Karayollarında Akıllı Yol uygulaması

30.12.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :

Karayolları Genel Müdürlüğü, Trafik Kazalarının Büyük Ölçüde Önüne Geçilmesi İçin Akıllı Yol Uygulamasını Başlattı -Akıllı Yollar Uygulaması İle Karayolları Uzaktan Da Kontrol Edilip, Denetlenebilecek -Uygulama İle Birebir Hız Denetimi, Yollardaki Aşırı Hızdan Kaynaklanan Trafik Kazaları Ve Tehlikeleri En Aza İndirilerek Karayolu Güvenliği Arttırılacak.


ANKARA (A.A) - 30.12.2000 - Karayolları Genel Müdürlüğü, mevcut yolların standartlarının yükseltilmesi, Avrupa Birliği (AB) normları ile uyumlu hale getirilerek trafik kazalarının büyük ölçüde önüne geçilmesi için akıllı yol uygulamasını başlattı. Akıllı yollar uygulaması ile karayolları uzaktan da kontrol edilip, denetlenebilecek. Uygulama ile birebir hız denetimi, yollardaki aşırı hızdan kaynaklanan trafik kazaları ve tehlikeleri en aza indirilerek karayolu güvenliği artırılacak. İlk olarak Bolu Dağı geçişinde başlatılan uygulamanın başarılı bir şekide sürdürüldüğü bildirildi. Dünyanın ve Avrupa`nın birçok ülkesinde uygulanan bilgisayarlı yol denetim sisteminin ülke çapında yaygınlaştırılması planlanıyor. Karayolları Genel Müdürlüğü yetkilileri değişken mesaj işaretleri trafik bilgilendirme sisteminden başarılı sonuç alındığını ve sistemin tüm Türkiye geneline yaygınlaştırılmasının planlandığını kaydettiler.


SİSTEMİN NE GETİRİYOR;

En gelişmiş teknolojiler kullanılarak gerçekleştirilen Bolu Dağı geçişi trafik bilgilendirme sistemi ile tüm araç hareketlerinin tek bir kumanda merkezinden izlenebilmesine olanak sağlanıyor. Hava sıcaklığı, yol yüzeyi ve yeraltı sıcaklığı ölçümleri, yağış tipi ve miktarı başta olmak üzere söz konusu güzergahtaki görüş mesafesi, sis miktarı, rüzgar yönü ve şiddeti gibi sürücü için çok önemli olan doğal haraketleri belirlenerek kamerelar ile yol ve çevresinin gündüz ve gece canlı görüntülerinin alınarak sürücülere değişken mesaj işaretleri ile iletilmesi sağlanacak. Değişken mesaj işaretleri panoları karayollarında yol kenarı veya baş üstü taşıyıcılara monte edilen ve istenilen boyutlara kadar büyütülebilen modüller elektronik sistemler aracılığı ile yapılacak. Özellikle tünel girişi ve çıkışlarında otoyol bağlantı ve gişe girişlerinde, şehir giriş ve çıkışlarında, köprü yaklaşımlarında kullanılan değişken mesaj işaretleri, bunlar dışında diğer karayolu ağında ihtiyaç duyulan her yerde kullanılabilecek.


SÜRÜCÜYÜ YÖNLENDİRECEK;

Değişken mesaj işaretleri ile hava, yol ve trafik durumu hakında gerekli bilgiler anında karayolunu kullanan sürücülere bildirilecek. Uygulama ile yol çalışması veya diğer nedenlerle yolda oluşan şerit kapatılması ve tıkanıklıklar sürücülere önceden bu ışıklı uyarı sistemleri ile bildirilecek. Trafik alternatif yollara ya da dinlenme alanlarına yönlendirilerek trafik rahatlatılacak. Radarlı modüllerde, hız kontrolu yapılarak aşırı hızlanma önlenecek ve aynı zamanda hız regülasyonu (düzenleme) ile yol kapasitesinin optimum kullanımına imkan verecek sistem trafik akışı ve güvenliğini en uygun seviyede tutacak.
Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.000 TL        
BORSA
1.004 TL        
DOLAR
1.002 TL        
EURO
1.004 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.