Kopyacılara şifreli önlem

10.03.2006 - 12:17 | Son Güncelleme :

Kredi kartlarında güvenliği artıran ve kart sahtekârlıklarını büyük ölçüde engelleyen çip (chip) ve pin (PIN) uygulamasına nisan ayından itibaren başlanıyor. Yapı Kredi Bankası Genel Müdür Yardımcısı Nazan Somer, bu sayede bankaların 40-50 milyon dolarlık sahtekârlık işlemlerinden kaynaklanan zarardan kurtulacağını açıkladı.
Kredi kartlarının yarısına yakınında hâlâ kullanılan manyetik bant yerine daha güvenli olan EMV, çip-pin teknolojisine geçiş için uzun bir süredir hazırlık yapan bankacılık sektörü, 1 Nisan`dan itibaren düğmeye basıyor. Pazardaki kredi kartlarının yüzde 55`inin EMV`ye (Europay-Mastercard-Visa) uyumlu olduğunu, 31 Mart`a kadar bu oranın yüzde 68`e çıkacağını açıklayan Nazan Somer, sistem tamamlandığında sektör genelinde yapılan yatırım tutarının 650 milyon doları bulacağını ifade etti.
Manyetik bantta kopyalamanın kolay olduğunu anlatan Somer, İnternetten 100 dolara kopyalama makinesi ısmarlayabilirsiniz. Çipli kartta ise kopyalama, maliyet nedeniyle çok anlamsız hale geliyor diye konuştu.

`Kart sahteciliği arttı`
Somer, zorunlu şifrenin Avrupa`da İngiltere`de bulunduğuna işaret ederek, Biz 1 Nisan`da geçiş dönemine başlayacağız. Bana göre 5-6 ayda geçebiliriz dedi.
İngiltere`nin zorunlu çip-pine geçişiyle birlikte dünyada kart sahtekârlığı yapan uluslararası çetelerin Türkiye gibi sistemi kullanmayan ülkelere yöneldiğini vurguladı. Kartla yapılan işlemler içinde sahtecilik oranı Avrupa`da binde 1 iken, Türkiye`de onbinde 6 olduğunu söyleyen Somer, Son iki yılda artış oldu. Çeteler Türkiye`ye de yöneliyor. Dokuz ayda kart sahteciliğinin bankalara maliyeti 38 milyon dolar. Yıl sonuna kadar 40-50 milyon doları bulur dedi.

`Dünyaya biz öğretiyoruz`
Kredi kartı ile perakende sektörü arasındaki paralelliği Türk bankalarının erken keşfettiğini ve sinerji yaratıldığını anlatan Somer, Avrupa`nın bu modele yeni geçmeye çalıştığını belirtti. Somer, Bankacılarımız şu anda kongre ve seminerlerle tüm dünyaya kart sisteminin inceliklerini öğretiyor, know-how transfer ediyor dedi.
Çip-pin uygulamasında da Türkiye`nin öncü konumuna işaret eden Nazan Somer, Çip-pin`e İngiltere`den sonra en hazır ülke Türkiye diye konuştu. Somer, 31 Mart 2006`ya kadar pazardaki kredi kartlarının yüzde 68`inin, POS`ların yüzde 95`inin ve ATM`lerin ise yüzde 35`inin EMV uyumlu olmasının beklendiğini kaydetti.

Neden çip-pin?

Nisanda başlayacak çip-pin ile kredi kartı sahteciliği ve dolandırıcılığının en aza indirilmesi hedefleniyor.

Çip-pin ile kartlar kopyalanamayacak, alışverişlerde şifre kullanılacağı için kartın çalınması halinde işlem yapılamayacak.

Şifreli işlemlerde imza gerekmeyecek, bu da ödeme süresini kısaltacak.

Bankalararası Kart Merkezi kampanya ile nisan ayında sistemi tanıtmaya başlayacak.

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
995 TL        
BORSA
1.002 TL        
DOLAR
1.005 TL        
EURO
994 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.