Korkmaz, Borsayi Korkuttu.

12.11.1998 - 00:00 | Son Güncelleme :
Haftanin ilk iki gununuKorfez`de yeniden ortaya cikan kriz ve bono faizalerinadeki belirsizlik nedeniyle temkinli geciren para ve sermaye piyasalari, dis borclanma kapinin yeniden aralanmasiyla bir ara umutlandi. Ancak Korkmaz Yigit`in Turkban`in iihalesiyle ilgili olarak yaptigi acikalamalarin siyasi adengeleri altust etmesi, piyasalari dipsiz bir kuyunun icine itti. Korkmaz Yigit`in aciklamalari hukumette krize neden olurken, yasanan panik satislarin borsaya faturasi yuzde 14.93`luk deger kaybi oldu. IMKB kapitalizasyonu 5.1 milyar dolar duserek 34.4 milyar dolardan 29.3 milyar dolara geriledi. Korkmaz Yigit7in yaptigi aciklamalari etkisiyle gundeme gelen hukumet krizi borsada sok dususe neden olurken, bir onceki gun piyasalarda esen iyimser hava yerini tedirginlige birakti: Hukumetin kalici olup olmayacagi konusunda piyasada endiseler yasanirken, ozellikale bir ocneki agun iki alman bankasiyla baslatilan 600 milyon markli tahoil ihraci golgede kaldi. Ic siyaset daha agir basti IMKB, Korkmaz Yigit`in aciklamalariyla tarihinin en buyuk deger kaybini yasayarak yuzde 14.9 geriledi. IMKB`nin bundan oncekui en agir darbesini ise Rusya`dan yemisti. 27 Agustos 1998 tarihinde Rusya`da aciklanan 90 gunluk moratoryum ilaninin ardindan dunya borsalarinda satis baskisina ayak uyduran IMKB yuzde 13.12`lik dususu yasamisti. Aciklama piyasaya yon verecek Muhalefet partilerinaden hukumetin istifasi talebi geliraken, Basbakan Mesut Yilmaz`in yapacaagi aciklamalarin isiginda borsanin yon belirlememesi bekleniyor. Hukumetin gelecegine iliskin cok olumsuz bir aciklamanin gelecegine iliskin cok olumsuz bir aciklamanin gelamemesi durumunda borsanin 2.100-2.300 seviyelerinde hareket edecegini belirten uzmanlar, ozellikle yasanan dusunup ardindan olusan fiyatlarin oldukca cazip seviyelerde bulunduguna ve bu nedenle de piyasada toparlanmanin olabilecegine dikkat cekiyorlar. Araci kurumlar icin tehlike sinyali Ortaya cikan siyasi krizin etakisiye yatirimcilarin panik satislara yonelmesi ve hizli dususlerin yasanmasi islem hacmini olumsuz yonde etkiliyor. Uzmanlar islem hacmindeki bu durumun araci kurum geliralerine de olumsuz yonde yansidigina dikkat cekerek,bunun uzun surmesi durumunda araci akurumlarin zorda kalabilecegi endiselerinin artacagini vurguladilar. Piyasalara mevcut hukumetin istifa etmesini dis borclanmayi zora sokacagi gorusu hakim olunca, bono bilesikleri bir anda 15-18 puan artti. beklenmeyen bir anda ortaya cikan belirasizalik nedeniyle guvenali bir liman olarak siginmaya calistiklari doviz limaninda ise Merkez Bankasi`nin mudahalesi vardi. 300 milyon dolarlik mudahale Doviz piiyasasinda paritenin de yarattigi bir yukselis yasanirken, dolar dun 293 bin liradan islim gordu. Merkez Bankasi`nin ssurekali mudahalesinin bulundugu dvviz piyasasindadolar, siyasi agerginligin yasanmasi sebebiyle de surekli alicili konumda oldu. (FINANSAL FORUM)

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.000 TL        
BORSA
1.002 TL        
DOLAR
1.006 TL        
EURO
998 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.