Karsan Bu Fabrika Ile Avrupa`ya Acilacak.

25.02.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :
Karsan`inBursa`daki yeni fabrikasi dun torenle hizmete girdi. 70 milyon dolarlik tesiste yilda 20 bin ticari arac uretilecek. Kisa sure once halka acilan Karsan`in Bursa`da son teknolojiyle donatilmis yeni fabrikasi dun Suleyman Demirel tarafindan torenle hizmete acildi. Yilda 20 bin adet ticari arac uretecek olan ve henuz acilmadan 50 milyon dolarlik ihracat rakamina ulasan Karsan`in yeni tesisinde Peugeot J9 minibusunun yani sira Boxer-Ducato ve Peugeot partner uretimi gerceklestirecek. 2000 yilinda uretim kapasitesini yuzde 80 arttirmayi planlayan Karsan`in 70 milyon dolara malolan yeni tesisi 220 bin metrekarelik alan uzerine kuruldu. Tesisin acilisinda konusan Cumhurbaskani Suleyman Demirel, Karsan`in 1960`li yillarda basbakanken verdigi talimatla kuruldugunu hatirlatarak, "O zamanlar Karsan`i sac karoser imal edilmesi icin kurdurmustuk. Simdi ise gelinen nokta cok onemlidir. Karsan, yeni fabrikasi ile 21. yuzyila ornek teskil ediyor" dedi. Cumhurbaskani Suleyman Demirel, halkinin yuzde 85`i tarimla gecinen ve sanayi namina hicbir seyi olmayan Turkiye`nin, bugun sanayi urunu ithal ettigi ulkelere sanayi mamulu ihrac eder duruma geldigini bildirdi. Cumhurbaskani Demirel, denizaltidan, ucak ve kamyona "akliniza ne geliyorsa herseyi" ureten Turkiye`nin Gumruk Birligi`ne (GB) girerek ve Avrupa Birligi`ne (AB) aday ulke olarak uluslararasi rekabeti benimsedigini soyledi. `Turkiye`yi bu hale getiren sanayisidir" diyen Demirel, 1960`li yillarda bicak ve yayli araba yapan" Bursa`nin, 2000`li yillara ise dev bir otomotiv merkezi olarak girdigini vurguladi. Yeni Karsan fabrikasinin bir 21. yuzyil tesisi oldugunu soyleyen Demirel, "Fabrika kendisini yeniden uluslararasi sartlara uydurarak degistirmistir. Dis sermaye ile irtibat kurmustur. Turkiye, zaten 1999`da AB`ye aday ulke olmakla, AB ile sanayide rekabet etmeyi goze almistir ve GB`den gecen 3-4 sene zarfinda bazi bazi ufak tefek sikintilara ragmen, Turk sanayisi Avrupa ile rekabet edecek gucu gostermistir. 2000`li yillar yepyeni sartlar, yepyeni imkanlar, yepyeni zorluk ve firsatlarla geliyor" dedi. Demirel`in ardindan konusan Kiraca Holding Yonetim Kurulu Baskani Inan Kirac da 37 yil Koc Toplulugu`nda calistiktan sonra birikimlerini otomotiv sektorunde degerlendirmeyi hedeflediklerini anlatarak, yeni Peugeot fabrikasinda bu hedeflerine ulastigini soyledi. Peugeot Genel Muduru Frederic Saint-Geours ise yeni fabrikanin Peugeot firmasi ile Karsan arasinda uzun zamandir suregelen isbirliginin yeni asamasi oldugunu soyledi. 1980 yilinda baslayan isbirligi cercevesinde bugune kadar 70 bin arac uretiminin gerceklestirildiginin altini cizen Frederic Saint-Geours, "Peugeot`un Turkiye`de tanik oldugu bu buyume Bati Avrupa disinda bazi stratejik ulkelerde genisleme siyasetimiz ile uygunluk arzetmektedir. Ulkenizin de aralarinda bulundugu stratejik ulkeler bizim acimizdan yarinin pazarlarini temsil etmektedir" dedi.
GB sonrasi cok basarili olduk: Karsan Yonetim Kurulu Baskani Inan Kirac, Karsan`in Koc Holding donemindeki yapisina da deginerek, son yillarda Ford ve FIAT gibi firmalarla Koc Grubu`nun kurdugu yeni ortakliklarin Karsan`i zor duruma soktugunu bildirdi. Kirac, soyle devam etti: Ortak yatirimlara girme kararindan sonra, Karsan grup icindeki onemini yitirdi. Bu noktadan yola cikarak geldigimiz nokta mutluluk vericidir." Gumruk Birligi`nden sonra Turk otomotiv sanayinin artik yasayamayacaginin soylendigini kaydeden Kirac, "Ancak Turkiye, iscilik kalitesi, Avrupa`ya yakinlik, gelismis yan sanayi ve ilginc maliyet yapisi nedeniyle Avrupa`nin sectigi en onemli uretim ve ihracat merkezi olmaya adaydir" dedi. Otomotiv sektorunun gecen yil 2.2 milyar dolarlik ihracat yaptigini hatirlatan Kirac, Karsan`in yeni fabrikasinda J9 minibuslerin yani sira Partner`lerin uretilecegini, bu modellere Peugeot Partner ve FIAT Ducato`nun eklenecegini bildirdi. (SABAH)


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
994 TL        
BORSA
1.004 TL        
DOLAR
1.002 TL        
EURO
1.004 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.