Karsan’a Taze Kan

03.12.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :


Karsan yeni ve genç genel müdürüyle atakta... 1 Kasım’da 28 yaşındaki Mehmet Can Karabağ’ı göreve getiren Karsan, önüne iddialı hedefler koydu...

Halen yılda 25 bin olan üretim kapasitesini, önümüzdeki yıl 40 bin adete çıkarmayı hedefleyen Karsan, yatırım için düğmeye bastı. Yatırımın finansmanı için ise ikincil bir arz söz konusu...

Bu yatırımla iç pazarda yüzde 14-15 pay almayı hedeflediklerini söyleyen Karsan Genel Müdürü Mehmet Can Karabağ, asıl amaçlarını ise “Uluslar arası oyuncu olmak istiyoruz” diyerek özetliyor.

Bu yıl için 190 milyon dolar ciro açıklaması beklenen Karsan, 2001’de 375 milyon dolar ciro hedefliyor. Karsan’ın gelecekle ilgili planlarını henüz 1 aylık müdürü Mehmet Can Karabağ’la görüştük...

Karabağ, Öncelikle sorumluluğu çok büyük. Ben bunu sadece grup içinde bir görev olarak görmüyorum. Benim yaşımda insanlara Türkiye genelinde verilmiş nadir fırsatlardan biri olarak görüyorum. Bu görev yaşıtlarım için gelecekte alacağımız görevlerde neler yapabileceğimizi göstermek açısından son derece önemli. Ben bu işte iyi bir performans gösterirsem, gençler Türkiye’nin geleceğinde daha çok yer alabilir diye düşünüyorum.

Karsan önemli bir büyüme elde etmiş bir şirket. Ancak her şirkette olduğu gibi Karsan’da da daha yapacak çok şeyler var. Özellikle Karsan’ı uluslararası bir oyuncu yapmak benim önemli hedeflerimden biri. Çünkü artık adetlerimizle, piyasa değerimizle ve uyguladığımız teknolojilerle uluslar arası bir yerde olmayı istiyoruz.

Bunun için daha dinamik, bütün fonksiyonları birleştirici olarak grubu toplamak istiyoruz. Bunun yanı sıra yeni ihracat projelerine adım atıp Peugeot’un uluslar arası stratejisinde daha önemli bir konuma gelmek istiyoruz.

Bunları yapabilmek için birtakım kültürel değişiklikler yapmak gerekir. Gençlerin sisteme biraz daha entegre olması, personel yapımızın ve değerlendirme sistemimizin değişmesi lazım. Bunlar biraz daha orta vadeye yayılan hedefler. İlk etapta ihracat ve verimlilik çalışmaları önemli.

Peugeot’un bugün 176 bin tane ticari vasıta satışı var. Karsan bunun 20 binini yapıyor. Bu rakamı 40 bine çıkararak önemimizi biraz daha artırmak istiyoruz.

Geçen yıl yaptığımız 70 milyon dolarlık yatırımla yıllık üretimimizi 25 bin adede çıkardık. Önümüzdeki yıl mart-nisan aylarında kapasitemiz 40 bin adede çıkacak. Bununla ilgili gerekli yatırımlara başladık. Bu yatırımı mevcut fabrikamızda yapıyoruz. Bunun en önemli kısmı olan boyahane yatırımlarına başladık.

Yatırım 5 milyon dolara mal olacak. Özkaynaklardan finanse edeceğiz. Geçen yıl yaptığımız 70 milyon dolarlık yatırımın da çok önemli bir kısmını iç kaynaklarımızla karşıladık. Bu tür konularda biraz muhafazakarız.

Hafif ticari araçlarda Ducato’ya verdiğimiz adetleri de dikkate aldığımızda Pazar payımız yüzde 8’ler civarında. Bunu yüzde 14-15’lere çıkartmak istiyoruz. Bu orta vadeli hedefimiz. Ancak bununla ilgili önemli bir mesafeyi önümüzdeki yıl katedeceğimize inanıyoruz.

Karsan’ın gelişimi sektörün büyümesinden daha iyi. Bütün bu yıl tüm otomotiv pazarı için çok iyi bir dönem oldu. Fakat Karsan’ın karlılığı da giderek artıyor. Karlılığımızı artıran en önemli unsur ise, Partner ve Boxer gibi modellerimizle üretim adetlerimizi artırmak oldu. Her üründe olduğu gibi üretim adetlerimiz arttıkça birim maliyetleriniz düşüyor ve verimliliğimiz artıyor.

Bu yıl 19 bin 500 adet imalat yapmayı hedefliyoruz. Karsan’ın en klasik ürünü 1980’den beri üretilen J9. Bu ürün Karsan’ı Karsan yapan üründür. Bu yıl imalatımızın 6 bin civarı J9 olacak ve 2 bin 300’ü ihracata gidecek.

Bunun dışında yeni gözbebeğimiz ise Partner. Bu aracın üretimi büyü kbir hızla artıyor ve karlılığı ile belli noktalara gelmeye başladı. En fazla satılan bu aracın geleceğimizde büyük bir önemi var. Bundan sonra da Boxker’ımız geliyor. Bu modelin Peugeot için Boxker’ını imal ederken, Fiat için de Ducato imal ediyoruz. Yani bu ürünler tamamen birbirinin aynı ürünler.

Yeni ürün çalışmalarımız yok... Ancak mevcut ürünlerimizin yeni türevlerini çıkarmak istiyoruz. 4x4, LPG’li veya Boxer’in pick up versiyonunu yapmak için çalışmalarımız var. Yani mevcut ürünlerimize biraz daha opsiyonlar koyarak, onları genişletme çabamız var.

Önümüzdeki yılın başında görebiliriz. Özellikle Partner’da opsiyon artırmayı düşünüyoruz.

Türkiye cazip bir imalat üssü. Bunu önce yabancı şirketler fark edemediler. Şimdi yabancılar lokal şirketlere ortak oluyorlar, hem de Türkiye’yi elli modeller için ihracat üssü olarak kullanıyorlar. Karsan’da da bu tip çalışmalar var. 1997’Den beri yerli imalat yapıyoruz. Adetlerimizi de biraz artırabildiğimiz takdirde rekabet gücümüzü kaybetmeyeceğiz.

2000 rakamlarını tutturacağımıza inanıyorum. Ancak bu yılki büyüme hızı olmayacak. Hükümet KKDF oranlarını artırdı. İthalatta hafif bir yavaşlama var. AB sürecine ters düşmeyecek tedbirler alıp, ithalatı kısarak ihracatı artıracaklarına inanıyorum. Bu sayede dış ticaret açığının önemli bir ayağı olan otomotiv ihracatında artış olacak. Dolayısıyla önümüzdeki yıllarda yerli üretim çok daha farklı bir noktaya gelecek.

Biz jandarma Komutanlığı ve Sağlık Bakanlığı’na satış yapıyoruz. Çok önemli bir yüzdeyi teşkil etmiyor ama burada daha çok varlık gösterme çabasındayız. O noktada biraz daha atak olmayı istiyoruz Devlete satışyapmak bizim için bir gösterge ve tatmindir. Devlete satış yaptığınız zaman bu araçlar Anadolu’nun çeşitli yerlerinde gezer ve aşinalık yaratır.

İhracatla ilgili çalışmalarımız tam gaz devam ediyor. Üretimimiz 40 bine çıkınca, yüzde 35-40’ını ihraç etmeyi hedefliyoruz. Ağırlıklı olarak Cezayir’e J9 iharcatı yapıyoruz. 1999’da 10 bin 800 adet satışımızın, 4 bin 400’ünü ihracat yoluyla sattık. Bu yıl ihracatımızda Cezayir’deki dalgalanmalardan dolayı bir miktar düşüş oldu. Düşüşü konpanse etmek için yeni Pazar arayışlarımız sürüyor. J9 gelişmekte olan ülkelerde çok büyük bir ilgi görüyor.

J9 ihracatını artırmak için parça ihraçatçısı olmayı planlıyoruz. Bu yolla dışarıda kurulacak başka fabrikalara mal satar pozisyona gelmek istiyoruz. Çünkü danyada bu ürünün tek imalatçısı Karsan. Bunun için gelişmekte olan ülkelerde, yerel ortaklarla J9 projesi gerçekleştirip, o projeye parça satmak istiyoruz.

Bizim Peugeot ile yaptığımız anlaşma gereği Boxer ve Partner’da onların rızası olmadan ihracat şansımız yok. Ancak Partner Avurap’da da çok kabul gören bir araç. Talep Avrupa’da mevcut fabrikalarla karşılanamıyor. Peugeot’nun izniyle Parner7i ihraç etmek için çalışmamız var.

Ziyaretler karşılıklı olarak devam ediyor. Geçen hafta da üst düzey bir hayet bizi ziyarete geldi. Mevcut yatırımımızı ve peugeot’nun iki numaralı adamının ziyaretini konbine edip yorumu size bırakıyorum...

Şu anda programın üzerindeyiz. 190 milyon dolar ciro hedfimize ulaşacağız.

2001 ciro hedefimiz 375 milyon dolar. (PARA-BORSAMARKET)
Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.018 TL        
BORSA
1.004 TL        
DOLAR
1.003 TL        
EURO
1.011 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.