Kalkınmayı Engelliyorlar

27.10.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :
Kombassan Holding Yönetim Kurulu Başkanı Haşim Bayram, haksız kararların Türkiye`nin bugüne kadar kalkınmasını engelleyen bazı sermaye grupları ve onların uzantıları tarafından alındığını söyledi.


Sermaye Piyasası Kurulu`nun (SPK) Kombassan İnşaat Tarım hisselerinin izinsiz halka arzı sonucunda, Kombassan Holding`in mal varlığına ihtiyati tedbir kararı konulmasını kararlaştırmasına Kombassan Holding Yönetim Kurulu Başkanı Haşim Bayram`dan sert tepki geldi. Türkiye`de fikri, zikri ve siyasi görüşü ne olursa olsun belli bir büyüklüğe ulaşan bütün şirketlerin aynı sorunla karşılaşabileceğini vurgulayan Bayram Her şey siyasi değil. Bazı sermaye grupları ve bunların uzantıları var. Şimdiye kadar Türkiye`nin kalkınmasını engelleyen çevreler de bunlar şeklinde konuştu.


Kombassan`ın saadet zinciri değil, fabrikalar zinciri kurduğunu ifade eden Haşim Bayram, Bu fabrikalar zincirinden kim ürker? Petlas`ta teşvik yatırım belgesini almamızı engelleyenler, Türkiye`nin kalkınmasını istemeyenler, kendi şahsi çıkarlarını Türkiye`nin menfaatinin üzerinde tutanlar, yani bir başka değişle serbest piyasa şartlarında rekabet ve rakip istemeyen çevreler dedi. `Fabrika kurmak ve istihdam sağlamak suçsa, ben suçluyum` diyen Haşim Bayram, bunun dışında bir şey yapmadığını, başkaları gibi bankaların içini boşaltmadığını, devletin özelleştirmedeki işletmelerini ucuza kapatmadığını, ucuz kredi alarak bu kredileri ödememezlik yamadığını söyledi. Bayram, Biz ne yaptık? Bu ülkeye durmadan dinlenmeden yatırım yapıyoruz. Eğer bende çalıp çırptıysam, şirketimden veya ortağımdan topladığım paranın bir kuruşunu üstüme, zimmetime geçirdiysem, herhangi bir yolsuzluk yaptıysam, boynum adalete karşı kıldan ince. Beni idam etsinler şeklinde konuştu.


ÜRETİM DURMAYACAK;

Tarım İnşaat şirketinde SPK`nın hatalı bulduğu konu hakkında ise Bayram şu açıklamayı yaptı: SPK `ben bunun sermayesini dondurdum, ama başka bir şirket kurmuş, benden izinsiz onu ihrac etmiş` diyor. O şirketin durumu çok farklı. Holding`e ortak da değil. Sonra, bu şirketimizin 2000 yılında ortak sayısının 250`yi geçtiğini görüp, temmuz ayında kanuni yoldan SPK`ya gidip, `Bu şirketimizin üye sayısı 250`yi geçmiştir, lütfen Kurul kaydına alın` demişiz. Mahkemede aleyhlerinde bir karar çıkması halinde fabrikalarda üretime devam edeceklerini açıklayan Haşim Bayram, işi likiditeyle çevireceklerini belirtti. Likiditeyi fabrikaların gelirleri ile sağlayacaklarını, o zamanda yatırımın azalmış olacağını dile getiren Bayram, bunun direkt ortağa zarar vereceğini savundu. Bayram, Ama SPK`nın kuruluş gayesi ne? Ortağı korumak. E, bu nasıl ortak korumak? Bir yandan Hazine`ye `aman yatırım belgesi vermeyin` diye yazıyorsun, bir yandan Petlas`ı engelliyorsun. Bu fabrikalara zarar gelirse, bundan ortak zarar görür şeklinde konuştu.


BÜYÜYENİ ENGELLİYOR;

Beş bankanın içinin boşaltıldığını, bir tanesinin üzerine siyasi olarak gidildiğini ama diğer dört tanesinin hala durduğunu işaret eden Bayram, Ne malına tedbir var, ne adamlarına birşey var. Adamlar 2`şer milyar dolar götürdü, gitti. Şu halde, gündem mi değiştirmek istiyorlar? Bizim üzerimize gelmelerinin amaçlarından bir tanesi bu olabilir. Birileri hiç lüzumsuz yerde bir kağıt uzatıyor. Bu Petlas`ta, Hazine`de, SPK`da, depremde görünüyor. Nedir bu? Biz olduğumuz için değil. Ben şuna inanıyorum, Türkiye`de fikri zikri ne olursa olsun, hangi siyasi görüşe sahip olursa olsun, bir şirket belli bir büyüklüğe erişsin, kesinlikle aynı şeyler onlarında karşısına çıkar. Her şey siyasi değil. Bazı sermaye gurupları var. Ama bunların uzantıları da var tabi. Şimdiye kadar Türkiye`nin kalkınmasını engelleyen çevreler bunlar dedi.


SPK`nın KARARLARI ZARAR ETTİRİYOR;

SPK uzmanlarının şahsi kanaatleri olan ve yanlı, tetikçilik için hazırlanmış raporuyla olayın saptırıldığını iddia eden Kom- bassan Holding Yönetim Kurulu Başkanı Haşim Bayram, Bilançoya bakılarak bir fabrikanın durumu anlaşılamaz. Bir şirkette diyelim ki 40 trilyon liralık kar yaptım, ama 50 trilyonluk da yatırım yaptım. Bilançoda 10 trilyon sanki zararmış gibi görünür. Eğer başa baş noktasında ya da biraz da altında gidiyorsa, bunun da müsebbibi gene SPK`nın aldığı yanlış kararlardır. Eğer biz Petlas`ta, zamanında yatırım yapabilseydik böyle olmazdı. Bir zamanlar hem paramıza el koydular, hem de yatırım teşvik belgesini vermediler. Bir taraftan devlet `bak sen burayı alıyorsun, 3 yıl içerisinde 30 milyon dolar yatırım yapacaksın` demiş. Ama bir taraftan da yatırım teşvik belgesi vermiyor. Bunu engelleyen yine SPK. Hazine`ye yazı yazıyor ve `bunlara yatırım teşvik belgesi vermeyin` dedi. (FİNANSAL FORUM)



Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.011 TL        
BORSA
1.004 TL        
DOLAR
1.003 TL        
EURO
1.004 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.