Koc Avrupa Liginde.

03.11.1999 - 00:00 | Son Güncelleme :
Avrupa dayanikli tuketim urunleripazarindaki ilk bes sirketten biri olmayi hedefleyen Koc, dort sirketini tek cati altina topluyor. Koc Grubuda dunyadaki `birleserek buyu` akimina uydu. Dunyadaki dev sirketlerin birleserek buyudugu ve pazar paylarini artirdigina isaret eden Koc Holding Yonetim Kurulu Vekili ve Dayanikli Tuketim Grubu Baskani Hasan Subasi, 2000`li yillarda Avrupa beyaz esya sektorunde ilk bese girmeyi amacladiklarini ve bu nedenle Arcelik, Turk Elektrik Endustrisi, Atilim Pazarlama, Gelisim Pazarlama`yi Arcelik-Beko adiyla tek cati altinda toplama karari aldiklarini acikladi. Yeni sirketin Beko`yu da bunyesine katarak dunya capinda bir guce ulasilacagi bildirildi. Subasi, Dayanikli Tuketim Grubu`nun 1998`de 1.9 milyar dolar olan cirosunun birlesmenin de etkisiyle bes yil icinde 3 milyar dolara ulasmasini hedeflediklerini soyledi. Koc Holding Yonetim Komitesi Uyesi Temel Atay da, Koc Toplulugu`nun 2000 yili stratejisinin, gelisen dunya rekabetiyle mucadele etmek ve global pazarda paylarini artiracak sekilde global sirketler yaratmak oldugunu soyledi. Atay, birlesmelerle ilgili olarak duzenlenen basin toplantisinda, artik dunya sirketlerinin daha guclu olmasi icin sirket evlilikleri yapildigina ve guclerin birlestirildigine isaret etti. Atay, "Koc Toplulugu`nda bu mantikla ilk uygulama, uluslararasi rekabet gucu cok yuksek olan dayanikli tuketim grubumuzda baslamistir. Zaman icinde diger sanayi gruplarimizda da benzer gelismeleri izleyeceksiniz" dedi.
Birleserek dev oldular
1998 yili itibariyla Avrupa pazarinin yuzde 60`inin Electrolux, BSH, Whirlpool, Miele, Merloni tarafindan paylasildigini hatirlatan Hasan Subasi, hedeflerinin onumuzdeki yillarda bu ilk bes firma arasina girmek oldugunu kaydetti. Bu sirketlerin yillar itibariyla bakildiginda birleserek buyuduklerine dikkat ceken Subasi, "1970 yilinda Electrolux 27, Whirlpool 15, BSH 14, Merloni 11, Gandy Group 9 sirketti. 1999 yilinda ise her biri tek sirket catisi altinda birlesti. Bu sirketler simdi Avrupa pazarinin yuzde 60`ina sahip bulunuyor. Bu belki bire bir dogru olmayabilir ancak bu tabloya bakildigi zaman ne kadar cok sirket birlesiyorsa o kadar buyudukleri gozleniyor" dedi. Arcelik- Beko`nun daha hizli buyumesi amaciyla yillardir Avrupa`da bir sirket satin almak icin calismalar yuruttuklerini soyleyen Subasi, "Ancak bu konuda daha somut bir gelisme yok" dedi. Koc Holding Dayanikli Tuketim Grubu bunyesindeki sirket sayisinin da dunyadaki egilime paralel olarak azaldigi gozleniyor. 1990`da grup bunyesinde 10 sirket faaliyet gosterirken, 1996`nin haziran ayinda bu sayi altiya dustu. Subasi, 2000 yilina girerken uc sirket ve 10 fabrika olacaklarini belirterek, bu uc sirketin Arcelik LG, Beko Elektronik ve Arcelik-Beko olacagini ifade etti. Bes sirketin birlesmesinin ardindan dagitim kanallari ve uretim kanallarinin calismasinda onemli bir degisiklik olmayacagini belirten Subasi, "Grubun basinda bes kisilik bir ust yonetim kademesi bulunacak. Arcelik ve Beko markasiyla uretim devam ettirilecek" dedi. Sermaye artisi olmayacak Yeni sirketin sermayesinin ne olacagina iliskin bir soru uzerine Arcelik Genel Muduru Mehmet Ali Berkman, Arcelik ve Ardem`de izlenen yontemin uygulanacagini belirterek, "Burada cok buyuk bir sermaye artisi olacagini zannetmiyorum" dedi. Grubun mali islerinden sorumlu bir yetkili ise, dokuz aylik bilancoya gore Arcelik`in 34.4 trilyon, Turk Elektrik`in 1.5 trilyon, Atilim Pazarlama`nin ise 360 milyar lira sermayesi oldugunu belirterek yeni sirketin sermayesinin yaklasik 38.6 trilyon lira civarinda olacagini soyledi. Subasi yeni sirketin kurulusunun 2000 yili mart ayini bulabilecegini soyledi. Birlesme planlari aciklanan dort sirketten Arcelik, Koc Toplulugu`nun beyaz esya uretimini, Arcelik ve Beko`nun da musterisi olan Turk Elektrik kompresor ve motor uretimi, Atilim ve Gelisim sirketleri ise Acelik markasiyla uretilen urunlerin yurtici pazarlama ve satislarini yurutuyor. (RADIKAL)

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
999 TL        
BORSA
1.003 TL        
DOLAR
1.002 TL        
EURO
1.003 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.