Kota kapsamında tekstil ürünleri ithalatı

21.12.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :

-Tek Veya Çift Taraflı Kontrol Sistemi Kapsamında Kota Ve Gözetim Uygulanan Tekstil Ürünlerinin İthalatına İlişkin Usuller Belirlendi

ANKARA (A.A) - 21.12.2000- Tek veya çift taraflı kontrol sistemi kapsamında, kota ve gözetim uygulanan tekstil ürünlerine yönelik 2001 yılı kota miktarları ve kota kullanım esasları belirlendi. Dış Ticaret Müsteşarlığı`nın (DTM) çift ve tek taraflı kontrol sistemi kapsamında kota ve gözetim uygulanan tekstil ürünlerinin 2001 yılında ithalatını düzenleyen tebliğleri, 1 Ocak 2001`den itibaren yürürlükte olmak üzere Resmi Gazete`nin bugünkü sayısında yayımlandı. Tebliğlere göre, çift taraflı kontrol sistem kapsamında, Beyaz Rusya, Çin, Endonezya, Güney Kore, Makao, Malezya, Mısır, Pakistan, Sri Lanka, Tayvan, Vietnam menşeli tekstil ürünlerine kota uygulanıyor. Bangladeş, Letonya, Litvanya, Makedonya, Mısır, Moldova ve Vietnam`dan bazı tekstil ürünleri ithalatı ise çift taraflı kontrol sistemi kapsamında gözetime tabi. Azerbaycan, Birleşik Arap Emirlikleri, Ermenistan, Estonya, Gürcistan, Kamboçya, Kazakistan, Kırgızistan, Laos, Moğolistan, Özbekistan, Rusya Federasyonu, Tacikistan, Türkmenistan ve Ukrayna`dan bazı tekstil ürünleriin ithalatında tek taraflı kontrol sistemine göre gözetim, Kuzey Kore, Bosna-Hersek, Hırvatistan, Yugoslavya Federal Cumhuriyeti`nden bazı tekstil ürünleri ithalatında ise tek taraflı kontrol sistemi kapsamında gözetim uygulanıyor. Kota veya gözetim uygulanan ürünlerin ithalatı için, ithal lisansı almak üzere, 1 Ocak 2001`den itibaren, başvuru formları ve gerekli belgeler ile DTM`ye başvurulacak. DTM tarafından verilecek ithal lisansları 6 ay geçerli olacak. Talep halinde bu süre 3 aya kadar uzatılabilecek. ithalat lisansları kullanımdan sonra 15 gün içinde iade edilecek.

-HARİÇTE İŞLEME KOTALARI

Beyaz Rusya, Çin, Endonezya, Makao, Malezya, Pakistan, Siri Lanka, Vietnam, Bosna-Hersek, Hırvatistan, Yugoslavya Federal Cumhuriyeti`nde işlem gördükten sonra geri ithal edilen tekstil ürünleri ve giyim eşyalarına yönelik, 2001 yılı hariçte işleme kotalarına ilişkin uygulama tebliği de 1 Ocak 2001`de yürürlüğe girmek üzere Resmi Gazete`de yayımlandı. Hariçte işleme kotalarının dağıtımından yararlanmak isteyen geleneksel hak sahiplerinin, bugünden itibaren 20 iş günü içinde DTM`ye başvurması gerekiyor. Geleneksel hak sahipleri dışındakilerin başvuruları ise kota miktarları ve belirlenen azami miktarları aşmamak üzere başvuru süresine göre dağıtılacak. Hariçte işleme izin belgeleri de 6 ay geçerli olacak.
Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.018 TL        
BORSA
1.004 TL        
DOLAR
1.001 TL        
EURO
1.009 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.