Kamu Kurumlarının Et İhtiyacı İhale ile karşılanmamalı

22.11.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :

Et Ve Balık Ürünleri A.Ş Genel Müdürü Şahin: -Kamu Kurumlarının Et İhtiyacını, İhale Yapılmadan Karşılamak Üzere Başbakanlık`a Öneride Bulunduk -Kamu Kuruluşlarının Et İhalesinde Oluşan Fiyatlar, Cari Borsa Fiyatları Ve Besi Maliyetlerinin De Altında -Kaçak Et Operasyonlarından Sonra, Perakende Satışlarımız Arttı


ANKARA (A.A) -21.11.2000- Et ve Balık Ürünleri A.Ş Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Veli Şahin, kamu kurumlarına sağlıklı et önerisinde bulundu. Şahin, bugün düzenlediği basın toplantısında, kamu kurumlarının et ve et ürünleri ihtiyacının, ihale yapılmadan Et ve Balık Ürünleri A.Ş tarafından karşılanması amacıyla, Başbakanlık`a öneride bulunduklarını bildirdi. Konuyu daha önce Başbakanlık`ta yapılan KİT genel müdürleri toplantısında gündeme getirdiklerini belirten Şahin, bu önerinin özelleştirmeden sorumlu Devlet Bakanı Yüksel Yalova tarafından da yazılı olarak Başbakanlık`a iletildiğini söyledi. Kamu kuruluşlarınca açılan et ve et ürünleri ihalelerinde oluşan fiyatların, cari borsa fiyatları ve besi maliyetlerinin de altında oluştuğunu vurgulayan Şahin, bu nedenle, personel giderleri devlet tarafından karşılanmasına, maliyetlere bunun dahil edilmemesine karşın, kendi fiyatlarının teklif edilen fiyatların çok üzerinde kaldığını anlattı. Şahin, özelleştirme tamamlanana kadar kamu kuruluşlarının et ve et ürünleri ihtiyacının Et ve Balık Ürünleri A.Ş`den karşılanması halinde, hem ülke hayvancılığının destekleneceğini hem de halkın ve kamu kuruluşlyarının yerli hayvanlardan üretilmiş sağlıklı ve güvenilir ürünler tüketebileceğini vurguladı.


Kamu kuruluşlarının, 30 bin tonu Milli Savunma Bakanlığı tarafından olmak üzere, yılda toplam 55 bin-60 bin ton et ve et ürünleri tükettiğini hatırlatan Veli Şahin, EBK döneminde ve 1998`e kadar, bu kuruluşların et ihtiyacının çok büyük bir kısmını karşıladıklarını anlattı. 1992 yılına kadar 35 işyeri ile faaliyetlerini sürdüren EBK`nın bugüne kadar 21 işletmesinin özelleştirilerek devredildiğini, halen faaliyette bulunan 14 işletmesinde ise 2230 kişinin çalıştığını kaydeden Şahin, 60 bin tonluk et üretim kapasitesinin halen ancak 15 bin tonunu kullandıklarını söyledi. Şahin, Kamu kuruluşlarında açılan et ve et ürünleri ihalelerinde, fiyatların cari borsa fiyatları ve besi maliyetlerinin altında oluşması nedeniyle, bir kamu kuruluşu olarak personel giderlerinin devlet tarafından karşılandığı noktasından hareketle, et maliyetine yansıtılmadan tespit edilecek teklif fiyatlarıyla dahi ihalelerin alınması mümkün olunmamaktadır dedi. Kamu kurumlarının ihalesiz et almaları halinde, fiyatların yükselip yükselmeyeceği yolundaki bir soru üzerine Şahin, bu kuruluşların Et ve Balık Ürünleri`nden protokolle et alması halinde, halen yüzde 25 olan kapasite kullanım oranının artacağını, bunun da maliyetlerin ve teklif fiyatlarının düşmesini sağlayacağını anlattı.


Genel Müdür Şahin, satış gelirlerini yetersiz olması nedeniyle halen yeterince kasaplık hayvan alamadıklarını kaydetti. Türkiye`de yıllık 1.2 milyon ton kırmızı et tüketildiğine de dikkati çeken Şahin, 60 bin tonluk ihalesiz satışın serbest piyasayı etkilemeyeceğini öne sürdü. Yaklaşık 20 yıldır zarar eden, geçen yılki zararı 13 trilyon lira olan Et ve Balık Ürünleri`nin gelirinin yeterli olmaması nedeniyle işçilerin ücretlerini ödemek için Özelleştirme İdaresi`nden ayda 1 trilyon lira civarında yardım aldıklarını belirten Şahin, kamuya tekrar et satar duruma gelmeleri halinde, işletmelerin çalışması nedeniyle hazineye yük olmaktan kurtulacaklarını vurguladı. Şahin, özel sektörde işçiik maliyetlerinin çok düşük olmasına karşın, kendi kurumlarında bunun ortalama 900 milyon lira olduğunu söyledi.

PERAKENDE SATIŞLAR ARTTI;

Halen satışlarının yüzde 60`ını kamuya yaptıklarını kaydeden Veli Şahin, kaçak et operasyonlarından sonra, bulunan 14 perakende satış mağazalarından perakende satışlarının arttığını da açıkladı. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı`nın mevzuata uygun olmayan mezbahaları yıl sonunda kapatacağının hatırlatılması üzerine Veli Şahin, Et ve Balık Ürünleri mezbahalarından 2`sine ISO 9000 belgesi aldıklarını, diğerlerinde de bu yönde çalışmaların sürdüğünü, mevzuat açısından bir endişelerinin bulunmadığını söyledi.
Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.000 TL        
BORSA
1.003 TL        
DOLAR
1.002 TL        
EURO
1.008 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.