yarıya indirilecek. Başbakan özel danışmanı Okamoto, bürokraside planlanan bu reformların uzun yıllardır uygulananlar içinde en kapsamlısı olduğunu belirtirken, ancak reformların, devlette devamlılık esasıyla yürütüleceğinden dolayı, radikal değişim yanlılarını memnun edemeyebileceğini söyledi.

-JAPON BÜROKRASİSİ ESNEK VE KARAR ALMADA ETKİN DEĞİL-

Japon bürokrasisi, uzun süredir esnek olamamak, karar almada da hızlı ve etkin olmamakla eleştiriliyor ve reform isteniyordu. Ancak, bazı uzmanlar, idari reformların etkinliğinden kuşkulu. Kriz yönetimi uzmanı ve Kabine Güvenlik İşleri Bürosu`nun birinci başkanıAtsushi Sassa, Japonya`nın merkezi devlet kurumlarının yeniden örgütlenmesi sonrasındaki idari reformun, hükümetin, içerde ve dışardaki hızlı değişimlerle başedebilmesine yardımcı olacağından pek ümitli değil. Sassa, Kyodo News`e verdiği mülakatta, isimleri ve işlevlerini koruyacak bakanlıkların sorunlarının kalmayacağını, ancak, birleştirilen bakanlıklarda hiçbir düzeltme olamayacağını, kuralların da sadeleştirilip kolaşlaştırılamayacağını, dolayısıyla sorunların devam edeceğini ileri sürüyor. Yeni düzenlemeyle, Dışişleri Bakanlığı, Adalet Bakanlığı, Savunma Ajansı, Tarım, Orman ve Balıkçılık Bakanlığı adlarını ve işlevlerinin çoğunu korurken, skandallarla yıpranmış Maliye Bakanlığı, Hazine Bakanlığı adını alacak.

-BİR REFORMLAR YAPTIRDIM.....-

Başbakanın özel danışmanı Sassa`ya göre, reformla, bakan yardımcılıkları ve idari büro başkanlarının sayısı 48`e, sandalyesiz bakanların sayısı 6`yaçıkacağından, icra organının ücret ve diğer harcama masrafları çok artacağı gibi, yetki ve onay silsilesi de belirsizleşecek. Yeni düzenlemeyle, kararlar alınmadan önce daha çok dosya hazırlanıp daha çok sayıda formalite işleminden geçeceğinden, bu gidişle, hükümet, dış ve iç durumlar ile çeşitlenen idari ihtiyaçlara cevap veremeyecek, yetişemeyecek. Sassa, yeni düzenlemelerle, Bakanlar Kurulu`nda oybirliğiyle karar alınması, başbakana fazla yetki verilmemesi hedeflendiğinden, başbakan törenlerin şefi olmaktan öteye gidemeyecek görüşünü savunurken, uzun süredir kriz yönetimiyle uğraşan biri olarak, oybirliğiyle karar, barış zamanlarında geçerlidir, fakat, Kabine`nin işleyişine dair yasaya, acil, olağanüstü haller için de hükümler konulmalıdır dediğini vurguluyor. Bürokraside çok sayıda tanıdığı olan Tokyo Kasei Gakuin Yüksek Okulu Profesörü Keiko Higuchi de, Japon bürokrasisinin esasen reformlardan nefret ettiği kanısında. Sosyal refah ve kadın konularında uzman olan Bayan Higuchi, Kyodo News`e demecinde, birçok reform konusunda bürokrasinin ilk tepkisi, (bu imkansız) demek oldu, yetkilerini kaybetmek istemiyorlar, yetkilerini genişletecek reformlarda epey olumlular diyor. Anglo-Sakson dünyasında devlet ve kamu görevlileri için kullanılan kamu hizmetkarı tabirinin, artık, içi boş ölü bir kavrama dönüştüğünden yakınan Higuchi, bu durumun, 2. Dünya Savaşı sonrası demokrasisinin ne denli zayıf, kırılgan olduğunu gösterdiğine dikkat çekiyor. Higuchi, Japon bürokrasisinin başlangıç noktasına geri dönmesini istediğini, 2. Dünya Savaşı`nın hemen sonrasındaki bürokrasinin Japonya`nın geleceğinin nasıl olması gerektiği hususunda cidden kafa yorduğunu da savunuyor.
Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
999 TL        
BORSA
1.002 TL        
DOLAR
1.001 TL        
EURO
1.001 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.