Kipalar Migros oluyor

29.05.2016 - 10:38 | Son Güncelleme :
Kipalar Migros oluyor | Genel Haberler

Son dönemlerin birleşme ve satınalma işlemlerinde en hareketli sektörü perakende oldu. Sektördeki son gelişme ise İngiliz perakende devi Tesco ile kısa süre önce Migros’u bünyesine katan Anadolu Grubu arasında yaşanıyor. Anadolu Grubu’nun Tesco’ya ait Kipa marketlerini satın alarak, tabelayı Migros olarak değiştireceği konuşuluyor.

İzmirli'nin hayatında iki market markası çok önemlidir: Tansaş ve Kipa. İzmir, yıllar boyunca bu iki yerel markasından vazgeçmemiştir. Bu iki markanın ortak noktası nedir derseniz? İzmir’in efsanevi Belediye Başkanı Ahmet Piriştina çıkar arkasından... Piriştina’yı önce İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne ait market zinciri Tansaş’ın (Tanzim Satış Mağazaları) genel müdürü olarak tanıdım. Daha sonra da Kipa’nın kurucusu olarak... Tansaş’tan 1992’de  ayrılan Piriştina, bu birikimini yeni bir hipermarket zinciri kurarak kullanmak istedi. Sermayeyi toplamak için de ilginç bir proje gündeme geldi.

Haberin Devamı

100 İŞADAMI

hurriyet.com.tr'den Jale Özgentürk'ün habeine göre; Şinasi Ertan, Muharrem Kayhan, Gürel Ailesi gibi ünlü işadamlarını, yakın arkadaşı Metin Akpınar dahil 100 işadamını ikna eden Piriştina, hem ilk kez kolay kolay bir araya gelemeyen İzmirlileri çok ortaklı bir modelde buluşturdu, hem de hayalini gerçekleştirdi.

10 bin dolar veren 100 işadamından 10 milyon dolar toplandı. Bu sermayeyle yatırım gerçekleşti. İlk mağaza 1994’de Bornova’da açıldı. Yeni zincirin adını da Ahmet Piriştina koydu: “Kitle Pazarlama AŞ” yani Kipa.

SON AŞAMADA

Sektörde artan rekabetin de etkisiyle, Kipa’nın ortakları 2003’te hisselerini satmaya karar verdiler. İngiliz perakende devi Tesco ile anlaştılar. 2013’ten itibaren ise İngiliz Tesco’nun başarılı olamadığı ve Türkiye’den çıkmak istediği gündemdeydi hep. İlk adımları da bölgelerdeki mağazaları satmaya başlayarak attı. En son Beğendik Grubu ile 10 mağaza için görüşen Tesco Kipa, anlaşma sağlanamayınca görüşmeleri bitirdi.

20 ilde 168 mağazası, 21 noktada 31 AVM’si bulunan Tesco’nun bir süredir Anadolu Grubu ile görüştüğü belirtiliyordu. Geçen yıl Migros’u satın alarak perakende sektörüne giren Anadolu Grubu, sektörde büyüme kararlılığındaydı. Öğrendiğime göre Anadolu Grubu ile Tesco’nun görüşmeleri son aşamaya gelmiş. Avukatların anlaşma üzerinde son rötuşları yaptığı ve kısa süre içinde açıklamanın yapılacağı belirtiliyor.

Haberin Devamı

Bu arada Anadolu Grubu’nun Kipa markasını tamamen kaldırarak, mağazaları Migros yapacağı da söyleniyor.

Tansaş’lar Migros’a satıldı ve marka yok oldu. Şimdi Kipa’nın akıbeti de aynı olacak gibi. Kipa’nın İzmirlilerde nostaljik bir izi var. Anadolu Grubu hiç olmazsa Ege’de bazı mağazalarını Kipa olarak bırakamaz mı?


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.008 TL        
BORSA
1.001 TL        
DOLAR
999 TL        
EURO
1.002 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.