Lafarge Aslan Cimento, 8,7 Milyon Dolarlik Klinkeryatirimini Tamamladi.

03.04.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :
Turkiye`nin ilk cimento fabrikasi olan Aslan Cimento, 1911`de Izmit Korfezi`nde kuruldu. 1989 yilinda yapi malzemelerinde dunya lideri Lafarge tarafindan satin alinan fabrika, bugunku uretim kapasitesi yaklasik 2 milyon ton. Uretilen portland cimentosu, curuflu cimento ve katkili cimento, kurulusundan beri Cubuklu Baraji, Bogazici ve Fatih kopruleri, Ataturk Havalimani, Ataturk Kultur Merkezi, Kinali-Sakarya Otoyolu gibi onemli projelerde kullaniliyor. Lafarge Aslan Cimento AS, gecen sene cimento satislarinda kaydettigi dususu ihracat ile telafi etti. Sirket, 8,7 milyon dolarlik yatirimla klinker uretim kapasitesini yuzde 20 oraninda artarak 1 milyon 320 bin tona yukseldi. Sirket gerceklestirdigi Olagan Genel Kurul Toplantisi`nda, yurticindeki cimento talebinde yilin ikinci yarisindan itibaren gorulen ve gectigimiz yila gore piyasada yuzde 8 gibi bir daralmaya neden olan kriz nedeni ile cimento satislarinda yaklasik yuzde 17`lik bir dususun oldugu, ancak bu gerilemenin, 132 bin tonluk klinker ve cimento ihracati ile kismen telafi edildigi aciklandi. Talebin daralmasi ve cimento fiyatlarindaki artisin enflasyonun gerisinde kalmasi gibi nedenlere bagli olarak firma faaliyet gelirin azaldigi, ancak bu gerilemenin degisken ve sabit maliyetlerdeki onemli iyilestirmeler ile kismen de olsa giderildi vurgulandi. Ayrica degisken maliyetlerdeki iyilesmenin ve basta yakit fiyatlarinda dunya genelinde yasanan gelismelerin yani sira, fabrikanin surekli devam eden rehabilitasyon yatirimlari sonucunda teknik performanslarda gozlenen olumlu sonuclarinda etken oldugu belirtildi. Yaklasik 8,7 milyon dolarlik agrega ve yeniden yapilanma yatirimlarinin yapildigi belirtilen aciklamada, su degerlendirme yapildi: `Klinker kapasitesini 1 milyon 100 bin tondan yuzde 20`lik artisla 1 milyon 320 bin tona yukseltecek yatirim, mart ayinda basari ile tamamlandi. Ayrica cimento ogutme alaninda 2000 yilinda tamamlanacak mevcut bilyali degirmenlerden birinin kapali devre sisteme donusturulme projesinin calismalarina da 1999 yili icinde baslandi. 1999 yilinin ortalarina dogru tamamlanan agrega faaliyetleri ile ilgili yatirimlar sonucunda, olumsuz pazar kosullarina ragmen satis hacimlerinde 1998 yilina gore yuzde 80 oraninda bir artis saglandi. Bunun yani sira, degisken maliyetlerde de onemli olcude bir dusus elde edildi.` Genel kurulda, Lafarge Aslan Cimento`nun; satislarini ve karliligini artirici yeni ticari faaliyetler gelistirmeyi ve maliyetlerini iyilestirici yatirimlari ve yapilanma surecini devam ettirmeyi planladigi bildirildi. (DUNYA)


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.006 TL        
BORSA
999 TL        
DOLAR
998 TL        
EURO
997 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.