Kurşunsuz Benzini Özendireceğiz

13.11.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :

LPG talebinin 2001`de 6 milyon tona çıkacağını ileri süren TÜPRAŞ Genel Müdürü Danış, kurşunsuz benzini LPG`ye alternatif yapacaklarını belirtti.


2000 yılının ilk 9 ayında Türkiye`nin benzin talebinin bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 20 azaldığını belirten TÜPRAŞ Genel Müdürü Hüsamettin Danış, LPG talebinin ise yüzde 30 arttığını söyledi. LPG`nin sübvanse edilmesi nedeniyle bu artışın Tüpraş`ı zarara uğrattığını belirten Danış, kurşunsuz benzinin LPG`ye alternatif oluşturacağını kaydetti. Dünyada yılda 3.7 milyar ton petrol üretildiğini kaydeden Danış, dünyadaki yıllık LPG arzının ise 170 milyon ton olduğunu açıklayarak, dünyada petrolün sadece yüzde 5`i kadar LPG arzı bulunduğunu bildirdi. Türkiye`de LPG tüketiminin yılın ilk dokuz ayında 99`un aynı dönemine göre petrole oranla yüzde 20 arttığını söyleyen Danış, kurşunsuz benzinin LPG`ye alternatif olabileceğini kaydetti. Tüpraş`ın Türkiye`nin ihtiyaç duyduğu kurşunsuz benzini fazlası ile karşıladığını açıklayan Danış, Önümüzdeki yıl 1.4 milyon ton daha fazla kurşunsuz benzin üretebilmek için ek ünitemizi devreye sokacağız. Kurşunsuz benzin LPG`den daha çevrecidir dedi.


Pahalı olan LPG`yi Türk piyasasına sürerek tüketicileri ileride zor durumda bırakmak istemediklerini söyleyen Danış, Tüpraş`ın LPG`ye uygulanan sübvansiyonu uzun vadeli karşılaması mükün değil. Dolayısıyla hükümetimizle tam bir fikir birliği içerisinde sübvansiyonu kaldıracağız. Tabii ki LPG var olmaya devam edecek. Çünkü LPG bizim satışlarımızın yüzde 15`ini oluşturuyor. Yani artık ihtiyaç kadar LPG karşılanacak diye konuştu. Düşük vergi ve fiyat politikasının LPG taleplerini hızla arttırdığını belirten Danış, buna paralel olarak benzin taleplerinin de önemli ölçüde azaldığını söyledi. İlk 9 ayda Türkiye`nin benzin talebinin 99`un aynı dönemine göre yüzde 20 azaldığını açıklayan Danış, LPG talebinin ise yüzde 30 arttığını bildirdi. Danış, önlem alınmazsa LPG talebinin 2000 sonunda 4.5 milyon ton, önümüzdeki yıl ise 6 mlyon tona çıkacağını vurguladı.


KAYIP 360 MİLYON DOLAR;

99`dan Tüpraş`ın devlete 4.7 milyar dolar vergi ve fon geliri sağladığını ve bunun 1.9 milyar dolarının benzinden geldiğini belirten Danış, ancak benzine talebin LPG`ye kayması nedeniyle 10 ayda 292 milyon dolar tutarında vergi kaybı olduğunu açıkladı. Danış, önlem alınmazsa vergi kaybının yılsonuna kadar 360 milyon dolara ulaşacağını da sözlerine ekledi.


RAKAMLARLA LPG;

Tonu 330 dolar olan LPG, TÜPRAŞ`a nakliye giderleri ile birlikte 370 dolara mal oluyor. Tüpraş, 1 ton LPG`yi 163 dolar sübvanse ederek 207 dolara ana dağıtım ve dolum tesislerine satıyor. LPG`ye verilen sübvanse nedeniyle devlet yılda 1 milyar dolar kaybediyor. Avrupa Birliği ülkelerinde akaryakıt tüketimi içinde LPG`nin payı yüzde 3.8 olurken, Türkiye`de ise 2000 yılı itibariyle yüzde 18. ATV`nin LPG`de 1650 liradan 15 bin liraya çıkarılması planlanıyor. 4.5 milyon araç içerisinde LPG`li araç sayısı 800 bin. Bu rakam içerisindeki ticari araç sayısı ise sadece 110 bin.
Türkiye`deki LPG dönüşüm şirket sayısı ise 1400. Türkiye, Norveç`ten sonra en çok LPG tüketen ülke konumunda. (FİNANSAL FORUM)



Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.000 TL        
BORSA
1.001 TL        
DOLAR
999 TL        
EURO
1.002 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.