Jupiter`deki İki Dev Fırtına İzlendi

25.10.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :
Gök bilim tarihinde ilk kez Jüpiter gezegeninde iki dev fırtınanın çarpışması ve birleşmesine tanık olundu.


Gök bilimciler, Jüpiter gezegeninde iki dev fırtınanın çarpışmasına ve birleşmesine ilk kez tanık oldular. Bu keşfin, Jüpiter`in değişken atmosferinin yapısının ve ünlü büyük Kızıl Benek`in anlaşılmasına yardımcı olması bekleniyor. Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA) bilim adamlarından Glenn Orton, Jüpiter`de birbirine yakınlaşan iki fırtına gördüklerinde, fırtınaların genellikle birbirlerini geri ittiklerini belirtti. Orton, Jüpiter`in güney yarımküresinde 300 yıldır bulunan ve dünyanın iki katı genişliğindeki dev bir fırtına olan ünlü Kızıl Benek`in de yüzyıllar önce fırtınaların benzer birleşmesi sonucu oluşmuş olabileceğini kaydetti.


Şimdiki dev fırtına, üç ``beyaz oval`` fırtınanın Kızıl Benek`in güneyindeki Jüpiter`in atmosfer kuşağında aktif hale geldiği zaman içinde, yaklaşık 60 yıl önce oluşmaya başladı. Bunu izleyen yıllardan 1998`e kadar, fırtınalar zaman zaman birbirlerine yaklaştılar, ancak hiçbir zaman çarpışmadılar. 1998`in başlarında, Jüpiter`in dünyanın görüntü alanından çıkarak güneşin arkasına girdiği sırada beyaz ovallerden 2`si birbirine yaklaşmaya başladı. Jüpiter`in dünyanın görüş alanına yeniden girmesinden sonra 2 ovalin tek fırtına olduğu görüldü. Orton, o zaman iki fırtınanın nasıl birleştiğini göremediklerini söyledi. Üçüncü beyaz oval yanında, geçen sonbaharda yeni bir fırtınanın oluştuğu belirtildi. Dünyanın yarısı büyüklüğündeki fırtınalardan birinin 9 bin kilometre çapında, diğerinin de biraz daha küçük olduğu kaydedildi.


Her bir fırtınanın, saatte 470 kilometre hızla saatin ters yönünde dönen yüksek basınçlı girdapları olduğu belirtildi. Geçen Aralık`ta, saat yönünde dönen bir siyah ovalin, bu iki beyaz oval fırtınanın arasına girdiği belirtildi. Bu gibi durumlarda diğer iki fırtınanın birbirlerine geriye itmeleri gerekirken, ortada bulunan siyah ovalin güneye itildiği ve bölündüğü, böylelikle diğer iki beyaz ovalin birleşmesi için yolu açtığı kaydedildi.


Bilim adamları, iki fırtınanın çarpışmaya ve birleşmeye bu yıl Mart`ta başladığı ve üç hafta sürdüğü bildirildi. Bu iki dev fırtınanın çarpışmalarının ve birleşmelerinin farklı derinlikler gösteren çok sayıdaki teleskoplarla çeşitli dalga uzunluklarında izlendiği kaydedildi. Teleskopların Fransa`daki PicduMidi, NASA`nın Hawaii`deki kızılötesi teleskobu ve NASA ile Avrupa Uzay Ajansı`nın yörüngedeki Hubble uzay teleskobuyla izlendiği bildirildi. (FİNANSAL FORUM)


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.018 TL        
BORSA
1.001 TL        
DOLAR
1.001 TL        
EURO
1.005 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.