Krediler 2 trilyon dolar

21.12.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :

Küresel çapta şirketlerin yaptığı borçlanmaların toplamı ilk kez 2 trilyon doların üzerine taşındı. Bu artışta GSM operatörlerinin devralma ve lisanslar için yapmış oldukları yüklü miktardaki borçlanmalar etkili oldu.


Bu yıl içerisinde bankaların verdiği borçlar toplamı ilk kez 2 trilyon dolara ulaştı. Özellikle Vodafone ve diğer Avrupa`lı GSM operatörü şirketlerin lisans ve devralmalar için bankalardan yapmış oldukları yüklü borçlanmalar, miktarın yükselmesine neden oldu. Thomson Financial Securities Data`nın verilerine göre Bank of America Corp. küresel çapta verilen borçların yüzde 13.7`ini düzenleyerek daha önce Chase Manhattan`ın olan ilk sıraya yerleşti. Bank of America toplam 277.2 milyar dolarlık kredinin düzenleyicisi oldu. Chase Manhattan ise toplam 2.03 trilyon dolar olan piyasanın yüzde 11.2`si olan 227.2 milyar dolarlık kredi ile ikinci sıraya yerleşti.


BORÇLANMADA AVRUPA ÖNDE;

Borçlanma artışı konusunda Avrupa diğer bölgelere göre önde yer aldı. Şirketlerin yapmış oldukları borçlanma toplamı yüzde 28 oranında büyüyerek 667.8 milyar dolara ulaştı. Thomson`ın verilerine göre Avrupa`da borç verilen her 3 dolardan 1`i telefon, bilgisayar veya medya şirketlerine gitti. Bu eğilim bankaların teknoloji şirketleri üzerine aşırı şekilde yöneldiği yönünde endişeler yarattı. Kredi analistleri bankaların krediler konusunda daha kontrollü hareket etmesi gerektiğine dikkat çekiyorlar.


AVRUPA`NIN LİDERİ BARCLAYS;

Avrupalı şirketlere verilen kredilerin düzenlenmesi konusunda yüzde 10.1`lik pay ile Barclays ilk sırayı aldı. Böylece İngiliz banka üç yıldır ilk sıradaki yerini korumuş olurken, ikinciliğe Citigroup, üçüncülüğe ise Deutsche Bank oturdu. Avrupalı şirketler yaptıkları borçlanmalar bakımında da ilk sıralarda yer aldı. Nitekim yapılan 10 en büyük borçlanmanın 7`si Avrupalı şirketler tarafından gerçekleştirildi. Dünyanın en büyük kablosuz iletişim şirketi olan Vodafone, mart ayında Alman Mannesman`ı devralmak için aldığı 30 milyar euro (27 milyar dolar) borç ile dikkatleri üzerine topladı.


VONDAFONE İLK SIRADA;

Vodafone borç için 95 milyar euroluk taahhüt altına girerken. Daha sonra bono satarak kredi miktarını 17 milyar euroya düşürdü. Bu borçlanma konusunda Goldman Sachs Group, Citigroup ve Barclays şirkete yardımcı olarak bonoların underwrite işlemlerini gerçekleştirdi. Citigroup Avrupalı telefon şirketlerinin 27.6 milyar dolarlık borcunu düzenlerken, Barclays ise 23 milyar dolarlık borca imza attı. Avrupalı telefon şirketleri ise toplam 252 milyar dolarlık borçlanma gerçekleştirdiler. İngiliz Merkez Bankasına göre bu verilen borçların 250 milyar dolarının geri ödemesi 2001 yılında gerçekleştirilecek.


ABD YATAY SEYİRDE;

Kuzey ve Güney Amerika`da borçlanmalar ise yatay bir seyir izledi. Toplam borçlanma hacmi yüzde 1.3 artışla 1.16 trilyon olarak gerçekleşti. Bölgenin en büyük telefon şirketi AT&T bankalardan 25 milyar dolarlık borçlanmaya gitti. Amerika kıtasında Bank of America borçlanma pazarının yüzde 22`sini kaparak toplam 252.2 milyar dolarlık borç düzenleyerek ilk sırayı aldı. Chase yüzde 15.8`lik payla ikinci sırada yer alırken, Citigroup yüzde 11 ile üçncü sıraya yerleşti. (FİNANSAL FORUM)



Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.005 TL        
BORSA
1.001 TL        
DOLAR
1.006 TL        
EURO
1.004 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.