Katılım Ortaklığı Belgesine Doğru

06.11.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :



-Ab Sekreteryası Genel Sekreter Yardımcısı Erdal, Katılım Ortaklığı Belgesinin Rekabete İlişkin Gayri Resmi Olarak Elde Edilen Bölümlerini Açıkladı: -Komisyonun Kısa Vadeli Hedefler Açısından Ticari Nitelikli Devlet Tekelleri Alanındaki Mevzuatın Uyarlanmasını Beklediği Anlaşılmaktadır -Komisyon Orta Vadeli Hedefler Açısından Da Bölgesel Yardım Dahil Olmak Üzere Devlet Yardımları Konusunda Ab Müktesebatına Tam Uyumun Sağlanmasını Bekliyor

ANKARA (A.A) - 06.11.2000 - Avrupa Birliği Sekreteryası Genel Sekreter Yardımcısı Güven Erdal, AB Komisyonu tarafından 8 Kasım`da resmen açıklanması beklenen katılım ortaklığı belgesinin rekabete ilişkin gayrı resmi olarak elde edilen bölümlerini açıkladı. Erdal, Komisyonun Rekabet başlığı altında kısa vadeli hedefler açısından ticari nitelikli devlet tekelleri alanındaki mevzuatın uyarlanmasını, orta vadeli hedefler açısından da bölgesel yardım dahil olmak üzere devlet yardımları konusunda AB Müktesebatına tam uyumun sağlanmasını beklediğinin anlaşıldığını söyledi. Erdal, Rekabet Kurumu tarafından düzenlenen AB Rekabet Hukukunda Son Gelişmeler ve Türk Rekabet Hukukuna Muhtemel Yansımaları konulu panelin açılışında bir konuşma yaptı. Panelin gerek konusu, gerekse zamanlaması konusunda son derece uygun bir seçim yapıldığı görüşünde olduğunu ifade eden Erdal, AB`ye üyelik yolunda atılacak somut adımların çeşitli alanlarda AB mevzuatına sağlanacak uyumla yakından ilgili olduğunu kaydetti.

AB Komisyonu tarafından 8 Kasım`da resmen açıklanması beklenen Katılım Ortaklığı Belgesinin esas itibariyle ekonomik ve siyasi alanlarda Kopenhag kriterlerine uyum sağlanması ile AB mevzuatının üstlenilmesine ilişkin yükümlülükleri içereceğini belirten Erdal, Bu belge ile ayrıca üyelik aşamasında Türkiye`nin yerine getirmesi gereken hususlar, kısa ve orta vadeli yükümlülükler olarak açıklanacaktır dedi. Bu çerçevede Türkiye`nin de ulusal programını hazırlaması gerektiğini anlatan Erdal, ulusal programın Katılım Ortaklığı Belgesini tamamlayıcı nitelik taşıyacağını bildirdi.

Ulusal programın tamamlanması aciliyet arzetmektedir diyen Erdal, bu programın hükümetin olurunun alınmasını takiben bu yılın sonlarına doğru AB Komisyonuna ulaştırılmasının düşünüldüğünü belirtti. Bu nedenle önümüzdeki kısa dönemde kendilerini çok yoğun bir çalışma gündemi beklediğini ifade eden Erdal, AB Sekreterliğinin ilk aşamada öncelikli olarak sonuçlandırması gereken görevinin ise ulusal program hazırlıklarını tamamlamak olduğuna dikkat çekti.

-REKABET ALANINDAKİ YÜKÜMLÜLÜKLER-

Ulusal Programda Türkiye`nin rekabet alanında yerine getirmesi öngörülen yükümlülüklerinin diğer birçok alan ile kıyaslandığında oldukça sınırlı düzeyde bulunduğunu vurgulayan Erdal, Katılım Ortaklığı Belgesine ilişkin olarak da şunları söyledi: Katılım Ortaklığı Belgesinin gayrı resmi olarak elde edilen bölümlerinde komisyonun rekabet başlığı altında kısa vadeli hedefler açısından ticari nitelikli devlet tekelleri alanındaki mevzuatın uyarlanmasını, orta vadeli hedefler açısından da bölgesel yardım dahil olmak üzere devlet yardımları konusunda AB müktesebatına tam uyumun sağlanmasını beklediği anlaşılmaktadır. Türkiye ile AB arasındaki gümrük birliğine ilişkin 1/95 Ortaklık Konseyi Kararının 32 ile 43. maddeleri arasında rekabete ilişkin hükümler düzenlenmektedir.

Birleşmeler, hakim konum ve devlet yardımları gibi rekabetle ilgili tüm alanlarda hükümler içeren bu maddelere göre Türkiye`nin gümrük birliği kararının yürürlüğe girişinden itibaren söz konusu maddelerin uygulanmasına imkan verecek kuralların belirlenmesi öngörülmekteydi. Yine aynı süre içerisinde ticari nitelikli devlet tekelleriyle ilgili olarak da taraflar arasındaki ayrımcı uygulamalara son verilmesi hükme bağlanmaktadır. AB ile rekabet bağlamında sıkıntıda bulunulan bir diğer alanı da ticari nitelikli devlet teşekküllerinin oluşturduğunu anlatan Güven Erdal, Topluluk içindeki çok güçlü bir lobiye sahip olan alkollü içki üreticileri, komisyon üzerinde baskı oluşturmakta ve komisyon 1/95 sayılı Ortaklık Konseyi Kararının ilgili maddesi uyarınca Türkiye`nin yükümlülüklerini yerine getirmesinde ısrarlı bir tutum izlemektedir dedi. Bu konunun Katılım Ortaklığı Belgesinde de yeralacağının anlaşıldığını belirten Erdal, bu nedenle alkollü içkiler tekelini düzenleyen 4250 sayılı Kanunda değişiklik öngören ve TBMM`ye sevk edilen tasarının yasalaşmasının büyük önem taşıdığını kaydetti.

-DEVLET YARDIMLARI-

Devlet yardımları alanında da Türkiye`nin gümrük birliğinin yürürlüğe girişinden önce komisyona yapmış olduğu bildirimin halen geçerli olduğunu belirten Erdal, söz konusu bildirimde Türkiye`de sektör bazında yardım programlarının uygulanmadığı ve Türkiye`de uygulanmakta olan devlet yardımlarının Roma antlaşmasının ilgili bendleri kapsamında değerlendirilmesi konularına yer verildiğini söyledi. Erdal, AB bölgesel yardım kriterleri dikkate alınarak Türkiye açısından da bir değerlendirme yapılmış ve söz konusu değerlendirme raporu, komisyonun ilgili birimlerine ulaştırılmıştır. Özellikle devlet yardımları alanında Türkiye ile komisyon arasında çok sıkı bir diyalog ve işbirliği bulunduğunu söylemek zordur.

-MÜFTÜOĞLU`NUN KONUŞMASI-

Panelin açılışında konuşan Rekabet Kurumu Başkanı Tamer Müftüoğlu da, kurumun 2001 yılı hedeflerini açıkladı. 2001 yılında resen soruşturmalara ağırlık vereceklerini anlatan Müftüoğlu, bunun da sağlıklı gerçekleşebilmesi için sektörel çalışma yaptıklarını bildirdi. Müftüoğlu, Kurumun faaliyete geçişinden bu yana 3 yıllık sürede mevzuatta ortaya çıkan boşlukların giderilebilmesi için çalışmalara da ağırlık vereceklerini kaydetti.
Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.018 TL        
BORSA
1.001 TL        
DOLAR
1.001 TL        
EURO
1.005 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.